Κροίσοι των 920 ευρώ: Όσα μπορείς να αγοράσεις με την αύξηση του κατώτατου μισθού

Κροίσοι των 920 ευρώ: Όσα μπορείς να αγοράσεις με την αύξηση του κατώτατου μισθού

Αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός, ρίγη συγκίνησης ολούθε! Και πώς να αξιοποιήσετε το 1,5 περίπου ευρώ που θα έχετε επιπλέον κάθε μέρα.

Η μέρα μου σήμερα ξεκίνησε με μια στάση στο βενζινάδικο. Πρωί – πρωί με την αυγούλα βγήκαν 20 ευρώ από το λογαριασμό μου. Μετά πήγα σούπερ μάρκετ και έδωσα άλλα 20 ευρώ. Μετά θυμήθηκα ότι ο μικρός μου γιος έχει τρυπήσει όλες τις φόρμες του και του πήρα άλλες δύο, βάλτε ακόμα 20 ευρώ εκτός του λογαριασμού μου. Μετά θυμήθηκα ότι έχω να παίρνω και μια κουβέρτα από το καθαριστήριο, έσκασα ακόμα 25 ευρώ (με τι τις καθαρίζουν, με χρυσάφι;). Πήρα κι έναν καφέ 2 ευρώ κι εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι την ώρα που κάθισα να γράψω αυτό το άρθρο, κάπου το μεσημέρι, είχα ήδη ξοδέψει πάνω από 80 ευρώ και η μέρα μου δεν είχε τελειώσει ακόμα.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι πάνω-κάτω ένα 40ευρω κι εγώ μέσα σε μισή μέρα ξόδεψα τα διπλά και το μόνο που θα μπορούσα να κόψω θα ήταν ο καφές απέξω. Θα βγούνε τώρα οι Σκρούτζηδες να πούνε, αν κόψεις τον καφέ απ’ έξω, θα κερδίσεις ένα πενηντάρι το μήνα. Την έχω δει και έτσι, να μην παίρνω καφέ απέξω για οικονομία, αλλά κάπου είπα, όπα, αυτή τη μικρή, την απειροελάχιστη πολυτέλεια μέσα στη μέρα, τη χρειάζομαι. Σόρι κιόλας, αλλά δεν θα απολογηθώ που θέλω να προσφέρω μια μικρή απόλαυση στον εαυτό μου.

Πάμε πάλι στην αύξηση στον κατώτατο μισθό που εξαγγέλθηκε μόλις από την κυβέρνηση. Κατώτατο μισθό δεν παίρνω, αλλά δεν είμαι και καμιά πλουσία και γενικώς, ό,τι και να παίρνεις σ’ αυτή τη χώρα από τους κανονικούς, τους συνηθισμένους μισθούς που κυκλοφορούν στην πιάτσα,  με τέτοια ακρίβεια δεν σου φτάνει ούτε για τα απαραίτητα. Με τις βασικές μου γνώσεις στα μαθηματικά, λοιπόν, καταλαβαίνω ότι αυτή η αύξηση μεταφράζεται σε 30-50 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τις κρατήσεις και τις συνθήκες. Δηλαδή, πάνω-κάτω, έχεις ένα με ενάμιση ευρώ επιπλέον ανά μέρα.

Δεν το συζητώ, η διαφορά που θα κάνει στη ζωή σου αυτό το επιπλέον ποσό θα είναι τεράστια. Θα σταθείς ας πούμε στο τυροπιτάδικο μπροστά στα σφολιατοειδή και επιτέλους δεν θα πάρεις ένα ταπεινό κρουασάν σκέτο. Διάολε, έχεις ενάμιση ολόκληρο ευρώ παραπάνω για τα έξοδα της μέρας σου, θα φας εκείνο το σπέσιαλ κρουασάν με χοιρινό ομωπλάτης και μπεσαμέλ που έχει 2.80 και πάντα το κοιτούσες με λύπη γιατί το λιμπιζόσουν, αλλά και 2.80 δεν τα έδινες.

Αν δεν το ξοδέψεις στο τυροπιτάδικο το έξτρα εισόδημά σου, έχεις πάντα το σούπερ μάρκετ. Θέλει βέβαια μια προσπάθεια για να ανακαλύψεις τι προιόντα μπορείς να αγοράσεις με ενάμιση ευρώ, αλλά σίγουρα ένα πακέτο μακαρόνια ακόμα μπορείς να βάλεις στο καλάθι σου, και ένα πακέτο μακαρόνια φίλε μου σημαίνει μια γαβάθα μακαρονάδα. Δηλαδή τρως μερικές μέρες ακόμα και εδώ που έχουμε φτάσει, μετράμε και τις μέρες που έχουμε να φάμε και γενικώς σβήνουμε τις μέρες στον τοίχο, σαν τους φυλακισμένους. Πάει και η μέρα σήμερα, μια μέρα λιγότερη μέχρι να μπει ο μισθός.

Επειδή μπορεί να θέλεις να το γιορτάσεις, και πολύ λογικό το βρίσκω, ποιός δεν θέλει να γιορτάσει ενάμιση ευρώ έξτρα στο πορτοφόλι του, μια καλή ιδέα είναι να καλέσεις τους φίλους σου σπίτι και να φάτε μαζί αυτή τη μακαρονάδα. Για ποτά και επιδόρπιο δεν λέω κάτι, θα ξεφύγει ο προυπολογισμός. Αν θέλουν οι φίλοι, να φέρει ο καθένας το ποτό του όπως κάνουν οι Άγγλοι.

Με ενάμιση ευρώ, μπορείς να επενδύσεις σε γη, αγοράζοντας μια γλάστρα με βασιλικό. Σκέψου ότι δεν θα χρειαστεί να πάρεις ξανά βασιλικό, θα έχεις τη δική σου παραγωγή. Για να μην σου πω πόσο ωραία είναι η μακαρονάδα με σάλτσα φρέσκου βασιλικού. Επειδή με μακαρόνια τη βγάζεις, το ξέρω, δίνω ιδέες για ποικιλία.

Αν παίρνεις κάθε μήνα μια γλάστρα, θα φτιάξεις το δικό σου μποστάνι και κάποια στιγμή στο μέλλον δεν θα έχεις ανάγκη κανέναν. Ίσως αυτή είναι η καλύτερη επένδυση που μπορείς να κάνεις με το ενάμιση ευρώ σου.

Νιώσε ευεργέτης, γίνε φιλανθρωπος, άσε μια φορά το παιδί στα φανάρια να καθαρίσει το παρπρίζ σου που είναι πιο θολό κι από τοπίο στην ομίχλη και δώσε του το ενάμιση ευρώ σου. Η καλοσύνη επιστρέφεται από το σύμπαν και κάποτε θα επιστραφεί και σ’ εσένα. Δεν ξέρω τι θα πάρεις όταν σου επιστραφεί, αλλά εύχομαι να είναι πολύ πιο γενναιόδωρο από αυτά που δίνει το κράτος σ’ εσένα, τον μισθωτό ενός κατώτερου μισθού.

Κάνε αποταμίευση, τώρα είναι η ευκαιρία. Βάζε το ενάμιση ευρώ σε κουμπαρά και μέχρι το 2027 που θα αυξηθεί ξανά ο μισθός θα έχεις μαζέψει μισό χιλιάρικο. Άρα, αν αυξηθεί ο μισθός άλλα 40 ευρώ, εσύ θα έχεις και τα 40 από την προηγούμενη χρονιά και θα είναι σαν να παίρνεις 80 το μήνα. Αν το κάνεις αυτό για τρία ακόμα χρόνια, το 2030 θα είναι σαν να παίρνεις 200 ευρώ επιπλέον κάθε μήνα. Τότε μάλιστα, μιλάμε για διαφορά.

Λένε ότι ο κατώτερος μισθός θα φτάσει στα 1500, αλλά εγώ νομίζω ότι η ολοκληρωμένη φράση ήταν: ο κατώτερος μισθός θα φτάσει στα 1500, στα όνειρά σου.

Το τελευταίο κάπου κόπηκε.

Τι άλλο να πω, δεν υπάρχουν ωραίοι τρόποι να κλείσει αυτό το άρθρο.

Κουράγιο και καλή σου τύχη, χαμηλόμισθε.

Σχετικά άρθρα