AD

Λουκασένκο | Είχα προειδοποιήσει τον Πριγκόζιν, να προσέχει

O πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο φροντίζει να ξεκαθαρίσει στις δηλώσεις του ότι ο Πούτιν δεν βρίσκεται πίσω από τον θάνατο του Πριγκόζιν

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, που είχε μεσολαβήσει για να λήξει αναίμακτα η απόπειρα πραξικοπήματος του Πριγκόζιν, δήλωσε ότι είχε προειδοποιήσει τους επικεφαλής των μισθοφόρων Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν και Ντμίτρι Ούτκιν, να προσέχουν για πιθανές απειλές κατά της ζωής τους ενώ τόνισε ακόμα ότι οι μαχητές της μισθοφορικής οργάνωσης θα παραμείνουν στη Λευκορωσία ακόμα και μετά τον θάνατο των ηγετών τους σε αεροπορικό δυστύχημα.

Ο Λουκασένκο, ο οποίος φιλοξένησε τους μαχητές της Wagner στη Λευκορωσία μετά την ανταρσία τους τον Ιούνιο, δήλωσε τότε ότι είχε πείσει τον Πούτιν να μην «εξοντώσει» τον Πριγκόζιν και τη μισθοφορική του δύναμη.

Σχολιάζοντας τον θάνατο του Πριγκόζιν σε αεροπορικό δυστύχημα στη Ρωσία αυτή την εβδομάδα, ο Λουκασένκο δήλωσε την Παρασκευή ότι ο ηγέτης της Βάγκνερ είχε απορρίψει δύο φορές τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν σχετικά με πιθανές απειλές κατά της ζωής του.

«Παιδιά, να προσέχετε»

Ο Λουκασένκο δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της ανταρσίας, είχε προειδοποιήσει τον Πριγκόζιν ότι θα «πέθαινε» αν συνέχιζε να βαδίζει προς τη Μόσχα, κάτι στο οποίο, όπως είπε, ο εκείνος είχε απαντήσει: «‘Στο διάολο με αυτό – θα πεθάνω’».

Στη συνέχεια, είπε ο Λουκασένκο, όταν ο Πριγκόζιν και ο Ούτκιν, ο οποίος βοήθησε στην ίδρυση της Wagner και το όνομά του ήταν επίσης καταχωρημένο στους επιβάτες του αεροπλάνου που συνετρίβη, είχαν έρθει να τον δουν, τους είχε προειδοποιήσει και τους δύο: «Παιδιά, να προσέχετε».

Από τις δηλώσεις του Λουκασένκο, τις οποίες μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λευκορωσίας BelTA, δεν ήταν ακριβώς σαφές πότε έγινε αυτή η συζήτηση με τους ηγέτες της Βάγκνερ.

Ο Λουκασένκο ωστόσο, παλιός γνώριμος του Πριγκόζιν και στενός σύμμαχος της Ρωσίας, ξεκαθάρισε ότι πιστεύει ότι ο Πούτιν δεν είχε καμία σχέση με τη συντριβή του αεροπλάνου.

«Γνωρίζω τον Πούτιν: είναι υπολογιστικός, πολύ ήρεμος, ακόμη και αργός στις αντιδράσεις του», δήλωσε ο Λουκασένκο.

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι το έκανε ο Πούτιν, ότι φταίει ο Πούτιν. Πρόκειται απλώς για μια πολύ σκληρή και αντιεπαγγελματική δουλειά», είπε.

Δεν το έκανε ο Πούτιν

Το Κρεμλίνο δήλωσε την Παρασκευή ότι οι δυτικές υπόνοιες ότι ο Πριγκόζιν σκοτώθηκε με εντολή του είναι «απόλυτο ψέμα», ενώ αρνήθηκε επίσης να επιβεβαιώσει οριστικά τον θάνατο του επικεφαλής της Βάγκνερ, επικαλούμενο την ανάγκη να περιμένει τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Ο Λουκασένκο δήλωσε επίσης ότι οι μαχητές της Βάγκνερ θα παραμείνουν στη Λευκορωσία.

«Η Βάγκνερ έζησε, η Βάγκνερ ζει και η Βάγκνερ θα ζήσει στη Λευκορωσία», δήλωσε ο Λουκασένκο.

«Όσο χρειαζόμαστε αυτή τη μονάδα, θα ζουν και θα εργάζονται μαζί μας», είπε.

Η δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), σημείωσε ότι τα σχόλια του Λουκασένκο για τον Πριγκόζιν και τη συμφωνία που έκλεισε για τον τερματισμό της εξέγερσης της Βάγκνερ στη Ρωσία τον Ιούνιο, καθώς και όσα είπε για την αθωότητα του Πούτιν για τους θανάτους των αρχηγών της Βάγκνερ, αποσκοπούσαν στην ενίσχυση της εικόνας του στο εγχώριο ακροατήριό του.

«Ο Λουκασένκο έχει προσπαθήσει συστηματικά να παρουσιάσει τον εαυτό του ως κυρίαρχο ηγέτη παρά την τρέχουσα de facto κατοχή της χώρας [Λευκορωσία] από τη Ρωσία και πιθανότατα ελπίζει να αποτρέψει το εγχώριο ακροατήριό του από το να θεωρήσει τη σχεδόν βέβαιη δολοφονία του Πριγκόζιν από τον Πούτιν ως μονομερή ακύρωση από το Κρεμλίνο των συμφωνιών που είχε συνάψει ο Λουκασένκο με την Βάγκνερ», ανέφερε το ISW.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Μελέτη: Περισσότερα μικροπλαστικά στα γυάλινα παρά στα πλαστικά μπουκάλια

Το νερό, τα αναψυκτικά, η μπύρα και το κρασί που πωλούνται σε γυάλινα μπουκάλια, περιέχουν περισσότερα μικροπλαστικά από αυτά που ανιχνεύονται σε πλαστικά μπουκάλια, σύμφωνα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Π. Ρουμελιώτης: Εάν κλείσουν τα Στενά του Ορμούζ, θα δούμε τιμές στο πετρέλαιο στα 140 ή 150 δολάρια το βαρέλι (audio)

«Εάν κλείσουν τα Στενά του Ορμούζ, θα δούμε τιμές στο πετρέλαιο στα 140 ή 150 δολάρια το βαρέλι», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ενημερωτικό ραδιόφωνο του

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης την τρομοκρατική επίθεση σε ελληνορθόδοξη εκκλησία της Συρίας

Τη βαθύτατη οδύνη του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του ιδίου προσωπικώς για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στον ελληνορθόδοξο ιερό ναό του Προφήτη Ηλία στη Ντουέιλα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Γάζα: Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα των πεινασμένων και εκτοπισμένων – Σοβαρές ελλείψεις στα νοσοκομεία

Ο ισραηλινός στρατός συνέχισε τους βομβαρδισμούς του σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, στοχεύοντας ακόμη και αμάχους που περιμένουν για ανθρωπιστική βοήθεια στα σημεία διανομής,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Χίος: Μαίνεται η φωτιά, αλλεπάλληλα μηνύματα από το 112 – Πέντε πυρκαγιές ξέσπασαν από χθες

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κηρύχθηκε λόγω των πυρκαγιών ο δήμος Χίου έως τις 22 Ιουλίου 2025, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >