AD

Οι καπνοί από τα πύρινα μέτωπα κάλυψαν τον ουρανό της Ελλάδας – Συγκλονιστική εικόνα από δορυφόρο

Οι πυρκαγιές που μαίνονται σε όλη τη χώρα και καταστρέφουν ό,τι βρίσκουν στο διάβα τους, προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές, έχουν καλύψει με καπνό τον ουρανό της χώρας, όπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/ meteo.gr.

Σε εικόνα του ευρωπαϊκού δορυφόρου METEOSAT-11 αποτυπώνεται η δριμύτητα και η έκταση των δασικών πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν νωρίτερα μέσα στη χθεσινή ημέρα (21/8) και παραμένουν ενεργές, με τον καπνό να έχει καλύψει τον ουρανό αρκετών περιοχών της χώρας μας.

Πιο συγκεκριμένα, διακρίνεται η μεταφορά του καπνού πάνω από το Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο από τις δασικές πυρκαγιές σε Έβρο και Ροδόπη, πάνω από τη Βοιωτία από τη δασική πυρκαγιά στα Ψαχνά (Εύβοια), πάνω από την Πελοπόννησο από τη δασική πυρκαγιά στον Πρόδρομο (Βοιωτία) και, τέλος, πάνω από το Νότιο Αιγαίο από την πυρκαγιά στη Κύθνο.

Υπενθυμίζεται ότι οι δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες δύο ημέρες, Τρίτη (22/8)  και Τετάρτη (23/8).

Ακραίες πυρομετεωρολογικές συνθήκες (Hot-Dry-Windy) σήμερα και αύριο

Ακραίες πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένονται σε μεγάλα τμήματα της χώρας μας σήμερα (22/8) και αύριο (23/8), όπως προκύπτει από την ανάλυση των πιο πρόσφατα διαθέσιμων προγνωστικών στοιχείων της Πυρομετεωρολογικής Ομάδας FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Αιτία των ακραίων πυρομετεωρολογικών συνθηκών αποτελεί ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών, ξηρής ατμόσφαιρας και σημαντικά ενισχυμένων ανέμων (καιρός τύπου Hot-Dry-Windy).

Με βάση το Καναδικό Σύστημα Πυρομετεωρολογικών Δεικτών, στο ανώτατο επίπεδο επικινδυνότητας εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών αναμένεται σήμερα (22/8) να βρεθούν η Αν. Μακεδονία και Θράκη, η Χαλκιδική, η Θεσσαλία, η Αιτωλοακαρνανία, η Εύβοια, η Φωκίδα, η Φθιώτιδα, η Βοιωτία, η Αττική, η Αχαΐα, η Κορινθία, η Αργολίδα, η Λακωνία, η Θάσος, η Σαμοθράκη, η Λήμνος, η Λέσβος, η Χίος και περιοχές σε Ηλεία, Μεσσηνία, Κεφαλονιά, και Βόρειες Κυκλάδες.

Για την Τετάρτη (23/8, ανώτατο επίπεδο επικινδυνότητας εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών αναμένουμε σε Θράκη, Εύβοια, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Αττική, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, Σαμοθράκη και τοπικά σε Ηλεία, Αχαΐα, Μεσσηνία, Θεσσαλία, Λέσβο, Χίο και Βόρειες Κυκλάδες.

Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι από την ανάλυση των διαθέσιμων προγνωστικών στοιχείων προκύπτει ότι σε ορισμένες περιοχές της χώρας μας, οι ακραίες πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα επιμείνουν καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου, τόσο σήμερα όσο και αύριο.

Όπως χαρακτηριστικά φαίνεται στα επόμενα δύο διαγράμματα, ο πυρομετεωρολογικός δείκτης Hot-Dry-Windy για ένα τυχαίο σημείο της Αττικής δε φαίνεται να υποχωρεί σημαντικά (εμμονή ακραίων πυρομετεωρολογικών συνθηκών) έως και τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (23/8), ενώ αντίστοιχα, η περιεχόμενη υγρασία των νεκρών δασικών καυσίμων θα παραμείνει σε τιμές μικρότερες του 10 %, οι οποίες υποδεικνύουν πολύ υψηλή ευκολία ανάφλεξης.

Πυρομετεώγραμμα για ένα τυχαίο σημείο στην Αττική, Δευτέρα – Τετάρτη (21 – 24.08.2023)

Διάγραμμα περιεχόμενης υγρασίας νεκρών δασικών καυσίμων (δείκτης ευκολίας ανάφλεξης) για ένα τυχαίο σημείο στην Αττική, Δευτέρα – Τετάρτη (21 – 24.08.2023)

Αντίστοιχες συνθήκες με την Αττική (εμμονή ακραίων πυρομετεωρολογικών συνθηκών όλο το 24ωρο) αναμένουμε επίσης σε Ν. Φωκίδα, Δ. Βοιωτία και κατά τόπους σε Αχαΐα, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία και Σαμοθράκη. Η εμμονή των ακραίων πυρομετεωρολογικών συνθηκών κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών αναμένεται να δυσχαιράνει σημαντικά τον έλεγχο τυχόν δασικών πυρκαγιών που εκδηλωθούν στις παραπάνω περιοχές.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Ηράκλειο: Προφυλακιστέος ο 27χρονος Αιγύπτιος για το τροχαίο στα Μάλια με θύμα 23χρονη – Ένταση στα δικαστήρια

Ένταση επικράτησε νωρίτερα στα δικαστήρια του Ηρακλείου, κατά την διάρκεια της μεταφοράς, προκειμένου να απολογηθεί, του 27χρονου Αιγύπτιου που σκότωσε την 23χρονη κοπέλα στο τροχαίο,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κυρ. Μητσοτάκης για Καραλή: Πέτυχε να μας σηκώσει μαζί του ψηλά

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την εξής ανάρτηση για την κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου από τον Εμμανουήλ Καραλή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου «Ο Εμμανουήλ Καραλής

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Βουλή: Μετασχηματισμός και αναβάθμιση των δεξιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων τη διετία 2023-2025

Η αναβάθμιση των δεξιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων αποτελεί βασικό πυλώνα της μεταρρύθμισης στη δημόσια διοίκηση, με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας των

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κίνα-2025 CIFTIS: Ένα ρομποτικό σκυλί ανιχνευτής διαρροών μεθανίου έκλεψε την παράσταση και τις εντυπώσεις των επισκεπτών

Στη φετινή Διεθνή Έκθεση της Κίνας για το Εμπόριο και τις Υπηρεσίες (2025 CIFTIS) που πραγματοποιήθηκε στις 10-14 Σεπτεμβρίου στο ανακαινισμένο βιομηχανικό Πάρκο Σουγκάνγκ του

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Διοικητής της Τροχαίας Αττικής για νέο ΚΟΚ: Σε 22.200 ελέγχους από Παρασκευή βράδυ βρέθηκαν 263 θετικά τεστ αλκοόλ

Ποια η εικόνα στους δρόμους και πιο συγκεκριμένα στην οδηγική συμπεριφορά των πολιτών από το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου που τέθηκε σε ισχύ ο νέος ΚΟΚ,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Δολοφονία Τσάρλι Κερκ: Το σημείωμα «κλειδί» και το ενδεχόμενο θανατικής ποινής για τον δράστη

Η δολοφονία του Τσάρλι Κερκ συνεχίζει να προκαλεί σοκ σε ολόκληρες τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς οι ερευνητές προσπαθούν να μάθουν περισσότερα για τη δολοφονία του

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >