TOS – 1 το όπλο της αποκάλυψης του Πούτιν στις μάχες της Ουκρανίας

TOS – 1 το όπλο της αποκάλυψης του Πούτιν στις μάχες της Ουκρανίας

Το πιο ισχυρό συμβατικό όπλο του Ρωσικού στρατού ετοιμάζεται να δράσει στην Ουκρανία 

Μετά από τρία 24ώρα μαχών και μέσα από όχι πάντα αντικειμενικές πληροφορίες όπως συμβαίνει σε κάθε πόλεμο, αρχίζει να σχηματίζεται μία πιο ξεκάθαρη εικόνα της εξέλιξης της εισβολής. Ενώ στην αρχή είχε φανεί ότι οι Ρωσικές δυνάμεις πράγματι είχαν καταφέρει το απόλυτο αιφνιδιασμό όχι μόνο για την εισβολή αυτή καθαυτή, αλλά κυρίως με την έκτασή της που εκτός των δύο γνωστών περιοχών στα ανατολικά της Ουκρανίας με ρωσόφωνο πληθυσμό, αλλά ουσιαστικά μία πλήρη εισβολή σε όλη σχεδόν την ουκρανική επικράτεια και ειδικότερα στην πρωτεύουσα Κίεβο αλλά και στο Χάρκοβο.  

Όπως φαίνεται όμως υπάρχει μια εμφανής επιβράδυνση της προέλασης σε αρκετά μέτωπα και κυρίως στο πιο βασικό αυτό στο Χάρκοβο, που ουσιαστικά παρακάμπτουν οι ρωσικές δυνάμεις με κατεύθυνση το Κίεβο. Το σχέδιο όμως των Ρώσων αφορούσε μία πολύ γρήγορή επικράτηση για να βρεθούν σε σχέση ισχύος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς να χρειαστεί να έχουν  μεγάλες απώλειες υλικού και στρατευμάτων αλλά και στατικές μάχες έναντι των ουκρανών ειδικά σε αστικό περιβάλλον. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον επιχειρήσεων μία είδηση προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση η προώθηση προς το μέτωπο επιχειρήσεων του ισχυρότερου συμβατικού,  εκτός των πυρηνικών, όπλου του ρωσικού οπλοστασίου. 

Αυτό είναι ο πολλαπλός εκτοξευτής TOS-1 Buratino εξοπλισμένος με θερμοβαρικά βλήματα. 

Ένα θερμοβαρικό όπλο, ή βόμβα αερολύματος, ή βόμβα κενού είναι ένας τύπος εκρηκτικού που χρησιμοποιεί οξυγόνο από τον περιβάλλοντα αέρα για να προκαλέσει έκρηξη σε υψηλή θερμοκρασία. Στην πράξη, το κύμα που παράγεται συνήθως από ένα τέτοιο όπλο έχει σημαντικά μεγαλύτερη διάρκεια από αυτό που παράγεται από ένα συμβατικό συμπυκνωμένο εκρηκτικό.

Τα περισσότερα συμβατικά εκρηκτικά αποτελούνται από πρόσμιξη καυσίμου-οξειδωτή (η μαύρη πυρίτιδα π.χ. περιέχει 25% καύσιμο και 75% οξειδωτικό), ενώ τα θερμοβαρικά όπλα είναι σχεδόν 100% καύσιμα. Επομένως τα όπλα αποδίδουν σημαντικά περισσότερη ενέργεια από τα συμβατικά συμπυκνωμένα εκρηκτικά ίσου βάρους.

Η αντίσταση οπότε των ουκρανών μάλλον πρόκειται να τεθεί σε νέα μεγαλύτερη δοκιμασία με την χρήση τέτοιων όπλων όπου αναπτύχθηκαν κατά την διάρκεια του Ψυχρού πολέμου από την Σοβιετική Ένωση και τις ΗΠΑ και όποτε χρησιμοποιήθηκαν σε πραγματικές πολεμικές συνθήκες όπως η πολιορκία του Γκρόζνυ τα αποτελέσματα για τους αμυνόμενους ήταν συντριπτικά.  

Σχετικά άρθρα