AD

Φώτης Σεργουλόπουλος: «Έχουμε ζήσει τι θα πει Χούντα, στον γιο μου φαίνεται απίστευτο ότι στη γειτονιά ακούγαμε ριπές από τανκς»

Ο Φώτης Σεργουλόπουλος, γνωστός παρουσιαστής της ΕΡΤ, μοιράστηκε τις προσωπικές του αναμνήσεις από την εποχή της Δικτατορίας και την ημέρα της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο, με αφορμή τη 52η επέτειο αυτής της κρίσιμης στιγμής της ελληνικής ιστορίας.

Μέσα από το ρεπορτάζ του “Πρωίαν σε είδον”, ο Σεργουλόπουλος περιέγραψε την ατμόσφαιρα τρόμου και ελέγχου που επικρατούσε τότε. «Υπάρχουνε άνθρωποι που το έχουμε ζήσει», αφηγήθηκε ο Σεργουλόπουλος, αναφερόμενος στη δύσκολη περίοδο της στρατιωτικής χούντας στην Ελλάδα. Υπογράμμισε τον καταπληκτικό φόβο που βίωναν οι κάτοικοι, με αναφορές σε «ριπές και τανκς στους δρόμους» και την αίσθηση ότι δεν ήταν ελεύθεροι να κυκλοφορούν ανενόχλητοι. Ο παρουσιαστής συνέκρινε το Πολυτεχνείο με τον πόλεμο του ’40, εξηγώντας πώς ακόμα και τα παιδιά σήμερα δυσκολεύονται να αντιληφθούν το πραγματικό μέγεθος των γεγονότων εκείνης της περιόδου: «Υπήρχε μία τρομοκρατία στην ελευθερία της έκφρασης, της ελευθερίας του ατόμου, των συγκεντρώσεων».

Κατά την ομιλία του στη Δημόσια Τηλεόραση, ο Σεργουλόπουλος επεσήμανε πως το καθεστώς της Δικτατορίας ήταν ένα αυταρχικό καθεστώς που καταπίεζε τους πολίτες, ακόμα και εκείνους που δεν συμμετείχαν ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα. Οι εμπειρίες του από εκείνη την περίοδο, όταν ήταν μόλις 10 ετών, αποτύπωσαν τον βαθύ φόβο και την έλλειψη ελευθερίας που επικρατούσε τότε. «Εγώ ήμουνα 10 χρονών παιδί και τα ακούγαμε αυτά και ο τρόμος τον οποίο εγώ είχα σαν παιδί που μπορούσα να το αντιληφθώ, ήταν αυτός. Ότι δεν μπορούμε να είμαστε ελεύθεροι να ζήσουμε τη ζωή μας και ότι θα είχαμε τον κίνδυνο της σύλληψης,» ανέφερε, προσθέτοντας ότι ακόμα και η ακρόαση τραγουδιών, όπως του Κώστα Χατζή, συνόδευε μια ανησυχία και μία αίσθηση καταπίεσης.

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Τουρκία: Η ανάλυση του μαύρου κουτιού από τη συντριβή αεροσκάφους στη Γεωργία θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο μήνες

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Γιάσαρ Γκιουλέρ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο μήνες για να εξαχθούν τα αρχικά συμπεράσματα και να αναλυθεί

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Γεωργιάδης: Η έλλειψη νοσηλευτών το μεγαλύτερο πρόβλημα του ΕΣΥ

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που απασχολούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), τονίζοντας την «έλλειψη νοσηλευτών ως το μεγαλύτερο πρόβλημα» κατά

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ψηφιακό ευρώ: Πιλοτική εφαρμογή από το 2027, πλήρης κυκλοφορία το 2029

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προχωρά συστηματικά στην τεχνική προετοιμασία για το ψηφιακό ευρώ, όπως τόνισε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Piero Cipollone, μέλος του

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Βορίζια: Σε κατ` οίκον περιορισμό ο 23χρονος, αναζητείται ο ηθικός αυτουργός και ο κατασκευαστής της βόμβας – Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αύριο στο Ηράκλειο

Δεν συμφώνησαν ανακριτής και εισαγγελέας αν ο 23χρονος τοποθέτησε την βόμβα που αναζωπύρωσε τη βεντέτα, η οποία κόστισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους στα Βορίζια.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >