AD

«Παλιό χώμα»: Παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Παπαζαφειρίου

Οι εκδόσεις Νήσος και το βιβλιοπωλείο Κομπραί παρουσιάζουν το μυθιστόρημα του Γιώργου Παπαζαφειρίου «Παλιό χώμα». Η παρουσίαση θα γίνει την Τρίτη 18/11, 19:00, στο βιβλιοπωλείο Κομπραί, Διδότου 34, Αθήνα.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Κώστας Αρκουδέας, συγγραφέας
Αγγελική Κουκουβού, αρχαιολόγος

Αποσπάσματα θα διαβάσουν:
Αναστασία Κουμίδου, σκηνοθέτις
Κώστας Πασχαλίδης, αρχαιολόγος
Πέτρος Σκαρμέας, ηθοποιός

Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Δύο άντρες και οι ιστορίες τους συναντιούνται στο παλιό χώμα των Αιγών. Κάτω από τον καυτό ήλιο, ένας αρχαιολόγος φέρνει στην επιφάνεια μια ελληνιστική αγροικία και αναζητά τα απομεινάρια της ζωής των κατοίκων της. Ένας βετεράνος του μακεδονικού στρατού επιστρέφει στο σπίτι του απο τη νικηφόρα εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ανατολή κουβαλώντας την πολύτιμη αμοιβή του.

Σχεδόν είκοσι τέσσερις αιώνες χωρίζουν τις δυο ιστορίες. Οι έννοιες που διαπερνούν το μυθιστόρημα είναι εκείνες της αποξένωσης, της ελπίδας, της προδοσίας και της αντίστασης στην αδυσώπητη μοίρα. Δεν πρωταγωνιστούν σπουδαίοι επιστήμονες και βασιλείς, αλλά συνηθισμένοι αρχαιολόγοι και στρατιώτες που έχουν να παλέψουν με τους δαίμονές τους.

Τα λόγια του συγγραφέα αποκαλύπτουν τη βιωματική σχέση του αρχαιολόγου με τις ζωές των ανθρώπων οι οποίοι πατούσαν το χώμα που ανασκάπτει. «Καμιά φορά οι άνθρωποι μιλούν, όχι αυτοί που περιδιαβάζουν στη γη αλλά εκείνοι που το έκαναν κάποτε.

Οι σκιές τους. Οι αρχαιολόγοι είναι εκείνοι που τους ακούν, τους αφουγκράζονται και προσπαθούν να πάρουν μια ιδέα από το αποτύπωμα το οποίο άφησε η σκιά τους. Ακούγεται δονκιχωτικό και ίσως να είναι, αλλά είναι το μόνο που ξέρουν να κάνουν καλά και που πιστεύουν ότι έχει κάποια αξία».

Ο Γιώργος Παπαζαφειρίου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1973 και σπούδασε αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές και απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα με ειδίκευση στη ρωμαϊκή γλυπτική.

Συμμετείχε σε πολλές ανασκαφές στον βορειοελλαδικό χώρο, στη Χαλκιδική, στη Θεσσαλονίκη και αλλού. πανεπιστημιακή ανασκαφή της Βεργίνας στάθηκε η πρώτη του γνωριμία ως φοιτητή με τον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών, όπου ξαναγύρισε και ανέσκαψε τμήματα του οικιστικού ιστού της αρχαίας πόλης (2013-2021). Εργαζόταν ως αρχαιολόγος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας. Οι μεγάλες του αγάπες ήταν η εναλλακτική ροκ μουσική και η καλή λογοτεχνία. Απεβίωσε τον Απρίλιο του 2024 σε ηλικία 51 ετών.

Πηγή: ertnews.gr

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Η Σουηδία καλεί την Amazon να δώσει εξηγήσεις επειδή πουλάει κούκλες του σεξ με παιδική εμφάνιση

Η Σουηδία ανακοίνωσε σήμερα πως κάλεσε την Amazon και άλλες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου σε μια συνάντηση προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με την πώληση κουκλών

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τα νέα πρόσωπα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης γράφουν το επόμενο κεφάλαιο– Η γενιά που δίνει τον τόνο

Με πάθος, θετική ενέργεια και αφοσίωση, οι νέοι μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης συνεχίζουν μια μακρά παράδοση αριστείας, φέρνοντας μαζί τους τη φρεσκάδα και το

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Δασμούς στα μικρά πακέτα που εισάγονται στην Ευρώπη σχεδιάζει η Ε.Ε. – Τα περισσότερα προέρχονται από την Κίνα

Φορολόγηση των μικρών πακέτων αξίας κάτω των 150 ευρώ που στη συντριπτική τους πλειονότητα προέρχονται από την Κίνα, θα επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό θα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Σοφία Παυλίδου: «Τα πρώτα τραύματα που υπήρχαν στο δικό μου κορμί μεταφέρθηκαν και στα παιδιά μου»

Μια αποκαλυπτική συνέντευξη παραχώρησε η Σοφία Παυλίδου το πρωί της Πέμπτης στη Σταματίνα Τσιμτσιλή και στο Happy Day. Η ηθοποιός αποκάλυψε τα τραύματα της και

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Άσκηση Ωρίων 2025: Mε drone-καμικάζι και αυτοκινούμενα πυρομαχικά

Ολοκληρώνεται η πολυεθνική άσκηση Ωρίων 2025, που πραγματοποιείται σε στρατηγικά σημεία της Αττικής, της Βοιωτίας και του Αργοσαρωνικού Κόλπου και δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε σενάρια

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >