AD

Βράζουν οι ωκεανοί | Η θάλασσα στη Φλόριντα έγινε τζακούζι στους 38 βαθμούς

Eπιτάχυνση της κλιματικής κρίσης.

Οι θερμοκρασίες των ωκεανών βρίσκονται σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα από τον Μάιο και σε πολλές περιοχές καταρρίπτουν ρεκόρ.

 

Η θάλασσα έξω από το άκρο της χερσονήσου της Φλόριντα στις ΗΠΑ θυμίζει αυτές τις ημέρες τζακούζι με τη θερμοκρασία να φτάνει στο πρωτόγνωρο επίπεδο τω 38 βαθμών, μέτρηση που δεν αποκλείεται να αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ.

Σε όλο τον κόσμο οι θερμοκρασίες των ωκεανών βρίσκονται σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα από τον Μάιο. Ο Βόρειος Ατλαντικός πλήττεται εδώ και εβδομάδες από ακραίο θαλάσσιο καύσωνα, ο Ανατολικός Ειρηνικός θερμαίνεται λόγω του φαινομένου Ελ Νίνιο που ήρθε φέτος να προστεθεί στην κλιματική αλλαγή.

Η Μεσόγειος πλήττεται από θαλάσσιους καύσωνες για δεύτερη συνεχή χρονιά με τη θερμοκρασία ανάμεσα στη Σικελία και τη Νάπολη να ξεπερνά τους 30 βαθμούς, 4 βαθμούς πάνω απο τα κανονικά επίπεδα.

Και τα ρεκόρ θα καταρρίπτονται όλο και συχνότερα καθώς η παγκόσμια θέρμανση αυξάνει τη συχνότητα, την ένταση και τη διάρκεια ακραίων φαινομένων σε ξηρά και θάλασσα.

Ανεπίσημο ρεκόρ

Το απόγευμα της Δευτέρας, αναφέρει το Reuters, πλωτήρας που μετρά τη θερμοκρασία στον κόλπο Μανατί των Φλόριντα Κιζ έγραψε 38,44 βαθμούς Κελσίου, ενώ άλλοι πλησίασαν τους 38,0.

Η θερμοκρασία παρέμεινε πάνω από τους 37,8 βαθμούς Κελσίου (100 βαθμοί Φάρεναϊτ) για δύο συνεχόμενες ημέρες, κάτι που ενισχύει το ενδεχόμενο να πρόκειται για τη μεγαλύτερη τιμή που έχει καταγραφεί παγκοσμίως, δήλωσαν ειδικοί στο .Associated Press.

Επίσημα ρεκόρ για τη θερμοκρασία των θαλασσών δεν υπάρχουν, επισήμανανοι μετεωρολόγοι.  Σύμφωνα όμως με μελέτη του 2020, η μεγαλύτερη τιμή μέχρι σήμερα ήταν οι 37,6 βαθμοί που μετρήθηκαν στον κόλπο του Κουβέιτ τον Ιούλιο του 2020.

Η υψηλή θερμοκρασία προκαλεί αποχρωματισμό των κορραλιών, ο οποίος μπορεί τελικά να οδηγήσει στον θάνατό τους (NOAA)

Συγκριτικά, η εταιρεία Jacuzzi προτείνει να ρυθμίζονται οι μπανιέρες της μεταξύ των 37,8 και 38,9 βαθμών.

Μετεωρολόγοι της Εθνικής Υπηρεσίας Καιρού των ΗΠΑ και του Πανεπιστημίου του Μαΐάμι επισήμαναν στο AP ότι οι τελευταίες μετρήσεις στη Φλόριντα μάλλον δεν θα αναγνωριστούν ως ρεκόρ επειδή η θάλασσα εκεί είναι ρηχή, περιλαμβάνει θαλάσσια λιβάδια και μπορεί να επηρεάζεται από τις γειτονικές μάζες ξηράς.

Νεκρώνονται τα κοράλλια

Στον κόλπο του Μανατί δεν υπάρχουν πολλά κοράλλια, όμως σε άλλες περιοχές των Φλόριντα Κιζ οι κοραλλιογενείς ύφαλοι πλήττονται από το φαινόμενο του αποχρωματισμού, το οποίοπου προκαλείται από τις υψηλές θερμοκρασίες και απειλεί τα κοράλλια σε όλο τον κόσμο.

Σε συνθήκες ζέστης, οι φωτοσυνθετικοί οργανισμοί (ζωοξανθέλλες) που συμβιώνουν με τους πολύποδες εγκαταλείπουν την αποικία. Αν η θερμοκρασία δεν επανέλθει σύντομα σε ανεκτά επίπεδα, το κοράλλι νεκρώνεται και αφήνει πίσω έναν λευκό ασβεστολιθικό σκελετό.

«Ολόκληρος ο ύφαλος έχει υποστεί αποχρωματισμό» είπε ο Άντριοτ Ιμπάρα, ερευνητής της Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) που επισκέφτηκε τα κοράλλια του Τσίκα Ροκς στη Φλόριντα,

«Όλες οι αποικίες πλήττονται σε κάποιο βαθμό».

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Έρευνα αποκαλύπτει την εξάρτηση των ΗΠΑ από την Κίνα για συστατικά φαρμάκων

Εδώ και χρόνια, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι καταγγέλλουν το γεγονός ότι οι ΗΠΑ εξαρτώνται από την Κίνα για την παρασκευή κρίσιμων φαρμάκων. Μια ανάλυση που δημοσιεύθηκε

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Νέες αποκαλύψεις για την Μπρίτνεϊ Σπίαρς από τον πρώην της: Έκαψε τα μαλλιά των παιδιών μας με χλωρίνη και την έπιασα να φιλιέται με χορεύτριά της

Με το αυτοβιογραφικό του ντεμπούτο «You Thought You Knew», ο Κέβιν Φέντερλαϊν αφηγείται τη δική του πλευρά της ιστορίας. Ο 47χρονος ήρθε για πρώτη φορά

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών ο Έις Φρέιλι, ιδρυτικό μέλος και κιθαρίστας των Kiss

Ο Έις Φρέιλι, ο εμβληματικός πρώτος κιθαρίστας και συνιδρυτής του θρυλικού συγκροτήματος Kiss, πέθανε σε ηλικία 74 ετών. Ο Frehley, γνωστός για το εντυπωσιακό μακιγιάζ

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

«Ιθάκη» ο τίτλος του βιβλίου του Αλέξη Τσίπρα – Τι θα περιλαμβάνουν τα 11+1 κεφάλαια

Ο εκδοτικός οίκος Gutenberg ανακοίνωσε σήμερα την κυκλοφορία του νέου βιβλίου του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τίτλο «Ιθάκη», το οποίο θα είναι διαθέσιμο το

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Η Αθηνά Οικονομάκου για τον γάμο της με τον Μπρούνο Τσερέλα: «Θα προτιμούσα να μη μάθει κανείς τίποτα»

Σε βραδινή έξοδο συνάντησαν την Αθηνά Οικονομάκου οι τηλεοπτικές κάμερες την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου. Η ηθοποιός και επιχειρηματίας απάντησε για ακόμη μια φορά για τον

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

«Πρόβλημα στο αστικό τοπίο οι μετανάστες»: Αντιδράσεις στη Γερμανία για τη δήλωση του καγκελάριου Μερτς

Αντιδράσεις – ακόμη και από τις τάξεις του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) – προκαλεί η έκφραση «πρόβλημα στο αστικό τοπίο» που χρησιμοποίησε ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >