AD

Τσιάρας από Καλαμάτα για 37 συλλήψεις: Θα πάμε μέχρι τέλους στην κάθαρση του ΟΠΕΚΕΠΕ

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί σήμερα (22/10) επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος σε Θεσσαλονίκη, Πέλλα, Έδεσσα, Ιωάννινα, Αττική και Κρήτη, για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν σε κακουργηματικές απάτες σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και της εθνικής οικονομίας, λαμβάνοντας παράνομα ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω ψευδών δηλώσεων.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 37 άτομα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες στα χέρια των αρχών βρίσκονται και οι δύο φερόμενοι ως επικεφαλής του εγκληματικού κυκλώματος, ένας 36χρονος και ένας 38χρονος, οι οποίοι συνελήφθησαν σε Κρήτη και Γιαννιτσά, αντίστοιχα.

Ο 36χρονος, που συνελήφθη στην Κρήτη, εργάζεται σε κέντρα υποδοχής δικαιολογητικών, ενώ ο 38χρονος, που θεωρείται ως ο εγκέφαλος, φέρεται να έβρισκε πρόσωπα και εκτάσεις που δεν είχαν δηλωθεί και είχαν τη δυνατότητα να δηλωθούν.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες υπάρχουν ακόμα 11 άτομα που ήταν και εκμισθωτές και μισθωτές.

Πώς έπαιρναν τις επιδοτήσεις

Έμπαιναν στο σύστημα και έβλεπαν ποιο αγροτεμάχιο δεν είχε δηλωθεί. Κατόπιν, είτε το δήλωναν σε κάποιον εν γνώσει του και έπαιρναν την επιδότηση, είτε δήλωναν σε κάποιον ότι έχει αγροτεμάχιο χωρίς να έχει και έκαναν ψεύτικα συμφωνητικά σε τρίτα άτομα, τα οποία έπαιρναν την επιδότηση.

Το ποσό που φέρεται να έχει διακινηθεί μέσω των παράνομων επιδοτήσεων εκτιμάται στο ύψος των 20 εκατομμυρίων ευρώ. Τα 5 εκατομμύρια από την μέχρι τώρα έρευνα έχει διαπιστωθεί πως τα πήραν παράνομα, ενώ εκτιμάται πως έλαβαν παράνομες επιδοτήσεις που αγγίζουν 10.000.000 ευρώ.

Το διάστημα που ερευνήθηκε από την Οικονομική Αστυνομία, είναι από το 2018 έως το 2022.

Οι συλλήψεις έγιναν στα πλαίσια  προκαταρκτικής έρευνας  της Ευρωπαίας Εισαγγελέως, που είχε δοθεί στην Οικονομική Αστυνομία το καλοκαίρι.

[https://www.ert.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-vod.php?f=2025/tv/202510/20251022-dt12-PAPADAKIS.mp4&bgimg=https://www.ert.gr/themata/photos/2025/10/20251022-dt12-PAPADAKIS.jpg]

Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Θα πάμε μέχρι τέλους

Στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να «πάει μέχρι το τέλος» όσον αφορά την κάθαρση και τον έλεγχο των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ επανέλαβε ο Κώστας Τσιάρας , μιλώντας στην Καλαμάτα στο πλαίσιο του 3ου Συνεδρίου Αγροτοδιατροφής “Cantina Academy”.

Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είχε προαναγγείλει τις συλλήψεις, λέγοντας επανειλημμένα ότι όσοι πήραν παράνομες επιδοτήσεις θα λογοδοτήσουν στην δικαιοσύνη και θα επιστρέψουν τα χρήματα.

Ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι το υπουργείο «έχει αναλάβει το κομμάτι της ευθύνης που του αναλογεί» στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, επισημαίνοντας ότι «έγιναν προσπάθειες, αλλά αποδείχθηκαν ότι δεν ήταν αρκετές». «Για πρώτη φορά συγκρουόμαστε με τέτοια συμφέροντα», είπε χαρακτηριστικά, αναγνωρίζοντας ότι οι έλεγχοι γίνονταν μέχρι σήμερα «όχι σε αυτό το εύρος και την ένταση».

«Το θέμα είναι τα ευρωπαϊκά χρήματα να πηγαίνουν στους πραγματικούς δικαιούχους. Έχουμε πει ότι θα αντιμετωπίσουμε την παθογένεια πηγαίνοντας μέχρι το τέλος. Είναι δεδομένο ότι θα εκκαθαριστεί το φαινόμενο κάποιοι να παίρνουν παράνομες επιδοτήσεις» είπε χαρακτηριστικά. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αποκάλυψε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη παρέμβει με σαφείς προειδοποιήσεις: «Η Κομισιόν μας έστειλε δύο επιστολές που ξεκαθαρίζουν, ότι εάν δεν ενταθούν οι έλεγχοι πριν από κάθε πληρωμή, θα τεθούν εν κινδύνω οι ευρωπαϊκοί πόροι. Μιλάμε για ποσά που ξεπερνούν τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως».

Εντός Οκτωβρίου οι κρίσιμες πληρωμές

Ο κ. Τσιάρας σημείωσε, ότι εντός Οκτωβρίου θα ολοκληρωθεί η καταβολή των αποζημιώσεων για τις ζωοτροφές που αφορούν την περιοχή της Θεσσαλίας ενώ τόνισε πως βρίσκεται σε εξέλιξη “αγώνας δρόμου” για την ολοκλήρωση όλων των ελέγχων στη φετινή παραγωγή, με στόχο η βασική ενίσχυση να καταβληθεί έως το τέλος του έτους.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Καιρός: Βροχές και ισχυρές καταιγίδες σήμερα – Πότε θα ανέβει η θερμοκρασία

Για βροχές και καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές, μέχρι το απόγευμα στις Κυκλάδες και μέχρι αργά το απόγευμα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, προειδοποιεί η

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ν. Μαδούρο: Η Βενεζουέλα διαθέτει 5.000 φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους

Η Βενεζουέλα διαθέτει 5.000 φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους ρωσικής κατασκευής που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση των αμερικανικών απειλών, δήλωσε την Τετάρτη (22/10) ο

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ο Παντελής Καναράκης «έκαψε» πασίγνωστες ηθοποιούς: «Στο διάλειμμα της είπε την δεύτερη φαρμακερή ατάκα»

Το πρωινό της Τετάρτης, ο γνωστός ηθοποιός Παντελής Καναράκης εμφανίστηκε στην εκπομπή “Πρωίαν σε είδον” της ΕΡΤ, συναντώντας τον Φώτη Σεργουλόπουλο και την Τζένη Μελιτά.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ρούμπιο: Οι κινήσεις του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη μπορεί «απειλούν» την ανακωχή στη Γάζα

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάρκο Ρούμπιο προειδοποίησε χθες Τετάρτη πως οι ψηφοφορίες στην Κνέσετ, την ισραηλινή Βουλή, επί νομοσχεδίων τα οποία σκοπό έχουν να

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

ΤτΕ: Οι τρεις βασικοί παράγοντες που «εξαφάνισαν» από την αγορά χιλιάδες κατοικίες

Βραχυχρόνιες μισθώσεις, δεσμευμένα ακίνητα λόγω «κόκκινων» δανείων και περιορισμένη παραγωγή νέων κατοικιών, είναι τρείς από τους βασικούς παράγοντες της στεγαστικής κρίσης, σύμφωνα με την Έκθεση

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τρεις νεκροί σε νέο πλήγμα των ΗΠΑ κατά πλεούμενου που φέρεται να μετέφερε ναρκωτικά στον Ειρηνικό

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το βράδυ νέο πλήγμα εναντίον ταχύπλοου στον Ειρηνικό, που είχε αποτέλεσμα κατ’ αυτόν να σκοτωθούν τρεις

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >