AD

Σεισμός στο Αφγανιστάν: Χάος με 622 νεκρούς από τη δόνηση των 6 Ρίχτερ – Ισοπεδώθηκαν ολόκληρα χωριά

Τουλάχιστον 622 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και σχεδόν 1.500 τραυματίστηκαν εξαιτίας της ισχυρής σεισμικής δόνησης μεγέθους 6 βαθμών που έπληξε το ανατολικό Αφγανιστάν.

Ο Αμπντούλ Ματίν Κάνι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών των Ταλιμπάν, χαρακτήρισε τις επιπτώσεις καταστροφικές, ιδιαίτερα στις επαρχίες Κουνάρ και Νανγκαρχάρ, που μετρούν τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων.

Το κρατικό δίκτυο Radio Television Afghanistan (RTA) είχε προηγουμένως αναφέρει τον αριθμό των νεκρών στους 500, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούσαν τους 1.000. Η νέα αυτή φυσική καταστροφή προβλέπεται να επιδεινώσει την ήδη υπάρχουσα ανθρωπιστική κρίση, επιβαρυμένη από τη σημαντική μείωση διεθνούς βοήθειας και την απέλαση Αφγανών από γειτονικές χώρες. Εικόνες από το Reuters Television παρουσίασαν ελικόπτερα να καταφθάνουν στις πληγείσες περιοχές, με κατοίκους, στρατιώτες και ιατρικό προσωπικό να μεταφέρουν τραυματίες στα ασθενοφόρα.

Η επαρχία Κουνάρ μετρά τρία ισοπεδωμένα χωριά και σοβαρά ζημιές. Ο Νατζιμπουλάχ Χανίφ, επαρχιακός αξιωματούχος, ανέφερε: «Υπάρχουν αναφορές για 250 νεκρούς και 500 τραυματίες, και οι αριθμοί αυτοί ενδέχεται να αυξηθούν». Οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονται στην επαρχία Χάιμπερ Παχτούνχβα κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, όπου τα σπίτια, κατασκευασμένα από λάσπη και πέτρα, κατέρρευσαν από τη σφοδρότητα του σεισμού. Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) ανέφερε ότι το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν μόλις 8 χιλιόμετρα, με το επίκεντρο να εντοπίζεται 27 χιλιόμετρα από τη Τζαλαλαμπάντ.

Ο σεισμός σημειώθηκε στη διάρκεια της νύχτας και συνοδεύτηκε από πέντε μετασεισμούς, ένας εκ των οποίων ήταν 5,2 βαθμών. Οι δονήσεις έγιναν αισθητές ακόμα και στην Καμπούλ και το Ισλαμαμπάντ, 370 χιλιόμετρα μακριά, όπως αναφέρουν δημοσιογράφοι του AFP. Σημειώνεται ότι η επαρχία Νανγκαρχάρ είχε προηγουμένως πληγεί από ξαφνικές πλημμύρες, που κόστισαν την ζωή σε πέντε ανθρώπους και προκάλεσαν καταστροφές στις αγροτικές και κατοικημένες περιοχές.

Το Αφγανιστάν είναι συχνά εκτεθειμένο σε ισχυρούς σεισμούς, ειδικά στην περιοχή Χίντου Κους, όπου τέμνονται σημαντικές τεκτονικές πλάκες. Σεισμικές δονήσεις στο δυτικό τμήμα της χώρας το 2024 οδήγησαν στο θάνατο πάνω από 1.000 ανθρώπους, υπογραμμίζοντας την ευαλωτότητα της χώρας σε φυσικές καταστροφές.

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Επιστήμονες μετέτρεψαν δρομολογητές WiFi σε συσκευές μέτρησης καρδιακού παλμού

Μηχανικοί του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στη Σάντα Κρουζ ανέπτυξαν ένα καινοτόμο σύστημα που μετατρέπει το σήμα μιας απλής οικιακής συσκευής WiFi σε εργαλείο ακριβούς μέτρησης

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ζόζεφιν – Ραγίζει καρδιές για τον θάνατο της γιαγιάς της: «Λείπεις κι όμως σε νιώθω εδώ»

“Σ’ αγαπώ γιαγιά μου, θα σε κουβαλάω μέσα μου όσο αναπνέω” γράφει, με τρυφερότητα, η Ζόζεφιν στα social media. Δύσκολες ώρες καλείται να διαχειριστεί η Ζόζεφιν,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

ΗΑΕ: «Κόκκινη γραμμή» για το Αμπού Ντάμπι τα ισραηλινά σχέδια για προσάρτηση της Δυτικής Όχθης

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προειδοποίησαν σήμερα το Ισραήλ ότι οποιαδήποτε προσάρτηση της Δυτικής Όχθης αποτελεί κόκκινη γραμμή για το Αμπού Ντάμπι και θα υπονόμευε το

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Σι – Πούτιν – Κιμ: Η «χορογραφία» του Πεκίνου που φιλοδοξεί να μετατοπίσει την παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων

Η φωτογραφία των τριών ηγετών μαζί, αν είχε δημοσιευτεί μόλις πριν από λίγα χρόνια, θα είχε απορριφθεί ως αποτέλεσμα κακού μοντάζ: οι ηγέτες της Ρωσίας

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Διαλειμματική νηστεία: Οφέλη αλλά και κίνδυνοι για την υγεία της καρδιάς

Η διαλειμματική νηστεία έχει γίνει η διατροφική τάση της δεκαετίας. Υπόσχεται να «χακάρει» τη βιολογία χωρίς την κοπιαστική διαδικασία του υπολογισμού των θερμίδων ή της

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >