Ιβάν Σαββίδης : Χαλίφης στην θέση του Χαλίφη

Ιβάν Σαββίδης : Χαλίφης στην θέση του Χαλίφη

Στο καινούργιο σύστημα εξουσίας, που στήνεται απροκάλυπτα και σε κοινή θέα, ο Ιβάν Σαββίδης διεκδικεί τον πρώτο ρόλο.-Από τον Αλέξανδρο Δράκο

Την περασμένη βδομάδα ο Παναθηναϊκός επρόκειτο να ανέβει στην Θεσσαλονίκη, για να παίξει εναντίον του ΠΑΟΚ, στον ημιτελικό για το κύπελλο Ελλάδας. Υπό κανονικές συνθήκες και εφ` όσον ο Παναθηναϊκός στον πρώτο αγώνα στην Αθήνα είχε κερδίσει με 2-0, θα λέγαμε ότι ο αγώνας αυτός θα ήταν ένα ντέρμπι. 

Θα ήταν ίσως ντέρμπι αν βρισκόμασταν στην Αγγλία ή στην Σουηδία ή στη Νορβηγία.  

Αλλά στην Ελλάδα όταν ο ιδιοκτήτης της μιας ομάδας, του ΠΑΟΚ δηλαδή, ο Ιβάν Σαββίδης, είναι ο αγαπημένος επιχειρηματίας της Κυβέρνησης, ενώ ο ιδιοκτήτης της άλλης ομάδας, ο Γιάννης Αλαφούζος, που συμβαίνει να είναι και ο ιδιοκτήτης του καναλιού, του Σκάι, που βασικά αντιπολιτεύεται την Κυβέρνηση, το ντέρμπι θα μπορούσε να υπάρχει μόνο στο μυαλό κάποιων αφελών. Για όσους ξέρουν ο ΠΑΟΚ επρόκειτο να κερδίσει το παιχνίδι με ένα καθαρό σκορ που θα του εξασφάλιζε την πρόκριση. Δηλαδή 3-0 και πάνω. Το τελικό σκορ ήταν 4-0 και αυτό γιατί υπήρχε φόβος αν το σκορ έμενε στο 3-0 να γίνει καμιά στραβή, να βάλει κατά λάθος γκολ ο Παναθηναϊκός και να ψάχνονται. Ο Παναθηναϊκός δεν επρόκειτο να βάλει γκολ ούτε και δέκα χρόνια να έπαιζαν. Ο ΠΑΟΚ θα πήγαινε στον τελικό βρέξει χιονίσει. Το τι θα γίνει στον τελικό όπου θα βρεθούν αντιμέτωποι ο ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ δεν είναι και πολύ ξεκάθαρο, γιατί ο ιδιοκτήτης της άλλης ομάδας, ο Δημήτρης Μελισσανίδης, δεν είναι ακριβώς ξεκάθαρο, τι ακριβώς καπνό φουμάρει.

Το φαβορί είναι πάντως ο ΠΑΟΚ. Και αυτό γιατί ξέρουμε τι καπνό φουμάρει ο Ιβάν Σαββίδης. Φουμάρει ΣΕΚΑΠ. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο εκείνες τις μέρες στην Βουλή, με μια τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο του χαρίστηκαν και τα 38 ολόκληρα εκατομμύρια του προστίμου που χρωστούσε η ΣΕΚΑΠ.

Το φαινόμενα της στενής σχέσης ανάμεσα σε επιχειρηματίες και κόμματα, ιδίως κόμματα εξουσίας, δεν είναι καινούργιο. Και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, είχαν στο παρελθόν ιδιαίτερα στενές σχέσεις με μεγάλους επιχειρηματίες. Και ήταν αυτό το φαινόμενο που χαρακτηρίστηκε ως “Διαπλοκή”, αφού μάλιστα αυτοί οι επιχειρηματίες, τελείως συμπτωματικά έπαιρναν και όλες τις μεγάλες δουλειές του Δημοσίου, είτε επρόκειτο για Δημόσια έργα , είτε για εξοπλιστικά προγράμματα, είτε για πολλές άλλες από τις μεγάλες δουλειές του Δημοσίου.

Το ίδιο προσπαθεί να κάνει και ο Σύριζα, αλλά εκείνο που κάνει εντύπωση μ` αυτήν την Κυβέρνηση είναι ο χοντροκομμένος τρόπος που το κάνει. Αυτό είχε φανεί ιδιαίτερα πέρσι το καλοκαίρι, όταν ο Νίκος Παππάς, προσπάθησε να στήσει έναν δικής του έμπνευσης διαγωνισμό για τα κανάλια, υπεξαιρώντας για λογαριασμό τους τις αρμοδιότητες του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, μια προσπάθεια που φυσικά ναυάγησε, μια και ήταν αντισυνταγματική. Ήταν από τότε που είχε φανεί, πως οι Συριζανέλ είχαν ιδιαίτερη συμπάθεια  σε δυο επιχειρηματίες. Στον σχετικά άγνωστο Χρήστο Καλογρίτσα, που εν τω μεταξύ είχε πάρει αρκετές κατασκευαστικές δουλειές του Δημοσίου και πολλά δάνεια που ελέγχονται και στον αρκετά γνωστό Ιβάν Σαββίδη, που ήταν ήδη αρκετά γνωστός ως ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ, της ΣΕΚΑΠ και του ξενοδοχείου Μακεδονία.

Παλιά επιλογή του Αντώνη Σαμαρά ο Ιβάν Σαββίδης, δεν δίστασε να αλλάξει στρατόπεδο, όταν φάνηκε πως η Νέα Δημοκρατία θα έχανε τις εκλογές, τις οποίες θα κέρδιζε ο ανερχόμενος Σύριζα, που όλοι γνώριζαν ότι θα συμμαχούσε με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου, για να σχηματίσει Κυβέρνηση. Ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος ήταν εκείνος που είχε ήδη δημιουργήσει δίαυλο επικοινωνίας με τον ΙΒάν Σαββίδη.

Μέσω του Ιβάν Σαββίδη λοιπόν η Κυβέρνηση βρίσκει το κατάλληλο όχημα, για να ελέγξει και την Ενημέρωση, αφού  ήδη έγινε γνωστό ότι ο Σαββίδης βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τον Μπόμπολα, για να πάρει στον έλεγχο του, το άλλοτε κραταιό συγκρότημα, που εκδίδει ακόμη το Έθνος και μέσω αυτού να εξασφαλίσει και το έλεγχο του Mega.

Αλλά και ο ίδιος ο Ιβάν Σαββίδης δεν διαφέρει καθόλου από τον Σύριζα, στον απροκάλυπτο τρόπο με τον οποίον εκδηλώνει την συμπάθεια του για το Σύριζα και την αντιπάθεια του για τον Μητσοτάκη και την Νέα Δημοκρατία.

Σ` αυτό το καινούργιο πεδίο που διαμορφώνεται ο Ιβάν Σαββίδης δεν κρύβει την φιλοδοξία του να γίνει ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο Πρώτο Θέμα ο Ιβάν Σαββίδης δεν κρύβει σχεδόν τίποτα. Ας δούμε εδώ μια περίληψη των όσων είπε ο Σαββίδης σε μια συνοπτική περιγραφή που δημοσιεύτηκε στο protothema.gr και όπου ο μεγαλοεπιχειρηματίας, ούτε λίγο ούτε πολύ συγκρίνει τον Αλέξη Τσίπρα με τον …Πούτιν.

Με  πρωτοφανή σφοδρότητα, ασυνήθιστη για επιχειρηματία, μιλάει σήμερα στο protothema.gr ο κ. Ιβάν Σαββίδης, πρόσωπο των ημερών μετά τη σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την τροπολογία που αφορούσε στη διαγραφή προστίμου 38 εκατ. ευρώ από λαθρεμπόριο της ΣΕΚΑΠ που σήμερα ανήκει στον ομογενή επιχειρηματία.

Ο κ. Σαββίδης με μια συνέντευξη 8.500 χιλιάδων λέξεων που διήρκεσε τρεισήμισι ώρες στον αρχισυντάκτη του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ Δημήτρη Μαρκόπουλο:

-Τάσσεται 100%  στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα συμβουλεύοντας τους Έλληνες, «Να κρατηθείτε από τον Τσίπρα. Είναι προϋπόθεση επιτυχίας του μέλλοντος».

-Τον παραλληλίζει με τον  Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας πως ακούγοντας τον Τσίπρα την Παρασκευή, ήταν έτοιμος να τον χειροκροτήσει και πως αυτός, ένα τέτοιο πρόεδρο θέλει.

– Επιτίθεται ανοικτά κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας πως με τη στάση του διώχνει τους επενδυτές  και… προβλέπει πως δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός!

-Διαχωρίζει τη θέση του από τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή λέγοντας πως τον θεωρεί φίλο του, ενώ  αφήνει πολλές αιχμές κατά του Αντώνη Σαμαρά  για τον τρόπο που του επέβαλλε την αγορά της ΣΕΚΑΠ λέγοντας χαρακτηριστικά  πως μου μεταβίβασε τον δικό του πονοκέφαλο.

-Δηλώνει  πως έτσι ή αλλιώς θα αποκτήσει  σύντομα ένα από τα κεντρικά τηλεοπτικά κανάλια της χώρας και δηλώνει ενδιαφέρον τόσο για τον Πήγασο όσο και για τον ΔΟΛ που βρίσκονται σε διαδικασία εύρεσης στρατηγικού επενδυτή.

-Και τέλος όταν ερωτάται αν η επόμενη συνέντευξη του θα είναι στα Ελληνικά τονίζει πως όταν θα δώσει συνέντευξη στα Ελληνικά τότε αυτό θα σημάνει και την έναρξη της πολιτικής του καριέρας στην Ελλάδα.

Ο κ. Ιβάν Σαββίδης με τον Δημήτρη Μαρκόπουλο, αρχισυντάκτη στο ΘΕΜΑ  

Είναι φανερό ότι ο Ιβάν Σαββίδης είναι ιδιαίτερα επηρεασμένος από τον τρόπο διακυβέρνησης του Βλαντιμίρ Πούτιν και ότι θα έβλεπε με καλό μάτι μια τέτοια εξέλιξη στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας. Και ότι ο ίδιος βέβαια δεν αποκλείει το να είναι εκείνος που θα έφτιαχνε ένα τέτοιο αντίστοιχο καθεστώς στην χώρα μας.

Τώρα το αν σ` αυτήν την μελλοντική Ελλάδα που οραματίζεται ο Σαββίδης, ο επικεφαλής θα λέγεται Τσάρος η Χαλίφης δεν έχει ιδιαίτερη σημασία.

Σχετικά άρθρα