Ο αστυνομικός που ενώνει το Σινσινάτι

Ο αστυνομικός που ενώνει το Σινσινάτι

Σινσινάτι 2015: ένα περιπολικό σταματά δίπλα σε ένα ανοικτό γήπεδο μπάσκετ. 10 νεαροί μαύροι κοιτάζουν καχύποπτα και με αντιπάθεια. Μέχρι που ανοίγει η πόρτα και βγαίνει ο Τζέφρι Μπλάκγουελ. Είναι ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης και ο άνθρωπος πουκάνει ό, τι μπορεί ώστε ο κόσμος να καταλάβει πως οι αρχές είναι εκεί «για να υπηρετούν και να προστατεύουν».

Η σχέση μεταξύ νεαρών (κυρίως μαύρων η λατίνων) και αστυνομικών στις ΗΠΑ δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Για αν ακριβολογούμε είναι κάκιστη και έκρυθμη. Χαρακτηρίζεται από αντιπάθεια, καχυποψία και έλλειψη εμπιστοσύνης.

Σε αυτή την απόσταση μεταξύ τους έχουν συμβάλλει πολλά και χρόνια περιστατικά –πιο πρόσφατα αυτό στο Φέργκιουσον και στη Βαλτιμόρη από την πλευρά της αστυνομίας αλλά και οι εν ψυχρώ δολοφονίες αστυνομικών από μαύρους συμμορίτες (περισσότεροι από 50 εκπρόσωποι του νόμου έχουν χάσει φέτος τη ζωή τους από χτυπήματα μίσους εγκληματιών).

Σινσινάτι 2001: η πόλη είχε σοκαριστεί από την δολοφονία του νεαρού μαύρου Τίμοθι Τόμας από αστυνομικούς. Ξέσπασαν πρωτοφανείς ταραχές και βίαιες συγκρούσεις με λεηλασίες, εμπρησμούς, τραυματισμούς και 800 συλλήψεις. Πέρασαν τρεις μέρες για να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να αποκατασταθεί η τάξη.

Σινσινάτι 2015: ένα περιπολικό σταματά δίπλα σε ένα ανοικτό γήπεδο μπάσκετ. 10 νεαροί μαύροι κοιτάζουν καχύποπτα και με αντιπάθεια. Μέχρι που ανοίγει η πόρτα και βγαίνει ο Τζέφρι Μπλάκγουελ.

Είναι ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης και ο άνθρωπος που κάνει ό, τι μπορεί ώστε ο κόσμος να καταλάβει πως οι αρχές είναι εκεί «για να υπηρετούν και να προστατεύουν».

Οι νεαροί μαύροι τον χαιρετάνε με χαρά και συνεχίζουν το παιχνίδι. Ο αρχηγός συνεχίζει τη βόλτα του στις φτωχογειτονιές της πόλης και μιλά με τον κόσμο.

Η προσπάθειά του να ενώσει όσο είναι δυνατόν την αστυνομία με τους νεαρούς που παραστρατούν εύκολα έχει αποτελέσματα. Τα τελευταία δύο χρόνια που έχει πάει την θέση αυτή το έγκλημα έχει κατακόρυφη πτώση και μια σχέση (αν όχι εμπιστοσύνης, τουλάχιστον) κατανόησης έχει αρχίσει να αναπτύσσεται.

Ο αρχηγός Μπλάκγουελ θέλει να δείξει στους μεν νεαρούς ότι η αστυνομία δεν είναι προκατειλημμένη και ότι μπορεί να τους βοηθήσει όταν θα έχουν ανάγκη, στους δε υφισταμένους του ότι κάθε νεαρός μαύρος δεν είναι εν δυνάμει δολοφόνος.

Σκοπός του είναι να χτυπήσει τον ρατσισμό που καλλιεργείται και στις δύο πλευρές. «Κάθε πόλη στην Αμερική είναι θεωρητικά μια δολοφονία από το να γίνει ότι και στη Βαλτιμόρη. Ο ρατσισμός δεν έχει καμία θέση ανάμεσά μας» λέει ο ίδιος, γιός μαύρου πατέρα και λευκής μητέρας.

Σήμερα, πρωταγωνιστές των επεισοδίων του 2001 χαιρετίζουν την αλλαγή στη νοοτροπία της αστυνομίας και επικροτούν τις κινήσεις του αρχηγού Μπλάκγουελ. Μέχρι και η γενική εισαγγελέας των ΗΠΑ Λορέτα Λιντς επισκέφτηκε πρόσφατα το Σινσινάτι ώστε να συμβουλευτεί τον αρχηγό για το πώς έχει κάνει τέτοια βήματα προόδου. 

Μερικές φορές αρκούν μερικά φωτεινά μυαλά, υπομονή και επιμονή.

Σχετικά άρθρα