Μέχρι πότε θα κρατήσει ο Erminio – Τι καιρό θα κάνει τη Μεγάλη Εβδομάδα
© ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ/EUROKINISSI

Μέχρι πότε θα κρατήσει ο Erminio – Τι καιρό θα κάνει τη Μεγάλη Εβδομάδα

Ο μετεωρολόγος του ΣΚΑΪ Παναγιώτης Γιαννόπουλος εξηγεί τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες.

Με κακοκαιρία μπήκε ο Απρίλιος, παρά τις ανοιξιάτικες μέρες που φύλλαξε ο Μάρτιος για το τελείωμά του. Η κακοκαιρία Erminio ελπίζουμε να είναι και η τελευταία του χειμώνα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του ΣΚΑΪ Παναγιώτη Γιαννόπουλο θα κλείσει τη σεζόν με έντονα φαινόμενα. Αυτά ξεκίνησαν ήδη από νωρίς το πρωί στο νότιο Ιόνιο και την δυτική Πελοπόννησο, αλλά όπως μας λέει «τα πιο σοβαρά είναι αυτά που θα εκδηλωθούν σε περιοχές της ανατολικής και κεντρικής χώρας, δηλαδή στην ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά άρα και την Αττική και την Εύβοια, τη Θεσσαλία και αργότερα στην Πιερία». Τα φαινόμενα αυτά περιλαμβάνουν βροχές και καταιγίδες και θα φτάσουν μέχρι τις Βόρειες Κυκλάδες.

Το Erminio φτάνει στην Αττική

Ποια είναι όμως η διαφορά του Erminio από άλλες έντονες βροχοπτώσεις της χρονιάς; Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, σε αντίθεση με τους βοριάδες και νοτιάδες που έχουμε συνηθίσει τώρα θα έχουμε «πολύ δυνατούς, θυελλώδεις ανατολικούς ανέμους στο Νότιο Αιγαίο. Μάλιστα, στα Δωδεκάνησα η ένταση των ανέμων την Τετάρτη θα φτάσει τα 9-10 μποφόρ». Αυτός είναι και ο λόγος που δεν θα ανοίξουν σήμερα τα σχολεία εκεί, εξηγεί.

Όσον αφορά την Αττική, οι βροχές άρχισαν από το πρωί, «οι καταιγίδες όμως προβλέπονται το απόγευμα και το βράδυ και μετά τα μεσάνυχτα Τετάρτης προς Πέμπτη θα τελειώσουν». Ο έντονα άστατος καιρός θα συνεχιστεί και την Πέμπτη. «Σε περιοχές της Πιερίας, την ανατολική Θεσσαλία, την Χαλκιδική, την Ημαθία και τα Δωδεκάνησα θα είναι άστατος ο καιρός ενώ θα βρέχει στα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και στην νοτιοδυτική Κρήτη. Οι άνεμοι πλέον θα έχουν γυρίσει νοτιοδυτικοί, δεν θα έχουν την ένταση της Τετάρτης, αλλά το πρωί θα είναι στα 7-8 μποφόρ».

Από την Παρασκευή θα έχουμε πιο ήπιες, σποραδικές καταιγίδες, αλλά ο καιρός παραμένει άστατος. Ο κ. Γιαννόπουλος διευκρινίζει ότι «Παρασκευή και Σάββατο μας μένει ένας άστατος καιρός στη χώρα κατά διαστήματα, κυρίως από το μεσημέρι-απόγευμα και τις δύο μέρες, θα εκδηλώνονται τοπικές καταιγίδες. Και τις δύο μέρες θα βρέξει στην Αθήνα. Η αστάθεια θα συνεχιστεί και την Κυριακή στις ηπειρωτικές περιοχές».

Ο καιρός το Πάσχα

Η Μεγάλη βδομάδα, πάντως, αφήνει πίσω την κατάνυξη και υποδέχεται την άνοιξη. «Από τη Μεγάλη Δευτέρα, τουλάχιστον με τα στοιχεία που έχουμε τώρα, φαίνεται ότι ο καιρός θα έχει βελτιωθεί και οι θερμοκρασίες θα είναι στους 18 με 20 βαθμούς». Για το Σαββατοκύριακο του Πάσχα, θα έχουμε πιο ακριβείς προβλέψεις μέσα στις επόμενες μέρες.

Σχετικά άρθρα