AD

Εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις: Νέα ευκαιρία να κλείσουν με «κούρεμα» προστίμων έως και 75% – Η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα

Την παράταση της λειτουργίας της Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών μέχρι τον Μάρτιο του 2027, αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, δίνοντας έτσι μια ακόμα ευκαιρία σε χιλιάδες φορολογούμενους να κλείσουν τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις τους με «κούρεμα» μάλιστα προστίμων και προσαυξήσεων έως και 75%.

Η απόφαση λήφθηκε σε μια προσπάθεια να «ξεμπλοκαριστεί» η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από το μεγάλο όγκο των υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια και οι οποίες ήταν αδύνατον να εξετασθούν κατά τον προηγούμενο «κύκλο» λειτουργίας της Επιτροπής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος του περασμένου Μαΐου (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ) εκκρεμούσε η εκδίκαση 37.262 υποθέσεων εκ των οποίων οι 36.318 είναι προσφυγές φορολογουμένων, οι οποίες απορρίφθηκαν από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών.

Όπως ορίζει η απόφαση:

  • Οι φορολογούμενοι με εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των διοικητικών δικαστηρίων μπορούν να υποβάλουν αίτηση ενώπιον της Επιτροπής με αίτημα την εξώδικη επίλυση της διαφοράς. Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά έως τις 24 Ιουλίου 2026. Το αίτημα μπορεί να αφορά μόνο σε υποθέσεις που εκκρεμούν και δεν έχουν συζητηθεί, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων έως τις 23 Ιουλίου 2026. Η Επιτροπή θα εξετάσει τις αιτήσεις έως 31 Δεκεμβρίου 2026 και θα εκδώσει τα πρακτικά έως 31 Μαρτίου 2027.
  • Επιτρέπεται επίσης η υποβολή νέας αίτησης εντός της προθεσμίας (έως 24 Ιουλίου 2026) σε υποθέσεις για τις οποίες είχε υποβληθεί αίτηση και απορρίφθηκαν από την Επιτροπή για τυπικούς λόγους, καθώς και σε υποθέσεις ματαιωθείσες ή απορριφθείσες για τις οποίες έχουν προκύψει νέα στοιχεία ή νομολογία ή έχει εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση ποινικού δικαστηρίου.
  • Αιτήσεις που δεν εξετάζονται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2026, θεωρείται ότι απορρίφθηκαν σιωπηρά. Για όσο διάστημα η υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον των Επιτροπών, η δίκη ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του αρμοδίου τακτικού διοικητικού δικαστηρίου αναστέλλεται και η υπόθεση διαγράφεται από το πινάκιο με πράξη του Προέδρου του δικαστηρίου. Η αναστολή δεν καταλαμβάνει την προσωρινή δικαστική προστασία.
  • Η πρόταση της Επιτροπής κοινοποιείται στον αιτούντα και αυτός δύναται να την αποδεχθεί εντός δέκα εργασίμων ημερών από την κοινοποίησή της, ενώ μερική αποδοχή της πρότασης της Επιτροπής δεν επιτρέπεται.
  • Με την αποδοχή της απόφασης της Επιτροπής επιλύεται αμετάκλητα η εκκρεμής διαφορά και η απόφαση δεν προσβάλλεται με κανένα ένδικο βοήθημα ή μέσο.

«Κούρεμα» και δόσεις …

Με την επίλυση της διαφοράς και εφόσον καταβληθεί από το φορολογούμενο ποσοστό τουλάχιστον 30% του κύριου φόρου που οφείλεται, εντός 10 εργάσιμων ημερών από την υπογραφή του συμβιβασμού το ποσό της οφειλής καταβάλλεται σε έως 24 δόσεις και παρέχεται έκπτωση στους πρόσθετους φόρους, τόκους, προσαυξήσεις και πρόστιμα η οποία ανέρχεται σε 75% εάν καταβληθεί σε 1 δόση, σε 65% για 2-4 δόσεις, σε 55% για 5 -8 δόσεις, σε 50% για 9-12 δόσεις, σε 45% για 13-16 δόσεις, σε 40% για 17 – 20 δόσεις και σε 35% για 21 -24 δόσεις.

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Μαρία Αντωνά: Δεν είμαι υπέρ της ζήλειας μέσα στη σχέση, είμαι υπέρ της μόνιμης διεκδίκησης

Το θέμα της ζήλειας στις ερωτικές σχέσεις βρέθηκε στο επίκεντρο τη συζήτησης το πρωί της Τρίτης (26/8) στην εκπομπή «Καλοκαίρι Παρέα». Αφορμή για τη συζήτηση

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ιράν – Αυστραλία σε διπλωματική κρίση: Η Τεχεράνη διαψεύδει τις κατηγορίες για επιθέσεις

Σε νέα τροχιά έντασης οδηγούνται οι σχέσεις Ιράν – Αυστραλίας, καθώς η Καμπέρα ανακοίνωσε την απέλαση του Ιρανού πρεσβευτή κατηγορώντας την Τεχεράνη για οργάνωση αντισημιτικών

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ρέθυμνο: Νέα φυτεία με 30 δενδρύλλια κάνναβης “ξετρύπωσε” η αστυνομία στον Μυλοπόταμο

Νέα αστυνομική επιχείρηση οργανώθηκε σε περιοχή του Δήμου Μυλοποτάμου χτες Δευτέρα (25/8), σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Μυλοποτάμου και της Υποδιεύθυνσης Δίωξης

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Άννα Ζηρδέλη: «Παλαιότερα αγχωνόμουν και τα έπαιρνα πολύ προσωπικά όλα»

Η Άννα Ζηρδέλη παραχώρησε συνέντευξη στη RealNews και στην Πολυξένη Καραμίχα. Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στο «Καλοκαιρινό Ραντεβού», μεταξύ άλλων, μίλησε για την καθοριστική στιγμή στην

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >