AD

Aνελκυστήρες: Τέλη Νοεμβρίου λήγει η προθεσμία με μόλις 1 στους 10 στην πλατφόρμα

Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου ιδιοκτήτες και διαχειριστές κτιρίων που διαθέτουν ασανσέρ πρέπει να το δηλώσουν στην σχετική πλατφόρμα προκειμένου να γίνει απογραφή και κάθε ανελκυστήρας να έχει τον δικό του μοναδικό αριθμό. Περίπου 80.000, ούτε καν ένας στους δέκα από τις 900.000 δεν έχει προχωρήσει στην τρίλεπτη διαδικασία.

Τα πρόστιμα θα αγγίζουν ακόμα και τα 5.000 ευρώ σε περίπτωση αμέλειας, αλλά όπως τόνισε μιλώντας στο ΕΡΤnews και την εκπομπή Newsroom, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Προστασίας Ενοικιαστών, Άγγελος Σκιαδάς «ακόμη και στην περίπτωση που επιβληθούν κάποια πρόστιμα και προστεθούν στα κοινόχρηστα πολυκατοικίας, δεν επιβαρύνεται ενοικιαστής αλλά οι ιδιοκτήτες».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Εγκαταστατών Συντηρητών Γιώργος Βλασσόπουλος, προτρέποντας ιδιοκτήτες, διαχειριστές και νόμιμους εκπροσώπους να νομιμοποιήσουν την διαδικασία της απογραφής, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα απόκρυψης, διότι θα αντληθούν στοιχεία από τις άλλες εμπλεκόμενες δημόσιες υπηρεσίες, όπως δήμοι και περιφέρειες».

Τα πρόστιμα μη απογραφής ξεκινούν από 1000 ευρώ για κατοικία, ανεβαίνουν σε 2.500 για κτίριο μικτής χρήσης (κατοικίες και επαγγελματικές έδρες} και φτάνουν σε 5.000 για μη απογραφή σε κτίριο δημόσιας χρήσης.

«Διαδικασία με τέσσερα απλά στοιχεία»

Ο Γιώργος Βλασσόπουλος επαναλαμβάνει ότι στην του Μητρώου Απογραφής Ανελκυστήρων του υπουργείου Ανάπτυξης, στη διεύθυνση https://elevator.mindev.gov.gr,  ξεκινάμε με τη διεύθυνση, αριθμό στάσεων του ανελκυστήρα, έτος εγκατάστασης και ΑΦΜ.

«Αν υπάρχει το ΑΦΜ του υπεύθυνου κατά το νόμο συντηρητή, στα υπόλοιπα στοιχεία είναι προαιρετικά, καθώς πατάμε Δεν γνωρίζω, δεν έχω, κατευθυνόμαστε στην προσωρινή αποθήκευση, στη συνέχεια Οριστικοποίηση – Εκτύπωση και ο ανελκυστήρας λαμβάνει τον μοναδικό αριθμό.

Είναι η πρώτη διαδικασία νομιμοποίησης του ανελκυστήρα, διότι αν δεν γίνει απογραφή δεν θα μπορεί να συντηρείται μετά, όπως επισημαίνει ο κ. Βλασσόπουλος διευκρινίζοντας ότι μέχρι τις 30 Νοεμβρίου πρέπει να απογραφούν όλοι οι ανελκυστήρες είτε έχουν άδεια, είτε έχουν προέγκριση, είτε δεν έχουν άδεια, είτε λειτουργούν παράνομα, είτε δεν περιέχονται στις οικοδομικές άδειες της πολεοδομίας.

«Δεν συζητάμε αν έχει ένα τεχνικό πρόβλημα, αν είναι παλιό, αν πρέπει να αλλάξουν τα ρουλεμάν, αν πρέπει να αλλάξουν οι πόρτες ή αν πρέπει να αλλάξει ανελκυστήρας. Αυτό θα το δούμε σε δεύτερο χρόνο», ανέφερε.

«Καταγγελίες ότι μετακυλύουν το κόστος σε ενοικιαστές»

Πολύ σοβαρό θέμα που έχει δημιουργηθεί είναι, σύμφωνα με τον Άγγελο Σκιαδά, ότι οι ιδιοκτήτες προσπαθούν να μετακυλήσουν το κόστος, το οποίο είναι αρκετά μεγάλο στους ενοικιαστές. Οι ενοικιαστές πρέπει να ξέρουν ότι δεν έχουν καμία ανάμειξη με την αναβάθμιση του ανελκυστήρα. Η αναλογία αυτή του κάθε διαμερίσματος για την αναβάθμιση του ανελκυστήρα βαρύνει αποκλειστικά τους ιδιοκτήτες. Το πρόβλημα προκύπτει σε πολλές πολυκατοικίες όπου δεν διαχωρίζουν τα κοινόχρηστα μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών. Είναι θέμα κανονισμού ή καταστατικού της πολυκατοικίας, ανέφερε.

Αίτημα χωρίς διαχειριστή

Όποιος κι αν μπεί στην πλατφόρμα με τους δικούς του κωδικούς Taxis να ξέρει ότι το σύστημα δεν κρατάει στοιχεία προσώπου αλλά οδού, κτιρίου, έτους και συντηρητή. Αυτά τα στοιχεία θα αξιολογηθούν και θα καταχωρηθούν.

Το επόμενο έτος ξεκινά η διαδικασία που αφορά την αναβάθμιση.

Πηγή: ΕΡΤnews

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Δημήτρης Παπανώτας: «Όποιος έχει απορίες για τη σεξουαλική μου ταυτότητα να με πάρει τηλέφωνο να με ρωτήσει»

Ο Δημήτρης Παπανώτας κάθισε στον καναπέ της Κατερίνας Καινούργιου το πρωί της Τετάρτης 22 Οκτωβρίου. Μεταξύ άλλων, ο δημοσιογράφος και σχολιαστής του Happy Day ξέσπασε

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Το μετατραυματικό στρες «γονατίζει» τους ισραηλινούς στρατιώτες που επιστρέφουν από τη Γάζα – 60 αυτοκτονίες τις τελευταίες εβδομάδες

«Την κραυγή του συναδέλφου μου που ζητούσε βοήθεια, όπου και να είμαι, θα την ακούω πάντα»… Έτσι περιγράφει ένας λοχαγός του ισραηλινού στρατού, ο Ισραέλ

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Νίκος Συρίγος σε Σκορδά: «Την ώρα που κάποιοι ποντάρουν σε σαχλαμάρες για την τηλεθέαση, εσείς τιμήσατε τον Σαββόπουλο»

Καλεσμένος στο πλατό της εκπομπής Buongiorno ήταν σήμερα ο Νίκος Συρίγος. Κατά τη διάρκεια της κουβέντας που έκανε με τη Φαίη Σκορδά, τον Δημήτρη Ουγγαρέζο

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κάθειρξη οκτώ χρόνων σε Ιάπωνα για τον βιασμό της κόρης του η οποία τον κατήγγειλε δημόσια

Σε κάθειρξη οκτώ ετών καταδίκασε σήμερα (21/10) ιαπωνικό δικαστήριο, έναν άνδρα για τον βιασμό της κόρης του η οποία τον κατήγγειλε δημοσίως, σε μια σπάνια

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >