AD

Η Αυστραλία αρνείται να συνδιοργανώσει την επόμενη COP με την Τουρκία

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι απέρριψε σήμερα την προσφορά της Τουρκίας οι δύο χώρες να συνδιοργανώσουν τη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα την επόμενη χρονιά, επιμένοντας να φιλοξενηθεί στην Αδελαΐδα, στο νότιο τμήμα της χώρας της Ωκεανίας.

«Όχι, δεν θα είμαστε οικοδεσπότες από κοινού», τόνισε ο Άντονι Αλμπανέζι, θυμίζοντας πως «δεν προβλέπεται» συνδιοργάνωση τέτοιων συνόδων από τους κανόνες της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών κατά της κλιματικής αλλαγής.

«Αυτό δεν αποτελεί επιλογή και οι άνθρωποι γνωρίζουν πως δεν αποτελεί επιλογή, γι’ αυτό μπήκε στην άκρη», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Η Αυστραλία και η Τουρκία, οι οποίες έχουν δηλώσει αμφότερες υποψήφιες, βρίσκονται σε αδιέξοδο όσον αφορά τη διοργάνωση αυτής της 31ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί το 2026. Και αυτό τη στιγμή που διεξάγεται η COP30 στη Μπελέμ της Βραζιλίας.

Καθώς η χώρα που φιλοξενεί τη διάσκεψη πρέπει να επιλέγεται με συναίνεση, καμιά από τις δύο χώρες δεν θα την αναλάβει, αν η άλλη δεν αποσύρει την υποψηφιότητά της ή αν δεν καταλήξουν σε μια συμφωνία για να μοιραστούν την ευθύνη αυτή.

Πρόκειται για μια πρωτοφανή κατάσταση, που θα έχει ως αποτέλεσμα η διοργάνωση της επόμενης διάσκεψης να ανατεθεί εξ ορισμού στη Βόννη, πόλη της δυτικής Γερμανίας που φιλοξενεί τη γραμματεία του ΟΗΕ για το κλίμα.

Τουρκική διπλωματική πηγή δήλωσε χθες, Κυριακή, στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η χώρα του «συνεχίζει να τάσσεται υπέρ ενός μοντέλου συμπροεδρίας» για την επόμενη COP.

Η Αυστραλία, διοργανώνοντας την επόμενη σύνοδο κορυφής στην Αδελαΐδα δίπλα στους νησιωτικούς γείτονές της του Ειρηνικού, επιθυμεί να τραβήξει την προσοχή σε μια περιοχή του κόσμου που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Η χώρα, η οποία παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγούς άνθρακα στον κόσμο και συνεχίζει να επιδοτεί σημαντικά τα ορυκτά καύσιμά της, θα ήταν η πρώτη στην ιστορία της περιφέρειας του Ειρηνικού που θα υποδεχθεί στο έδαφός της μία COP.

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Γρηγόρης Γκουντάρας για το μπλοκ της Κατερίνας Καινούργιου: «Η ζωή δεν είναι στα social, η ζωή είναι εκεί έξω»

Μετά το τέλος της δεύτερης εκπομπής τους, η Κατερίνα Καινούργιου προχώρησε σε μπλοκ στο Instagram, προκαλώντας την αντίδραση των παρουσιαστών Γρηγόρη Γκουντάρα και Ναταλί Κάκκαβα.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

«Επτά Αινίγματα για τον Ντετέκτιβ Χάρι»: Το κλασικό neo-noir με τον Gene Hackman στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Το HAU Movie Club της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, σε συνεργασία με την Mooviereel, τιμά τον Gene Hackman με μια ειδική προβολή του neo-noir θρίλερ «Επτά Αινίγματα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Μαρία Ηλιάκη σε Ιωσήφ Πολυζωΐδη: «Έχετε κάνει σύμφωνο; Πώς να την πω; Σύζυγο ή σύντροφο;»

Καλεσμένος στην εκπομπή “Νωρίς-Νωρίς” ήταν το πρωί της Δευτέρας (17/11) ο Ιωσήφ Πολυζωΐδης. Με αφορμή τη συμμετοχή του στη σειρά “Ηλέκτρα” της ΕΡΤ, ο γνωστός

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Μεταρρύθμιση ασύλου στη Βρετανία: 20 χρόνια για μόνιμη παραμονή

Η βρετανική κυβέρνηση προχωρά σε αλλαγές στο σύστημα ασύλου, με στόχο την ταχύτερη απέλαση παράτυπων μεταναστών. Η υπουργός Εσωτερικών Σαμπάνα Μαχμούντ θα παρουσιάσει στη Βουλή

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ηράκλειο: Νεκρός άντρας σε τροχαίο – 33 θύματα από την αρχή του χρόνου

Ένας 52χρονος άντρας έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα, τα ξημερώματα της Δευτέρας στο δρόμο Πεζών Αρκαλοχωρίου, στο ύψος του Αστριτσίου. Στο τροχαίο ενεπλάκησαν

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >