Χάρης Ρώμας |  Ο άνθρωπος έχει τον Θεό αλλά και τον δι@ολο μέσα του!

Χάρης Ρώμας | Ο άνθρωπος έχει τον Θεό αλλά και τον δι@ολο μέσα του!

Ο εξαίρετος ηθοποιός- σεναριογράφος, κ. Χάρης Ρώμας, μιλά στη στήλη #βγαίνουμε_από_το_σπίτι του klik, για την εποχή μετά την καραντίνα εξαιτίας του κορωνοιού.-Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Covid-19.  Ένας ιός που έχει στην κυριολεξία φέρει τα πάνω κάτω στις ζωές των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.  Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση και οι Έλληνες επιστήμονες να διαχειρίστηκαν την πανδημία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τα κρούσματα και οι θάνατοι στη χώρα μας να μειώθηκαν σημαντικά,  όμως τίποτα δεν έχει ακόμα τελειώσει. Αυτό το επιβεβαιώνουν οι υγειονομικές βόμβες που εμφανίστηκαν πρόσφατα. 

Ωστόσο, οι οικονομικές πιέσεις οδηγούν στην σταδιακή και με προφυλάξεις άρση των μέτρων. Κι έτσι κάποια στιγμή, θα βγούμε όλοι μας έξω.  Σε προσωπικό επίπεδο, η φοβία είναι εκείνη που θα πρέπει να διαχειριστούμε, γιατί δυστυχώς τίποτα και κανείς ακόμα δεν μπορεί να τη βγάλει από το μυαλό και την ψυχή μας…

Από την επόμενη Δευτέρα 4 Μαΐου, αρχίζει η σταδιακή και προσεκτική επάνοδος μας στην κάποια καινούργια “κανονικότητα”, καθώς πρέπει να διαφυλάξουμε αυτά που κερδίσαμε στις μέρες της καραντίνας, αποφεύγοντας τις τραγικές σκηνές που παρακολουθήσαμε στις μεγάλες χώρες της Δύσης.

Η στήλη #μένουμε_σπίτι του klik, αγαπήθηκε από τους αναγνώστες. Λίγο πριν την αυγή της νέας ζωής μετά την καραντίνα, ετοιμάσαμε μια νέα στήλη, #βγαίνουμε_από_το_σπίτι και φιλοξενούμε αξιόλογες προσωπικότητες από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους, να μας απαντήσουν σε τέσσερις ερωτήσεις.

Ας δούμε τί μας είπε ο κ. Χάρης Ρώμας.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα θέλατε να κάνετε όταν τελειώσει η καραντίνα ;

Να αγκαλιάσω κάποιους ανθρώπους.Κάποιους που αγαπάω αλλά και κάποιους που δεν ξέρω επειδή μοιραστήκαμε την ίδια στέρηση.

Ακόμη όμως και να τελειώσει  η καραντίνα το πιθανότερο είναι να συνεχιστεί το social distancing. Θα αισθανθώ πραγματικά ελεύθερος μόνο αν τελειώσει και αυτό. Είναι προνόμιο οι άνθρωποι να αγκαλιάζονται.

Τι θα σας λείψει από τις μέρες της καραντίνας;

Είμαι συγγραφέας-σεναριογράφος, εκτός των άλλων, και συχνά επιζητώ την απομόνωση γιά να γράφω. Αυτή η απομόνωση τώρα, λόγω του κορονοϊού, μου ήρθε σαν δώρο. Παρ’ότι σίγουρα η μεγάλη εικόνα είναι τραγωδία(θάνατοι, άγρια δοκιμασία του νοσοκομειακού συστήματος, στέρηση ελευθεριών και επερχόμενη οικονομική δυσπραγία ή και εξαθλίωση).θα προτιμούσα να μου δωθεί αλλιώς ο περισσότερος χρόνος γιά να γράψω. Όμως καλό είναι μέσα στις ζοφερές καταστάσεις να ψάχνουμε και να αναγνωρίζουμε τα   λίγα θετικά!

Στη στήλη #μένουμε_σπίτι, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είπαν ότι ο εγκλεισμός ήταν μια ευκαιρία για εσωτερική ενδοσκόπηση, για να δούμε επιθυμίες  και αλήθειες που ίσως πριν είχαμε βάλει στην άκρη. Εσάς, αυτή η περίοδος, σε τι σας ωφέλησε  και σε τι σας ζημίωσε ;

Ξέρετε πριν από λίγα χρόνια έζησα μία περίοδο αγωνιώδους ψυχικής αναζήτησης,φιλοσοφικής διερεύνησης,προσπάθειας επανεκκίνησης και επαναπροσδιορισμού. Θέλω να πω ότι δεν χρειάστηκε ο κορωνοιός για να μπω σε φάση ενδοσκόπησης.θα έλεγα μάλιστα ότι η τωρινή περίοδος είναι για μένα λιγότερο οδυνηρή από την τότε. Απ’αυτή την άποψη ο καθ’ενας μας έχει τους προσωπικούς του «κορωνοιούς» τους οποίους πρέπει να αντιμετωπίζει κατά καιρούς.Και αν δεν καταφέρεις από την πάλη μαζί τους να βγείς στο φως τότε μπορεί να είναι εξ’ίσου θανατηφόροι με τον covid 19.

Επειδή ρωτάτε σε τι με ζημίωσε η παρούσα κατάσταση θα σας πω ότι  έχω και θα έχω οικονομική ζημία στο θέατρο και στην τηλεόραση αλλά αυτό το στραπάτσο συμβαίνει ταυτόχρονα  σε εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, οπότε θα ήταν πολύ εγωιστικό,μίζερο και μικρόψυχο να κλαφτώ.

Ο κορωνοιός απαιτεί να πάμε πίσω το «εγώ»και να προτάξουμε το «εμείς»!

Όλοι μαζί θα βρούμε τις λύσεις.

Ποια πράγματα θα θέλατε να αλλάξουμε στην καινούργια “κανονικότητα” σε σχέση με το παρελθόν;

Η απάντηση μου εμπεριέχεται, εν μέρει, στην απάντηση που έδωσα στην προηγούμενη σας ερώτηση.

Πρέπει να γίνουμε πιο δοτικοί και να λειτουργήσουμε με σεβασμό στον πλανήτη και συναίνεση γιά την επίλυση κοινών προβλημάτων μας. Γνωρίζω όμως εκ των προτέρων ότι πολλά θετικά που προκύπτουν μπροστά σε ένα κοινό κίνδυνο και τρόμο με τον καιρό ξεθωριάζουν και επανερχόμεθα στις γνωστές μας παθογένειες. Διότι ο άνθρωπος έχει τον Θεό αλλά και τον διάολο μέσα του!

Μπορείτε να δείτε τα πρόσωπα που φιλοξενήθηκαν στις δύο στήλες του klik :

#ΒΓΑΙΝΟΥΜΕΑΠΟΤΟΣΠΙΤΙ 

#ΜΕΝΟΥΜΕΣΠΙΤΙ

Σχετικά άρθρα