AD

ΗΠΑ: Ξεκίνησε η απέλαση εκατοντάδων Ιρανών μετά από σπάνια συμφωνία με την Τεχεράνη

Σύμφωνα με Αμερικανούς και Ιρανούς αξιωματούχους, μια πρώτη ομάδα περίπου 400 Ιρανών έφτασε χθες Τρίτη (30/9) στο Κατάρ και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Τεχεράνη, αφού απελάθηκαν από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της καταστολής της μετανάστευσης από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η ομάδα περιλάμβανε καταδικασμένους εγκληματίες, αλλά και άτομα που είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα, δήλωσε στο Reuters υπό καθεστώς ανωνυμίας Αμερικανός αξιωματούχος.Η μεταφορά σηματοδοτεί μια ασυνήθιστη στιγμή συντονισμού μεταξύ δύο κρατών που βρίσκονται σε διαμάχη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το οποίο η Τεχεράνη λέει ότι είναι αποκλειστικά για ειρηνική χρήση, όμως η Ουάσινγκτον ισχυρίζεται ότι στοχεύει στην κατασκευή πυρηνικής βόμβας.

Ιρανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε επίσης υπό τον όρο της ανωνυμίας, υποβάθμισε την ιδέα οποιασδήποτε πολιτικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, διαβεβαιώνοντας ότι «το θέμα ήταν προξενικό, όχι πολιτικό».

Έκκληση για σεβασμό ανθρώπινων δικαιωμάτων

Ο γενικός διευθυντής του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών για τις κοινοβουλευτικές υποθέσεις, Χοσεΐν Νουσαμπάντι, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «σχεδιάζουν να απελάσουν περίπου 400 Ιρανούς, οι περισσότεροι από τους οποίους εισήλθαν παράνομα στη χώρα, σύμφωνα με τη νέα αντιμεταναστευτική προσέγγιση της κυβέρνησης των ΗΠΑ».

«Σε πρώτο βήμα, αποφάσισαν να απελάσουν 120 Ιρανούς που εισήλθαν παράνομα στις ΗΠΑ, οι περισσότεροι από τους οποίους μέσω Μεξικού», δήλωσε στο ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Ο Νουσαμπάντι κάλεσε την Ουάσινγκτον να σεβαστεί τα δικαιώματα των Ιρανών μεταναστών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μια ναυλωμένη πτήση των ΗΠΑ απογειώθηκε από τη Λουιζιάνα τη Δευτέρα και επρόκειτο να φτάσει στο Κατάρ αργά την Τρίτη, ώστε οι απελαθέντες να μπορέσουν να μεταφερθούν σε πτήση με προορισμό την Τεχεράνη, δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) δήλωσε ότι οι αρχές δεν την συμβουλεύτηκαν και δεν μπορεί κατά συνέπεια να σχολιάσει τις λεπτομέρειες της υπόθεσης.

«Σε γενικές γραμμές, τα κράτη πρέπει να διασφαλίζουν την πρόσβαση στο άσυλο, την ορθή διαδικασία και τον σεβασμό της αρχής της μη επαναπροώθησης, πράγμα που σημαίνει ότι τα άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας δεν πρέπει να επιστρέφονται σε μέρος όπου αντιμετωπίζουν κίνδυνο διώξεων», δήλωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Οι απελάσεις του Τραμπ

Μερικοί από τους Ιρανούς είχαν προσφερθεί εθελοντικά να φύγουν αφού παρέμειναν σε κέντρα κράτησης για μήνες, και κάποιοι όχι, σύμφωνα με τους New York Times, οι οποίοι πρώτοι ανέφεραν τις απελάσεις.

Ο Τραμπ σχεδιάζει να απελάσει έναν αριθμό ρεκόρ ανθρώπων που ζουν στις ΗΠΑ χωρίς νόμιμο καθεστώς, μετά από τα υψηλά ποσοστά παράνομων διελεύσεων συνόρων υπό τον Δημοκρατικό προκάτοχό του, Τζο Μπάιντεν.

Ωστόσο, η κυβέρνησή του δυσκολεύεται να αυξήσει τα επίπεδα απελάσεων, παρά το γεγονός ότι έχει δημιουργήσει και νέες διαδρομές για την αποστολή μεταναστών σε χώρες στο εξωτερικό.

Πηγή: Reuters

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Ένα γλυπτό που δημιουργήθηκε από τη φωνή της Μαρίας Κάλλας στο Ντουμπάι

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια στην Όπερα του Ντουμπάι του μνημειώδους έργου του διεθνούς φήμης Έλληνα γλύπτη Νίκου Φλώρου, με τίτλο «Echo of Casta Diva –

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Μακρόν: Βρισκόμαστε σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία – Εδώ και χρόνια είναι πολύ επιθετική

«Βρισκόμαστε σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία, η οποία εδώ και αρκετά χρόνια είναι πολύ επιθετική στον χώρο της πληροφόρησης, κατά τη διάρκεια εκλογών επίσης, και

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τέμπη: Δεκτό από την Εισαγγελία το αίτημα του Π. Ασλανίδη για εκταφή της σορού του γιου του και εξέταση DNA

Δεκτό έκανε η εισαγγελέας πρωτοδικών Λάρισας το αίτημα για την εκταφή της σορού του γιου του, Δημήτρη προκειμένου να διενεργηθεί εξέταση ταυτοποίησης DNA. Αντίστοιχη εισαγγελική παραγγελία δόθηκε

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Βουτιά του πληθωρισμού στο 1,8% τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα – Επιτάχυνε στο 2,2% στην Ευρωζώνη

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να ανέλθει σε 2,2% τον Σεπτέμβριο του 2025, από 2,0% τον Αύγουστο, σύμφωνα με μια προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Οι κίνδυνοι του να αφήνεις την Τεχνητή Νοημοσύνη να σχεδιάζει το επόμενο ταξίδι σου

Μια φανταστική πόλη στο Περού, ένας Πύργος του Άιφελ στο Πεκίνο: οι ταξιδιώτες ολοένα και περισσότερο χρησιμοποιούν εργαλεία όπως το ChatGPT για ιδέες διαδρομών –

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >