AD

Η Πολωνία ζητά την ενεργοποίηση του άρθρου 4 του ΝΑΤΟ για την εισβολή ρωσικών drone – 19 φορές παραβιάστηκε ο εναέριος χώρος της

Η Πολωνία ζήτησε την ενεργοποίηση του άρθρου 4 του ΝΑΤΟ, με τον Ντόναλντ Τουσκ να ανακοινώνει ότι υπήρξαν συνολικά 19 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της χώρας.

Το άρθρο αυτό, που έχει ενεργοποιηθεί μόλις επτά φορές από την ίδρυση της συμμαχίας, προβλέπει ότι ένα κράτος-μέλος μπορεί να ζητήσει επίσημες διαβουλεύσεις όποτε η εδαφική του ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλεια απειλούνται. Σύμφωνα με τον Πολωνό πρωθυπουργό, οι παραβιάσεις έχουν σχέση με ευρύτερους κινδύνους ασφάλειας στην περιοχή, καθώς η Ρωσία και η Λευκορωσία σχεδιάζουν στρατιωτικές ασκήσεις αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Ο Τουσκ δήλωσε: «Δεν υπάρχει λόγος να ισχυριστούμε ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου… αλλά η κατάσταση είναι σημαντικά πιο επικίνδυνη από όλες τις προηγούμενες.» Στη βουλή της Πολωνίας, ο κ. Τουσκ ανέφερε ότι οι πολωνικές ένοπλες δυνάμεις κλιμάκωσαν την αντίδρασή τους στις 10 το βράδυ της Τρίτης. Η πρώτη παραβίαση σημειώθηκε στις 23:30 και η τελευταία στις 6:30 το πρωί της Τετάρτης, με συνολικά 19 περιστατικά παραβίασης. Η έρευνα δείχνει ότι οι παραβιάσεις πραγματοποιήθηκαν κυρίως με drones που εισήλθαν από τη Λευκορωσία. Τρία εξ αυτών καταρρίφθηκαν επιτυχώς, ενώ ένα τέταρτο πιθανόν είχε την ίδια τύχη.

Αναφερόμενος στην αντίδραση των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, ο κ. Τουσκ τόνισε: «Δείχνουν πως κατανοούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και τη σημασία της συνεχιζόμενης υποστήριξης προς την Ουκρανία», και επανέλαβε τη στήριξη της Πολωνίας προς την Ουκρανία, η οποία θεωρείται θεμελιώδης για την εθνική ασφάλεια της Πολωνίας.

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Σχολεία: Αλλάζει η ώρα που σχολάνε οι μαθητές – Τι ισχύει για τα Ολοήμερα

Λίγες ημέρες απομένουν μέχρι την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και την επιστροφή των μαθητών στα θρανία μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει φέτος

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Συναγερμός για τα Labubu: Ανακαλούνται χιλιάδες που πουλήθηκαν από το Shein!

Το ευρωπαϊκό σύστημα RAPEX και οι αρμόδιες αρχές εξέδωσαν επείγουσα προειδοποίηση σχετικά με τα κουκλάκια LABUBU που κέρδισαν πρόσφατα τη δημοτικότητα στην αγορά. Σύμφωνα με

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Θεσσαλονίκη: Φωτιά στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο – Ερευνάται αν ξεκίνησε από ηλεκτρονικό πατίνι

Συναγερμός σήμανε στις Αρχές το μεσημέρι της Τετάρτης, όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά στον τρίτο όροφο του νοσοκομείου Ιπποκράτειο στη Θεσσαλονίκη. Το περιστατικό σημειώθηκε σε χώρο που

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κάγια Κάλας για την εισβολή drones στον πολωνικό εναέριο χώρο: O Βλαντίμιρ Πούτιν επιδιώκει να «δοκιμάσει την ενότητά μας»

Η Ρωσία επιδιώκει να «δοκιμάσει την ενότητά μας», δήλωσε σήμερα η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάγια Κάλας, μετά από την εισβολή drones στον

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >