AD

Γκίλφοϊλ: Παίκτης πρώτης γραμμής η Ελλάδα – Παπασταύρου: Μιλάμε την ίδια γλώσσα με τις ΗΠΑ, είμαστε μόνο στην αρχή

Ο κομβικός ρόλος της Ελλάδας στον χώρο της ενέργειας μετά και τις πρόσφατες συμφωνίες για LNG και υδρογονάνθρακες που υπεγράφησαν, αναδείχθηκε στο 1ο Φόρουμ Γνώσης για την Ενέργεια και τη Βιωσιμότητα, με τίτλο «Αναδιαμόρφωση της Ενεργειακής Μετάβασης».

Στο πλαίσιο του φόρουμ, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην εμπορική συμφωνία για τη ροή αμερικανικού LNG μέσω της Ελλάδας – την πρώτη του είδους για την περιοχή – καθώς και στις πρόσφατες συμφωνίες που ανοίγουν νέο κεφάλαιο για τον ρόλο της χώρας στις ενεργειακές ροές προς Κεντρική Ευρώπη και Ουκρανία.

Γκίλφοϊλ: Ιστορική στιγμή για τις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας

Η πρέσβης των ΗΠΑ, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, χαρακτήρισε «ιστορική στιγμή» την τρέχουσα συγκυρία, αναφερόμενη στην πρωτοβουλία P-TEC και στη συμμετοχή 850 κυβερνητικών και επιχειρηματικών παραγόντων από όλη την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Όπως είπε, η προσέλευση αυτή αποδεικνύει τη δυναμική της συνεργασίας όταν οι σύμμαχοι μοιράζονται κοινό στόχο: άφθονη και αξιόπιστη ενέργεια σε προσιτές τιμές.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη μακροπρόθεσμη εμπορική συμφωνία για τη ροή αμερικανικού LNG μέσω της Ελλάδας. «Δεν είναι απλώς ένα ενεργειακό συμβόλαιο, αλλά ένα στρατηγικό επίτευγμα που αλλάζει τα δεδομένα στη ΝΑ Ευρώπη», τόνισε, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την ελληνική προσπάθεια για πλήρη απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο έως το 2027.

Παράλληλα, χαρακτήρισε κρίσιμες τις συμφωνίες ExxonMobil–Energean–HELLENiQ ENERGY για τις έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη, μιλώντας για επενδύσεις που ενισχύουν τον ρόλο της Ελλάδας ως πύλης ενεργειακής διαφοροποίησης στην ευρύτερη περιοχή. Η κυρία Γκίλφοϊλ υπογράμμισε ότι η Ουάσιγκτον βλέπει στην Ελλάδα έναν «παίκτη πρώτης γραμμής», με δυνατότητα να εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο που επηρεάζει όχι μόνο την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και την Κεντρική Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «φίλο» και σημείωσε πως ο Πρωθυπουργός περιγράφει εύστοχα τις πρόσφατες ελληνοαμερικανικές πρωτοβουλίες ως «milestones» για το ενεργειακό μέλλον της χώρας.

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Παπασταύρου: Έχουμε ρόλο, μιλάμε την ίδια γλώσσα με τις ΗΠΑ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, εξήρε τον καταλυτικό ρόλο της Αμερικανίδας πρέσβη στις πρόσφατες συμφωνίες. «Μας εμπιστεύτηκε πριν καν φτάσει στην Ελλάδα», ανέφερε, τονίζοντας ότι η αμερικανική στήριξη προσέδωσε αυτοπεποίθηση στην Αθήνα και επιτάχυνε τις διαπραγματεύσεις.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η συνεργασία των τελευταίων δέκα μηνών «ξεκίνησε δυναμικά» και ήδη αποδίδει καρπούς, είτε αφορά LNG είτε επενδύσεις σε υδρογονάνθρακες και την αναβάθμιση του Κάθετου Διαδρόμου. «Είμαστε μόνο στην αρχή, αλλά μια ισχυρή αρχή», είπε, υπογραμμίζοντας ότι Ελλάδα και ΗΠΑ «μιλούν την ίδια γλώσσα» στην πράσινη μετάβαση και την ενεργειακή ασφάλεια.

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Νίκος Ψαρράς: «Σίγουρα δεν είναι αντιπροσωπευτικά τα νούμερα τηλεθέασης»

Ο Νίκος Ψαρράς, ο αγαπημένος ηθοποιός που φέτος πρωταγωνιστεί σε δημοφιλή θεατρική παράσταση, άνοιξε την καρδιά του στη συνέντευξή στο Breakfast@Star με τον Πάνο Παπαδόπουλο.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Νιγηρία: Η απαγωγή 25 μαθητριών έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στις ΗΠΑ

Οι ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν να αναζητούν τις περίπου 25 μαθήτριες λυκείου που απήχθησαν στη βορειοδυτική Νιγηρία, ένα περιστατικό που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στις ΗΠΑ

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κύκλωμα με τηλεφωνικές απάτες: Ελεύθερη με περιοριστικούς όρους η 37χρονη πρώην αθλήτρια

Ελεύθερη με περιοριστικούς όρους αφέθηκε η 37χρονη πρώην αθλήτρια Ολυμπιακών Αγώνων που φέρεται να εμπλέκεται στο κύκλωμα με τις τηλεφωνικές απάτες. Πιο συγκεκριμένα, ο περιοριστικός

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Θέμις Μπαζάκα: «Δεν έκλαψα ποτέ για τον αδερφό μου, γέλαγα συνέχεια, έκανα σαν τρελή»

Η γνωστή Ελληνίδα ηθοποιός Θέμις Μπαζάκα παραχώρησε συνέντευξη στο «Πρωίαν σε είδον» το πρωί της Τρίτης, αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες για την πορεία της, μια προσωπική απώλεια,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Σε τεντωμένο σχοινί η διπλωματική σχέση Πολωνίας – Ρωσίας μετά τη δολιοφθορά στη σιδηροδρομική γραμμή

Η Πολωνία ανακοίνωσε ότι θα κλείσει το τελευταίο εναπομείναν ρωσικό προξενείο στο Γκντανσκ (βόρεια Πολωνία), μετά τη δολιοφθορά μιας σιδηροδρομικής γραμμής προς την Ουκρανία, την

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >