FBI: Την βοήθεια του κοινού…
Το FBI προσπαθεί ακόμα να διαλευκάνει πλήρως το μακελειό που έκανε το ζευγάρι των μουσουλμάνων στο San Bernardino σκοτώνοντας 14 ανθρώπους. Φαίνεται όμως πως τα έχει βρει σκούρα και χρειάζεται τη... βοήθεια του κοινού.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ερευνών των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ίσως η πιο αποτελεσματική και ικανή υπηρεσία πληροφορίων στον κόσμο. Ακόμα όμως και οι πράκτορες του FBI καμιά φορά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να διαλευκάνουν μια υπόθεση.
Αυτό συνέβη και τώρα με την επίθεση αυτοκτονίας του ζευγαριού των μουσουλάνων που εισέβαλλαν στο κτίριο του Υπουργείου Υγείας στο San Bernardino της Καλιφόρνια, άνοιξαν πυρ και προσπάθησαν να ανατινάξουν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι. 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 22 τραυματίστηκαν. Το ζευγάρι έπεσε κι εκείνο νεκρό.
Τι έγινε όμως από την ώρα που το ζευγάρι άφησε το παιδί του στο σπίτι κι έφυγε για τον τόπο του μακελειού; Οι πράκτορες προσπαθούν να φτιάξουν την αλληλουχία των κινήσεων των δραστών της επίθεσης. Έχουν όμως ένα κενό. Που ήταν ο Syed Rizwan Farook και η Tashfeen Malik από τις 12:59 μέχρι τις 1:17 το μεσημέρι; Που βρίσκονταν και τι έκαναν για αυτά τα 18 λεπτά που κανένας δεν τους είδε;
Το FBI τώρα ζητά την βοήθεια του κοινού. Με ανακοίνωση, οι πράκτορες ζητούν από όποιον ξέρει να εμφανιστεί και να πει ο,τι γνωρίζει για τις κινήσεις των δυο δραστών εκεινα τα 18 λεπτά για τα οποία δεν γνωριζουν τίποτα. «Αυτα τα 18 λεπτά είναι πολύ σημαντικά. Μπορεί να σταμάτησαν σε κάποια περιοχή με καταστήματα ή σπίτια. Δεν ξέρουμε. Μπορεί να μην σημαίνει και τίποτα αλλά δεν ξέρουμε εάν δεν βρούμε τι έγινε» λέει ο επικεφαλής των ερευνών, Ειδικός Πράκτορας David Bowdich.
Όπως προσέθεσαν στην ενημέρωση τους οι πράκτορες του FBI είδαν πως οι δυο δράστες έκαναν πολλές παράλογες κινήσεις πέρα – δώθε εκείνη την ημέρα πριν το μακελειό. Και δεν ξέρουν το γιατί. Οι κινήσεις τους αυτά τα 18 «χαμένα» λεπτά μπορούν και να τους δώσουν τις απαντήσεις που χρειάζονται για να κλεισουν την υπόθεση.