AD

Κυρανάκης: Σε έντεκα μήνες η χώρα θα διαθέτει διπλή σιδηροδρομική γραμμή από Πειραιά μέχρι Θεσσαλονίκη

Σε έντεκα μήνες από τώρα, η χώρα θα διαθέτει διπλή σιδηροδρομική γραμμή από τον Πειραιά μέχρι τη Θεσσαλονίκη, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης στο 8ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών ITC 2025, που λαμβάνει χώρα στο ΜΕΓΑΡΟ Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών.

Ο αναπληρωτής υπουργός παρουσιάζοντας τις βελτιωτικές παρεμβάσεις που έχει υλοποιήσει και υλοποιεί το υπουργείο Μεταφορών στις σιδηροδρομικές μεταφορές τόνισε πως «το σύστημα των σιδηροδρομικών μεταφορών στη χώρα αλλάζει. Έχουμε μία νέα διοίκηση, κάτω από μία κοινή στέγη, και πλέον τα θέματα προχωρούν με ταχύτητα». Ο κ. Κυρανάκης αναφέρθηκε στις διοικητικές αλλαγές στον σιδηρόδρομο, στην ΡΑΣ και στην ΕΟΔΟΣΑΑΜ, αλλά και στην επαναδιαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ δημοσίου και Hellenic Train.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρανάκης, «έχουμε βάλει τις βάσεις για τις μεγάλες αλλαγές, ενώ σύντομα ξεκινούν οι εκπαιδεύσεις των μηχανοδηγών στο σύστημα ETCS, με στόχο να έχουμε λειτουργικό αυτόματο σύστημα πέδησης στον σιδηρόδρομο». Επιπλέον, όπως έκανε γνωστό, σήμερα υπογράφηκε η ΚΥΑ για ψυχομετρικές αξιολογήσεις στο σιδηροδρομικό προσωπικό ασφαλείας σε συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ. Όπως τόνισε, οι επικοινωνίες πρέπει να γίνονται με συγκεκριμένο τρόπο. Σε ψυχομετρικό, αλλά και σε επιχειρησιακό επίπεδο, πρέπει να εξασφαλίζουμε τα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας, τόνισε και πρόσθεσε ότι, παρά τις όποιες αντιδράσεις, αυτές οι αλλαγές θα κάνουν καλό στο προσωπικό των σιδηροδρόμων. Επιπλέον, συμπλήρωσε, θέτουμε δικλείδες ασφαλείας, έτσι ώστε ένα επιχειρησιακό κέντρο να ελέγχει τα τρένα σε απόκλιση εκατοστών, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον εμπλουτισμό του ανθρώπινου δυναμικού των Σιδηρόδρομων Ελλάδας, με Έλληνες του εξωτερικού, καθώς ήδη σε αξιολόγηση βρίσκονται 300 αιτήσεις.

«Είναι μοναδική ευκαιρία για τον ελληνικό σιδηρόδρομο να αποκτήσει τεχνογνωσία από το εξωτερικό» δήλωσε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Κυρανάκη, πρωτεύοντα ρόλο παίζει η ασφάλεια, αλλά και η εμπειρία του επιβάτη και συμπλήρωσε την υλοποίηση έργων για την ανακαίνιση των σταθμών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τον προαστιακό, αλλά και την επέκταση σιδηροδρομικού δικτύου.

Επίσης, τόνισε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από εταιρεία (Levante Train) για τη διεξαγωγή δρομολογίων στη Δυτική Πελοπόννησο.

Επιπλέον, για τις εμπορευματικές μεταφορές, ανέφερε ότι στόχος είναι το Θριάσιο να «γεμίσει ζωή, με προϊόντα, κοντέινερ και εξαγώγιμα υλικά, τα οποία μέσω του σιδηροδρόμου να πηγαίνουν σε όλη την Ευρώπη, με σημαντικό αποτύπωμα για τη χώρα».

Επισήμανε επίσης ότι τα έργα στην Θεσσαλία προχωρούν και θα τελειώσουν το καλοκαίρι του 2026, ενώ οι αυτοψίες θα γίνονται και με drone, έτσι ώστε να παρακολουθούνται πιο στενά.

Σχετικά με τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι προχωρούν τα έργα για την επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης μέχρι την Καλαμαριά, η οποία θα εγκαινιαστεί στις αρχές του 2026.

Υπογράμμισε επίσης, τη συνολική ενίσχυση του μεταφορικού έργου στην πόλη, καθώς το 2026, θα έχουμε 550 λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη και «έτσι ο συγκοινωνιακός χάρτης της Θεσσαλονίκης θα βελτιωθεί περαιτέρω».

Για την Αθήνα, τόνισε ότι ο στόλος των λεωφορείων στην Αθήνα έχει ανανεωθεί, καθώς θα φτάσουμε τα 1.000 νέα λεωφορεία, ενώ τα δρομολόγια των τρόλεϊ θα περιοριστούν σταδιακά, καθώς θα αντικατασταθούν με ηλεκτρικά λεωφορεία. Όπως έκανε γνωστό ο αναπληρωτής υπουργός, στον ΗΣΑΠ (πρώην Ηλεκτρικός), ο πρώτος ανακατασκευασμένος συρμός έρχεται τον Δεκέμβριο και μετά από ένα δοκιμαστικό δίμηνο, κάθε μήνα θα προμηθευόμαστε και από έναν νέο συρμό.

«Πέραν των 14 συρμών που ανακαινίζονται με την υπάρχουσα σύμβαση, εντάχθηκαν άλλα δέκα τρένα στο δυναμικό, ενώ από το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο έχουμε νέους συρμούς και στο Μετρό, καθώς στόχος είναι να αυξηθούν τα δρομολόγια από και προς το Αεροδρόμιο», τόνισε.

Τέλος, για τη μείωση των τροχαίων στις πόλεις, σύμφωνα με τον κ. Κυρανάκη, μπαίνουν κάμερες σε λεωφορεία, αλλά και σε δρόμους στην Αττική, ενώ κάθε δήμος, αλλά και Περιφέρεια θα μπορεί να βάλει και δικές του κάμερες, λαμβάνοντας έσοδα από τις παραβάσεις.

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα – Οι ημερομηνίες πληρωμής

Τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης, που θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο, δεν θα υπόκειται σε κανενός είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζεται με

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Έγκλημα στον Άγιο Παντελεήμονα: Εξιχνιάστηκε η υπόθεση ανθρωποκτονίας του 31χρονου – Συνελήφθησαν 2 αλλοδαποί

Από την Ελληνική Αστυνομία έγινε γνωστό το βράδυ του Σαββάτου ότι εξιχνιάστηκε η ανθρωποκτονία σε βάρος 31χρονου αλλοδαπού, που έγινε στις 10/10/2025 στην περιοχή του

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

ΠΑΣΟΚ: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση γύρισε την πλάτη στην κυβέρνηση – Είπαν «φτάνει πια» στην κυβερνητική ομηρία μέσω της οικονομικής ασφυξίας

Για «ηχηρό ράπισμα» στην κυβερνητική πολιτική από τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής σε ανακοίνωση του, τονίζοντας ότι

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Όλο και ισχυρότερη η παρουσία των εταιρειών ορυκτών καυσίμων στις διεθνείς συνόδους COP για το κλίμα

Περισσότεροι από 5.000 λομπίστες ορυκτών καυσίμων συμμετείχαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια στις συνόδους κορυφής COP του ΟΗΕ για το κλίμα. Η περίοδος αυτή έχει χαρακτηριστεί

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Συνελήφθη λιμενικός στο Βόλο για ερωτικές πράξεις με ανηλίκους Ρομά έναντι χρημάτων

Στη σύλληψη ενός λιμενικού που κατηγορείται για ερωτικές επαφές με ανήλικους έναντι αμοιβής προχώρησαν την Παρασκευή οι Αδιάφθοροι της ΕΛΑΣ. Οι πληροφορίες που έφτασαν στις

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κρατερός Κατσούλης για Κατερίνα Καραβάτου: «Μιλήσαμε στα παιδιά με όση μεγαλύτερη ειλικρίνεια γίνεται για το διαζύγιο μας»

Ο Κρατερός Κατσούλης παραχώρησε συνέντευξη στο νέο επεισόδιο για την εκπομπή “Μαμα-δες” με οικοδέσποινα την Κατερίνα Στικούδη, το μεσημέρι του Σαββάτου, στην ΕΡΤ. Μέσα σε

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >