AD

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ – Τσιάρας: «Ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή ζήτησε διαφάνεια και εξυγίανση»

Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ καταθέτει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας. Νωρίτερα είχε καταθέσει ο πρώην υπουργός Γιώργος Τσακίρης.

Ο Κ. Τσιάρας, ανέφερε ότι «καταλάβαμε από την πρώτη στιγμή που μπήκαμε στο υπουργείο ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει πρόβλημα και με εντολή του πρωθυπουργού από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, μου είπε να διαλευκανθεί η υπόθεση αυτή, να υπάρξει διαφάνεια και τα κόστη και τα πολιτικά και τα κοινωνικά θα είναι σε δεύτερη μοίρα».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε λόγο για παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας και όχι πολλών ή μίας κυβέρνησης. Επισήμανε ότι δεν υπάρχουν δασικοί χάρτες, χάρτες σχετικά με τα βοσκοτόπια και όλα αυτά δημιουργούν ένα πλέγμα προβλημάτων. Έτσι η κάθε κυβέρνηση δεν έχει το κλειδί για να λύσει τέτοια ζητήματα. Όμως η αρχή έγινε και θα πάμε μέχρι το τέλος, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ένα άλλο πρόβλημα που σημείωσε είναι η πιστοποίηση. Δηλαδή υπήρχε ο κίνδυνος όλο αυτό το διάστημα που υπήρχε το πρόβλημα στον ΟΠΕΚΕΠΕ να δημιουργηθεί θέμα άρνησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δώσει πιστοποίηση στον οργανισμό.

Όλα αυτά ξεπεράστηκαν με δυσκολία και μιλάμε για μια άλλη μέρα από τον Ιανουάριο του 2026, όπου η ΑΑΔΕ θα λειτουργεί με τον ΟΠΕΚΕΠΕ μαζί στους ελέγχους.

Αντίθετος ο Τσακίρης με την υπαγωγή του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ – «Ήταν δύσκολο να ασχοληθώ σε βάθος με τα προβλήματα των εννιά φορέων»

«Ήταν δύσκολο να ασχοληθώ σε βάθος με τα προβλήματα των εννιά φορέων που εποπτεύονται από το υπουργείο», δήλωσε νωρίτερα στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση του ΟΠΚΕΠΕ ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από τις 26/5/2023 έως τις 27/6/2023, Γιώργος Τσακίρης.

Ο κ. Τσακίρης ανέφερε ότι η επιλογή του στη θέση του υπηρεσιακού υπουργού έγινε με καθαρά τεχνοκρατικά κριτήρια και η εντολή που είχε λάβει από τον πρωθυπουργό ήταν η συνέχεια του κράτους και η προσπάθεια για επίλυση επείγοντων θεμάτων.

«Θεσμικά λειτούργησα πάντα. Και στις 3 με 4 συναντήσεις που είχα με εκπροσώπους φορέων, ανάμεσα τους και του ΟΠΕΚΕΠΕ, προσπάθησα να τους βάλω όλους σε μία επίπονη συνεχή πίεση για να βγουν οι εφαρμοστικές υπουργικές αποφάσεις ενόψει της νέας ΚΑΠ γιατί είχε καταληκτική ημερομηνία. Βασική αρχή μου ήταν η τήρηση της διαφάνειας», σημείωσε ο κ. Τσακίρης.

Σε ερώτηση του εισηγητή της ΝΔ, Μακάριου Λαζαρίδη, σχετικά με τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Τσακίρης απάντησε πως η άποψή του «στηριζόταν καθαρά στη διαφάνεια ώστε να υπάρχει ένα σύστημα που θα ανήκε στις κρατικές υπηρεσίες», ενώ τόνισε ότι «το θέμα των τεχνικών συμβούλων δεν μπορούσε να δημιουργήσει την αίσθηση ότι όλα θα πάνε καλά».

«Θέλω όλα να γίνονται με διαφάνεια, να περνάνε από το κράτος. Είμαι υπέρ μιας εισόδου των αιτήσεων και να μην παρεμβαίνον διάφορα φίλτρα από ιδιώτες. Από την αρχή έπρεπε το πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ να δομηθεί διαφορετικά, με περισσότερη τεχνογνωσία και να μη στηρίζεται σε μεγάλα σχήματα. Επιμέρους κομμάτια θα μπορούσαν να γίνουν προφανώς από ιδιώτες αλλά πάντα υπό την σκεπή και την εποπτεία του ΟΠΕΚΕΠΕ και όχι των ιδιωτών. Δεν δομήθηκε σωστά από την αρχή και δεν βασίστηκε στην εσωτερική λειτουργία του», επεσήμανε ο κ. Τσακίρης.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση της εισηγήτριας του ΠΑΣΟΚ, Μιλένας Αποστολάκη, υπογράμμισε πως «έπρεπε να γίνουν βήματα ώστε ο ΟΠΕΚΕΠΟΕ να είναι αποδοτικός, να μπορεί να εξυπηρετεί τις 650.000 αιτήσεις, κάτι το οποίο είναι μεγάλο βάρος, χρειάζεται πολύ δουλειά, παίρνει χρόνο και εκεί υπάρχει η γκρίζα ζώνη των ελέγχων».

Σε επόμενη ερώτηση της κ. Αποστολάκη, ο κ. Τσακίρης εξέφρασε την αντίρρηση του στην υπαγωγή του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με βάζετε σε πειρασμό. Πράγματι τα δεδομένα αυτά που διαχειρίζεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ταιριάζουν με της ΑΑΔΑΕ. Τώρα αν αποκτήσουν κάποια άλλα πράγματα θα το δεχτώ. Θεωρώ όμως ότι είναι δύσκολο το έργο της ΑΑΔΕ τώρα γιατί πράγματι είναι άλλης υφής και εγώ ανοικτά μπορώ να πω ότι δεν θα έβλεπα την ΑΑΔΕ ως φορέα, θα προτιμούσα να έχουμε έναν άλλο φορέα ο οποίος πραγματικά θα δομηθεί αλλιώς. Αυτό είναι καθαρά προσωπική μου άποψη και δεν έχει σχέση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ».

Σε ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, εάν τον απασχόλησε το θέμα των ελέγχων από ιδιώτες, ο κ. Τσακίρης επανέλαβε «προφανώς διαφωνώ κάθετα. Δεν θα ήθελα επ ουδενί ένας ιδιωτικός φορέας να παρεμβαίνει σε μία αλυσίδα και να ελέγχει τα δεδομένα του κράτους. Το θεωρώ λάθος».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση της κ. Μανωλάκου, ο κ. Τσακίρης τόνισε ότι όταν παρέλαβε από τον τότε υπουργό, Γιώργο Γεωργαντά, «με συμβούλεψε για όλους τους Οργανισμούς, στη σύντομη 20λεπτη ενημέρωση που είχα, και πράγματι μου είπε πρέπει να προσέξεις -γιατί το υπουργείο διαχειρίζεται πολύ μεγάλα ποσά- τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον ΕΛΓΑ. Αυτοί οι Οργανισμοί έχουν καθοριστική σημασία και επειδή θα είναι υπεύθυνη η ηγεσία για τις ενισχύσεις και τις αποζημιώσεις».

Πηγή: ertnews.gr

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Ανησυχία στη Νιγηρία για τις απειλές Τραμπ – Συνάντηση των δύο προέδρων ζητά η Αμπούτζα

Νιγηριανοί διαφόρων θρησκευμάτων κατήγγειλαν σήμερα τις απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που προειδοποίησε με στρατιωτική επέμβαση μετά τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον χριστιανών στην πολυπληθέστερη

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

«Ο αστυνομικός έδρασε για να σώσει μια ανθρώπινη ζωή» – Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας για την υπόθεση του ροτβάιλερ στον Άγιο Φλώρο

Στην εκπομπή «Πρωινό στον Αέρα» του ραδιοφώνου της ΕΡΤ Καλαμάτας μίλησε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας, Γιώργος Μπούνας, για την υπόθεση του αστυνομικού

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αλέξης Τσίπρας: Στη δημοσιότητα το εξώφυλλο του βιβλίου του «Ιθάκη»

Δόθηκε στη δημοσιότητα από τον εκδοτικό οίκο Gutenberg το εξώφυλλο του βιβλίου του Αλ.Τσίπρα «Ιθάκη» που αναμένεται να βρίσκεται στις προθήκες των βιβλιοπωλείων μέχρι το

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Μιμή Ντενίση: «Στην Ελλάδα είμαστε σε πολύ κακή εποχή, νομίζω ότι περνάμε δεύτερο Εμφύλιο»

Καλεσμένη στο πλατό της εκπομπής Buongiorno ήταν σήμερα η Μιμή Ντενίση, η οποία μίλησε αρχικά για το πλατινένιο βραβείο από την Ακαδημία της Γαλλίας. «Είναι

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >