AD

Κεφαλογιάννης: Πάνω από 3.500 οι πυρκαγιές την αντιπυρική περίοδο – 10 εκατ. στρέμματα οι καμένες εκτάσεις στην Ευρώπη

«Έχουμε μέχρι στιγμής πάνω από 6.300 ενάρξεις πυρκαγιών από την αρχή του έτους. Αν βάλει κανείς τη στενή αντιπυρική περίοδο, δηλαδή 1η Μαΐου μέχρι και σήμερα, έχουμε υπερβεί τις 3.500» ανέφερε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, σε συνέντευξή του στον P/Σ «Παραπολιτικά FM».

Όπως είπε, είναι «πυρκαγιές οι οποίες κάθε μέρα αντιμετωπίζονται από τους άνδρες και τις γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος και βεβαίως και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως είναι τα Σώματα Ασφαλείας, οι Ένοπλες Δυνάμεις, οι εθελοντές πυροσβέστες και οι εθελοντές Πολιτικής Προστασίας, καθώς και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όλοι αυτοί λοιπόν, επί του πεδίου έχουν κάνει μια εξαιρετική δουλειά, έχουν δώσει τον καλύτερό τους εαυτό, για να έχουμε το αποτέλεσμα το σημερινό» σημείωσε.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι παρά τον μεγάλο αριθμό εστιών, η χώρα, όπως είπε, κατάφερε να παραμείνει εντός του μέσου όρου των καμένων εκτάσεων για την τελευταία εικοσαετία, την ώρα που πολλές ευρωπαϊκές χώρες -συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου- καταγράφουν φέτος πολλαπλάσιες καμένες εκτάσεις.

«Κατ’ αρχάς, άμα δει κανείς το συνολικό χάρτη της Ευρώπης, μέχρι και σήμερα έχουν καεί τριπλάσιες εκτάσεις από τον μέσο όρο της εικοσαετίας. Είναι περίπου τα 10 εκατομμύρια στρέμματα, ενώ συνήθως μέχρι αυτή τη στιγμή καίγονταν γύρω στα 3 εκατομμύρια. Η Ελλάδα, προς το παρόν, κινείται στον μέσο όρο της εικοσαετίας και αυτό νομίζω δείχνει κάτι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα ανταποκρίθηκε σε ένα δύσκολο καλοκαίρι, παρά την ένταση και τη συχνότητα των συμβάντων.

Ο κ. Κεφαλογιάννης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα επιχειρησιακά χαρακτηριστικά των φετινών πυρκαγιών, επισημαίνοντας τη διαφορά μεταξύ της φετινής πυρκαγιάς στην Αχαΐα και της περσινής στην Αττική: «Η ειδοποιός διαφορά της Αχαΐας, σε σχέση με την περσινή πυρκαγιά στην Αττική, είναι ότι δεν έφτασε στον αστικό ιστό – ξεκίνησαν οι ενάρξεις στον αστικό ιστό. Κυριολεκτικά μέσα στην Πάτρα».

Συμπληρωματικά, ο υπουργός είπε ότι υπάρχουν συλλήψεις υπόπτων για τις συγκεκριμένες ενάρξεις και σημείωσε πως δεν πρόκειται για τυχαία φαινόμενα. Σχολιάζοντας την κριτική για τα εναέρια μέσα, υπενθύμισε πως «την ημέρα εκείνη είχαμε 82 ταυτόχρονες ενάρξεις σε όλη τη χώρα» και πως ο επιχειρησιακός σχεδιασμός λειτούργησε αποτελεσματικά, παρά την πίεση.

Αναφερόμενος στην ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος, σημείωσε: «Φέτος επιχειρούν 18.000 άνδρες και γυναίκες – εποχικοί, μόνιμοι, πενταετούς υποχρέωσης. Πριν από έξι χρόνια ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 14.000. Δηλαδή έχουμε μια αύξηση 30% στο ανθρώπινο δυναμικό». Παράλληλα, έκανε λόγο για διπλασιασμό των drones και μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη και την επιτήρηση, ενώ για τους εποχικούς πυροσβέστες σημείωσε ότι φέτος εργάζονται για πρώτη φορά με συμβάσεις 8 μηνών αντί για 6, με παράλληλη συζήτηση για περαιτέρω θεσμικές βελτιώσεις, όπως η υγειονομική τους κάλυψη.

Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις για τις επικείμενες εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο υπουργός δήλωσε: «Ας περιμένουμε μερικές ώρες, αλλά να θυμίσω ότι ούτως ή άλλως φέτος έχει υπάρξει μία αύξηση στο επίδομα επικινδυνότητας κατά 100 ευρώ, όπως επίσης και μία νομοθετική ρύθμιση που περάσαμε πριν από μερικούς μήνες: διπλασιάστηκαν ή και τριπλασιάστηκαν τα εκτός έδρας για το σύνολο του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος».

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Πολωνία: Iπτάμενο αντικείμενο έπεσε κοντά σε χωριό στην ανατολική Πολωνία

Ένα αγνώστου ταυτότητας αντικείμενο, που πιθανότατα ήταν μη επανδρωμένο αεροσκάφος, έπεσε κοντά στο χωριό Μαϊντάν-Ζίλετς της ανατολικής Πολωνίας, μετέδωσε ο ιδιωτικός ραδιοφωνικός σταθμός RMF FM.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Μαρία Κωνσταντάκη: «Με φοβίζει πολύ το γεγονός ότι αντικαθιστούμε τα πάντα με την τεχνητή νοημοσύνη»

“Έχω πολλές δεύτερες σκέψεις για όλο αυτό και δεν έχω κατεβάσει καν τη εφαρμογή ChatGPT” ομολογεί η Μαρία Κωνσταντάκη. Η Μαρία Κωνσταντάκη έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Νιγηρία: Τζιχαντιστές σκότωσαν τουλάχιστον 55 ανθρώπους στα σύνορα με το Καμερούν

Τζιχαντιστές σκότωσαν τουλάχιστον 55 ανθρώπους στη βορειοανατολική Νιγηρία, σε επίθεση που εξαπέλυσαν το βράδυ της Παρασκευής, ανέφεραν σήμερα ένας εργαζόμενος σε μη κυβερνητική οργάνωση και

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

ΗΠΑ: Διαδήλωση στην Ουάσινγκτον με αίτημα την απόσυρση της Εθνοφρουράς

Πολλές χιλιάδες κάτοικοι της Ουάσινγκτον έκαναν σήμερα πορεία ζητώντας να αποσυρθεί η Εθνοφρουρά που κατόπιν απόφασης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ περιπολεί στους δρόμους της ομοσπονδιακής

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κίνα: «Προβληματικό» το πέρασμα πολεμικών πλοίων του Καναδά και της Αυστραλίας από το στενό της Ταϊβάν

Το πέρασμα πλοίων του πολεμικού ναυτικού της Αυστραλίας και του Καναδά από το στενό της Ταϊβάν, κατήγγειλε το Σάββατο (6/9) η Κίνα, υπογραμμίζοντας ότι η

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Μητσοτάκης – ΔΕΘ: Μηδέν φόρος για νέους κάτω των 25 ετών και μείωση φορολογικών συντελεστών κατά 2 μονάδες για όλους

«Δεν θα δώσω υποσχέσεις, ούτε και χρήματα που δεν υπάρχουν. Ποτέ δεν θα το κάνω. Είμαι για να μιλήσω για συμμετοχική ανάπτυξη. Αυτά έλεγα από

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >