Αυξήθηκε δραματικά ο αριθμός των νεκρών στις Φιλιππίνες εξαιτίας του ισχυρού τυφώνα Καλμάγκι καθώς τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και σχεδόν 400.000 από τις μεγάλες πλημμύρες σε εκτεταμένες περιοχές στο κέντρο της χώρας.
Πόλεις ολόκληρες στο νησί Τσεμπού (κεντρικές Φιλιππίνες) έχουν πλημμυρίσει, με τους κατοίκους να προσπαθούν να βρουν καταφύγιο στις στέγες για να ξεφύγουν από τα λασπώδη νερά που παρασύρουν αυτοκίνητα, φορτηγά, τεράστια εμπορευματοκιβώτια.

Μόνο στο Τσεμπού, 21 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο, δήλωσε τηλεφωνικά ο Ραφαελίτο Αλεξάντρο, υποδιευθυντής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας. Ο προσωρινός απολογισμός είναι 26 νεκροί, «οι περισσότεροι από πνιγμό», πρόσθεσε.
Σε μήνυμά της στο Facebook, η επαρχιακή κυβερνήτης Πάμελα Μπαρικουάτρο χαρακτήρισε την κατάσταση «αληθινά χωρίς προηγούμενο»: «Οι πλημμύρες είναι απλούστατα καταστροφικές».
Στο νησί Μιντανάο, το οποίο έχει επίσης πληγεί, ένα στρατιωτικό ελικόπτερο, το οποίο είχε αναπτυχθεί στο πλαίσιο αποστολής «υποστήριξης των επιχειρήσεων διάσωσης», συνετρίβη σήμερα, ανακοίνωσε ο στρατός, χωρίς να κάνει λόγο στο στάδιο αυτό για επιζώντες.

Τον Νοέμβριο του 2013, ο τυφώνας Χαϊγιάν , ένας από τους ισχυρότερους τροπικούς κυκλώνες που έχουν καταγραφεί ποτέ, έπληξε την περιοχή Γκουιουάν. Στη συνέχεια, σάρωσε τις κεντρικές Φιλιππίνες, αφήνοντας περισσότερους από 7.300 νεκρούς ή αγνοούμενους, ισοπεδώνοντας ολόκληρα χωριά και παρασύροντας δεκάδες πλοία στην ενδοχώρα. Ο Χαϊγιάν κατεδάφισε περίπου ένα εκατομμύριο σπίτια και εκτόπισε περισσότερους από 4 εκατομμύρια ανθρώπους σε μια από τις φτωχότερες περιοχές της χώρας.
ΑΠΕ ΜΠΕ, AP






