Πασχάλης Τσαρούχας | Όσοι με ψέμα μονάχα χτίζουν, σαράντα χάνουν και μια κερδίζουν.

Πασχάλης Τσαρούχας | Όσοι με ψέμα μονάχα χτίζουν, σαράντα χάνουν και μια κερδίζουν.

Συνέντευξη στο klik με έναν από τους πιο γοητευτικούς και ταλαντούχους Έλληνες ηθοποιούς ο οποίος μας εντυπωσιάζει αυτήν τη σεζόν...-Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

“Δεν σταμάτησε λεπτό να πηγαίνει πέρα δώθε” μου είπε  χαμογελώντας  για την κορούλα μου, ο Πασχάλης Τσαρούχας, όταν πήγαμε να τον συγχαρούμε στο καμαρίνι του. Η αλήθεια είναι ότι η θεατρική παράσταση “Το πιο τρελό τριήμερο” της ευρηματικής Κέλλυς Σταμουλάκη, με τους εξαιρετικούς ερμηνευτές της, δεν σου “επιτρέπει” να ξεφύγει το μυαλό σου από αυτήν… Σε ενθουσιάζει και σε βάζει στη διαδικασία να θέλεις να συμμετέχεις… Το κοριτσάκι μου, με δυσκολία το συγκρατούσα να μην ανέβει στην σκηνή για να “τους βοηθήσει να βρουν την αλήθεια” όπως μου είπε χαρακτηριστικά…   Είναι τόσο δύσκολη υπόθεση να “κερδίσεις” την προσοχή και το θαυμασμό των παιδιών… Και όμως, οι μικροί θεατές τη χάζευαν και αν κρίνω από τα παιδιά μου, είχαν δώσει τόσο μεγάλη προσοχή σε αυτά που έλεγαν, που μετά επαναλάμβαναν ατάκες τους. 

Τον Πασχάλη Τσαρούχα, οι περισσότεροι ίσως τον θυμούνται από τις επιτυχημένες σειρές της τηλεόρασης όπου και πρωταγωνίστησε.  “Ερασιτέχνης άνθρωπος”, “Χωρικά ‘Υδατα”, “Η αγάπη ήρθε από μακριά”, “Το παιχνίδι της συγνώμης”, “Πάμε στοίχημα”, “Εκπαιδεύοντας τον Σάκη”, “Για πάντα μαζί”, “Για την καρδιά ενός αγγέλου”, είναι κάποιες από αυτές. Νωρίτερα, ωστόσο, το 1998, αποσπά για την ερμηνεία του στην κινηματογραφική “Βασιλική” του Β. Σερντάρη το Κρατικό Βραβείο Ερμηνείας α΄ αντρικού ρόλου, το Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού στο 14ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Mar de Plata της Αργεντινής και το Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού στο 22ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλο Καΐρου της Αιγύπτου.

 ‘Ενας καλλιτέχνης που γοητεύει το κοινό τόσο με το ταλέντο του, όσο και με την ιδιαίτερη αρρενωπότητα και την αυθεντικότητά του. Η σταθερή του χειραψία, το ειλικρινές βλέμμα και το χαμόγελό του, είναι νομίζω αρκετά για να συμπεράνει κανείς ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο ντόμπρο, ο οποίος δεν θα κρυφτεί πίσω από τις λέξεις. Θα εκφράσει τις σκέψεις του χωρίς να τις φιλτράρει. Όπως ακριβώς του έρχονται στο μυαλό.

Αυτήν τη σεζόν, έχουμε σημαντικούς λόγους να τον θαυμάσουμε, καθώς καταφέρνει να συνδυάζει πολλά και διαφορετικά… Εκτός από την παιδική παράσταση, πρωταγωνιστεί στην “Γκιλοτίνα” του βραβευμένου συγγραφέα Γιώργου Α. Χριστοδούλου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόρτζου, στην παράσταση του Μαυρίκιου Μαυρικίου :  “Η σιωπή δεν είναι χρυσός”, αλλά και στο επιτυχημένο live show του Antenna “ Υour face sounds familiar” το οποίο ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή. Πρώτη του επιτυχημένη μεταμφίεση; Ως…Γιώργος Μαργαρίτης τραγουδώντας “Οι δρόμοι που τραβάμε”.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί, δίνει με το δικό του μοναδικό τρόπο τις σκέψεις του για τη ζωή… Αξίζει να τη διαβάσετε…

 Πρωταγωνιστείτε στην παράσταση της ευρηματικής Κέλλυς Σταμουλάκη : Το πιο τρελό τριήμερο. Ένα έργο με τελικό προορισμό την αγάπη για ζωή. Θα ήθελα να μου μιλήσετε γι’αυτό και για τις συνεργασίες σας;

Ήταν μια συνεργασία η οποία βρισκόταν σε «χρόνια εκκρεμότητα» αυτή με την Κέλλυ. Φέτος μας δόθηκε επιτέλους η ευκαιρία, ωρίμασε η συνθήκη φαίνεται και καταφέραμε να μπούμε μαζί στην όμορφη περιπέτεια του πιο τρελού τριήμερου. Κάτι που μου έχει δώσει πολύ μεγάλη χαρά, όπως νομίζω και σ εκείνη.

Ποιος ειναι ο χαρακτήρας που υποδύεστε και ποια στοιχεία του σας κέντρισαν το ενδιαφέρον; Υπήρξε κάτι που σας δυσκόλεψε;

Υποδύομαι έναν φίλο της γιαγιάς του πρωταγωνιστή Ιάσονα. Έναν στρατιωτικό, λίγο «ξεχασμένο» στην καθημερινή του ρουτίνα, ο οποίος συνέρχεται, να το πω έτσι, με την επίσκεψη του Ιάσονα στο σπίτι της γιαγιάς και κατορθώνει να κάνει μια επιστροφή στην δική του παιδική ηλικία για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τον νεαρό εισβολέα.

Το ενδιαφέρον μου το κέντρισε η σύνθεση του θιάσου και των συντελεστών. Θα μπορούσα με την ίδια χαρά να παίξω κι έναν πολύ μικρότερο ρόλο σ’ ένα θίασο με το δυναμικό της ποιότητας του δικού μας θιάσου.

Μπορεί να ακουστεί παράξενο, δεν με δυσκόλεψε τίποτα όμως. Όλα έγιναν όπως ακριβώς πρέπει να γίνονται τα πράγματα κι αυτό, πιστέψτε με, είναι αφάνταστα ανακουφιστικό για έναν επαγγελματία.

 

Σε μιαν εποχή όπου η παιδική ηλικία απομακρύνεται από την ανεμελιά του παιχνιδιού κι απομονώνεται μπροστά σε «ψυχρές» οθόνες, ποιοι είναι κατά τη γνώμη σας οι τρόποι να ξεχωρίσουν τα παιδιά το ουσιαστικό από το ανούσιο ;

Τα παιδιά μας έχουν μπροστά τους τη δική τους ζωή να ζήσουν και υποψιάζομαι ότι εκείνα διαισθάνονται, πολύ πιο έγκυρα απ’ όσο εμείς πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε, τους τρόπους με τους οποίους χρειάζεται να περπατήσουν τα μονοπάτια της ζωής αυτής που τους ανήκει. Έχω την αίσθηση, όπως και η ίδια η παράστασή μας νομίζω, ότι πάντα κάπου στη μέση βρίσκεται η λύση. Καλές είναι οι οθόνες, αλλά με μέτρο. Υπάρχει και η πραγματική ζωή την οποία οφείλουμε να δείχνουμε οι ίδιοι στα παιδιά μας, όχι κουνώντας τους το δάχτυλο, αλλά επιχειρώντας να την ζήσουμε μαζί τους.

Είστε πατέρας δυο παιδιών… Ποια είναι η δική σας προτροπή / συμβουλή σε αυτό το θέμα; 

Δεν υπάρχει προτροπή, ούτε συμβουλή. Προσπαθώ να είμαι «ξύπνιος», «ζωντανός» και να αποτελώ ο ίδιος το ζωντανό παράδειγμα – υπόδειγμα εκείνου το οποίο θεωρώ χρήσιμο, χωρίς να κουνάω το δάχτυλο ή να κάνω υποδείξεις. Αν δεν ακολουθούν κάποιες φορές, μάλλον κάτι δεν δείχνω σωστά ή καμιά φορά μπορεί να είμαι και εντελώς «άκυρος».

Ποια είναι τα μηνύματα που περνάει στους θεατές η εν λόγω παράσταση;

Νομίζω η αγάπη, η αλληλοκατανόηση, ο αλληλοσεβασμός και η εγρήγορση στην οποία χρειάζεται να βρισκόμαστε οι παλιότεροι για να κατορθώνουμε να υποψιαζόμαστε τις πραγματικές ανάγκες των νεώτερων γενιών.

Από τις μέχρι σήμερα δουλειές σας, ποια ξεχωρίζετε, ποια σας δυσκόλεψε και ποια θα θέλατε να επαναλάβετε και γιατί;

Νομίζω ότι θα σας στενοχωρήσω, αλλά δεν μπορώ να ξεχωρίσω εύκολα. Μάλλον δεν το θέλω στην πραγματικότητα. Τίποτα δεν πετάω, τίποτα δεν αναπολώ. Κάθε τι συνέβη τη στιγμή που του αναλογούσε. Οπωσδήποτε όμως στον κινηματογραφο θα ξεχώριζα τη ΒΑΣΙΛΙΚΗ του Β. Σερντάρη και το ΘΑ ΣΕ ΔΩ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ του Ν. ΝικολαΪδη. Στο θέατρο τον ΛΗΣΤΗ. Στην τηλεόραση τα ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ του Γ. Διαμαντόπουλου.

«Η αγάπη λύνει κάθε απορία, κάθε θηρία ανήμερο, κάνει η αγάπη ήμερο…” λέει η παρέα της γιαγιάς του Ιάσονα στο “Πιο τρελό τριήμερο”. Τι είναι για εσάς η αγάπη, κ. Τσαρούχα;

Αγάπη είναι εκείνη η ανάγκη να προσφέρεις ανιδιοτελώς τη σκέψη σου σε ένα άλλο πλάσμα.

Στις αποφάσεις σας σάς κυριεύει η λογική ή το συναίσθημα;

30% – 70%, με τη σειρά που τα αναφέρατε.

 

Ποια είναι τα στοιχεία που κάνουν για εσάς τη δουλειά του ηθοποιού «μαγική»;

Είναι ο μοναδικός δρόμος για να γνωρίσεις να αποδεχθείς και να συγχωρέσεις τον εαυτό σου, κατά συνέπεια και τους γύρω σου.

Θα ήθελα να μοιραστείτε μαζί μας μια πολύτιμη συμβουλή σας προς το γιο σας -καθώς η κορούλα σας είναι μικρούλα ακόμη- που θα τον συντροφεύει τόσο στις καλές όσο και στις δύσκολες στιγμές της ζωής του.

Ότι η ανάγκη στην αναθεώρηση είναι το βασικό συστατικό ενός πολιτισμένου πλάσματος.

Πιστεύετε ότι ο έρωτας έχει διάρκεια και αν λήξει μπορεί να αναγεννηθεί;

Νομίζω πως ό, τι είναι πολύ έντονο έχει μικρή διάρκεια και καμία πιθανότητα αναγέννησης.

Τι χρειάζεται για να γίνει ο έρωτας αγάπη; Πόσο δύσκολο είναι κατά τη γνώμη σας;

Αποποίηση των προσωπικών προσδοκιών. Δεν είναι καθόλου εύκολο. Γι’ ανθρώπους μιλάμε.

 

“Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να κάνει ένας πατέρας για τα παιδιά του, είναι να αγαπά τη μητέρα τους.” είχε πει ο Theodore Hesburgh κι εσείς το έχετε καταφέρει να διατηρήσετε εξαιρετική σχέση με τη μητέρα του γιου σας, κυρία Θεοφανία Παπαθωμά. Δυστυχώς, δεν τηρούν αυτήν την υπέροχη στάση όλοι οι πατεράδες… Τί έχετε να πείτε σε εκείνους που “εκδικούνται” και φέρονται άσχημα με κάθε εφικτό τρόπο στις μητέρες των παιδιών τους;

Ενώ οι μανάδες είναι όλες τέλειες, ε; Μήπως να πάψουμε να πιπιλάμε αυτή τη κουραστική καραμέλα; Γνωρίζω αρκετούς πατεράδες που κανιβαλίζονται από τις πρώην συζύγους. Να ξέρετε, το αδύναμο μέλος σ’ αυτή την εξίσωση είναι ο πατέρας που δεν έχει κοντά του το παιδί μετά από έναν χωρισμό. Αυτή είναι μια αλήθεια που με μεγάλη μου έκπληξη δεν την βλέπω πουθενά και από κανέναν διατυπωμένη. Δεν υπάρχει μυστικό ωστόσο, ούτε συνταγή. Αν και οι δύο πλευρές αγαπούν το παιδί τους και κρατούν αυτό σαν προτεραιότητα, τότε όλα λύνονται και ρυθμίζονται αυτόματα. Έτσι νομίζω εγώ.

Από τις εμπειρίες που είχατε έως σήμερα, υπάρχει κάτι για το οποίο έχετε μετανιώσει ;

Απολύτως τίποτα.

Ποιά είναι η μεγαλύτερή σας φοβία;

Δεν έχω φοβίες, ευτυχώς.

Τί απεχθάνεστε περισσότερο από όλα στη ζωή σας;

Την ηλιθιότητα παλιότερα, αλλά όσο περνούν τα χρόνια, την σκατοψυχιά.

Ποιον στίχο ποιήματος ή τραγουδιού αγαπάτε περισσότερο και γιατί;

«Άνθρωπος κλαίει, άνθρωπος φταίει…» από τον δίσκο μου ΕΚΕΙΝΟΙ/ΕΜΕΙΣ, γιατί περιγράφει με τρεις λέξεις τα πάντα.

Ποιοι είναι οι ήρωές σας στην πραγματική ζωή;

Όσοι αντέχουν και δεν γονατίζει η ψυχή τους.

Σε ποια λάθη δείχνετε τη μεγαλύτερη επιείκεια;

Σ’ εκείνα που είχα προβλέψει.

Τι είναι για εσάς ευτυχία;

Μια απειροελάχιστη στιγμή απώλειας.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα ζωής που έχετε πάρει μέχρι στιγμής;

Πως τίποτα δεν είναι δεδομένο ή αυτονόητο.

Θα ήθελα να μου πείτε μια ατάκα από την παράσταση που ξεχωρίζετε  και  η οποία περνά ίσως, κάποιο δίδαγμα…

Όσοι με ψέμα μονάχα χτίζουν, σαράντα χάνουν και μια κερδίζουν.

Ποιό ήταν για εσάς το “πιο τρελό τριήμερο” της ζωής σας και γιατί;

Έχω αρκετά τέτοια, τα οποία θα πάψουν να είναι αν σας τα πω…

 

 Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, κείμενο

Η εικόνα ίσως περιέχει: 6 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στη σκηνή, άτομα χορεύουν και άτομα στέκονται

ΔΙΑΝΟΜΗ Πασχάλης Τσαρούχας, Νέλλη Γκίνη, Ρένος Ρώτας, Λήδα Μανουσάκη, Βερόνικα Ηλιοπούλου, Παύλος Εμμανουηλίδης, Νίκος Παρασκευόπουλος, Γιώργος Στεφανουδάκης, Έλενα Δελακούρα, Νένα Δρογγίτη. Στο πιάνο ο Μαυρίκιος Μαυρικίου

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Κείμενο – Σκηνοθεσία: Κέλλυ Σταμουλάκη Στίχοι: Κέλλυ Σταμουλάκη – Γιάννης Προεστάκης Μουσική: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας Σκηνικά – Κοστούμια: Δέσποινα Βολίδη Ενορχήστρωση-Μουσική Διδασκαλία: Μαυρίκιος Μαυρικίου Χορογραφίες: Αναστάσης Δεληγιάννης Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη Βοηθός Σκηνοθέτη: Παύλος Εμμανουηλίδης Graphic Design: Funky Glam – Derek Liontis Φωτογραφίες: Νεκτάριος Κουρής Μακιγιάζ-Χτενίσματα: Νικολέττα Πικέα

 

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Κέλλυ Σταμουλάκη

 

Πληροφορίες:

Παραστάσεις: Από 20 Οκτωβρίου 2018

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:  Κυριακές στις 11:00 και στις 14:30 Καθημερινά οργανωμένες παραστάσεις για σχολεία στις 10:30

Τιμές εισητηρίων: Από 8 €

Προπώληση: https://www.regroup.gr/default/388/city/1/deals/11630/theatro-hvh-thiasos-avanti-to-pio-trelo-trihmero/

Διάρκεια: 

Πληροφορίες-κρατήσεις – Θίασος Αβάντι: 210 9964691 & 210 9961323 e-mail: [email protected]

Σχετικά άρθρα