«Paul’s Barbershop»: Η παράδοση γεννιέται ξανά… κάτω στον Πειραιά!
Οι άντρες επιστρέφουν σε μία από τις παλαιότερες συνήθειές τους, το μπαρμπέρικο.
Ο Πειραιάς απέκτησε το δικό του μοντέρνο σαλόνι ομορφιάς, με ρετρό πινελιές κι έναν νεαρό μπαρμπέρη που μας φέρνει Λονδρέζικο αέρα.
Σε ένα στενό στην καρδιά της πόλης του Πειραιά βρίσκεται ένας αν μην τι άλλο εντυπωσιακός χώρος, που χωρίζεται σε δύο επίπεδα.
Μπαίνοντας, ταξιδεύεις στις ΗΠΑ την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης. Τα πάντα σου θυμίζουν το κίνημα, που «γιγάντωσε» την εγκληματικότητα. Το design είναι ελαφρύ με μεταλλικά στοιχεία, κορνίζες στους τοίχους και διάφορες λεπτομέρειες που μόνο αδιάφορο δεν σε αφήνουν.

Τη διακόσμηση του χώρου επιμελήθηκε ο αρχιτέκτονας, Νίκος Γκύλος
Συνεχίζοντας, μπαίνεις σε ένα παραδοσιακό μπαρμπέρικο του Λονδίνου, με πιο αυστηρά χρώματα. Το μπορντό, το χρυσό και το ξύλο κυριαρχούν και «υποδέχονται», μαζί με την εντυπωσιακή κάβα, τους… πιο απαιτητικούς πελάτες.

Κάθε άντρας μπορεί να απολαύσει ένα γρήγορο κούρεμα ή ξύρισμα, αλλά και exclusive services διαμορφωμένες για… κυρίους!
Ο νεαρός ιδιοκτήτης και εμπνευστής του χώρου, Παύλος Φουστέρης, πέρασε από το Marketing, για να καταλήξει στις σπουδές του μπαρμπέρη, χαζεύοντας μια μέρα σρο ίντερνετ και ήταν η πιο σοφή επιλογή.
Ο ίδιος έχει μεγαλώσει μέσα στον χώρο των κομμωτηρίων, καθώς ο πατέρας του ασχολείται με την κομμωτική ήδη τριάντα χρόνια.

«Δεν μου άρεσε η ιδέα πως θα κάθομαι σε ένα γραφείο. Πέρασα ένα τρίμηνο αγωνίας και σκέψης για το τι θα κάνω, ώσπου ψάχνοντας στο ίντερνετ έπεσε το μάτι μου σε μια σχολή barber στο Λονδίνο και το βρήκα αρκετά ενδιαφέρον».
Το «Paul’s Barbershop» θυμίζει στο αντρικό κοινό μυρωδιές ξεχασμένες και μια παράδοση που θέλει το μπαρμπέρικο ως χώρο αποσυμπίεσης, αμιγώς αντρικό, όπου θα ακούσεις μέσα μόνο ανδρικές συζητήσεις, εφ όλης της ύλης, σαν αυτές που γίνονταν παλαιότερα στα κουρεία και τα καφενεία.
«Είναι μια δουλειά που μπορείς να είσαι ο εαυτός σου, έχεις άμεση επαφή με τον πελάτη, δημιουργείς σχέση».

«Παλιά το μπαρμπέρικο ήταν μια παράδοση. Ένας άνδρας μια φορά την εβδομάδα τουλάχιστον επισκεπτόταν τον χώρο, για να ξυριστεί και να κουρευτεί, αλλά και να συζητήσει. Ήταν ένας χώρος κοινωνικοποίησης. Έβλεπες από τον πιο φτωχό μέχρι τον πιο πλούσιο, απλούς καθημερινούς ανθρώπους, αλλά και μαφιόζους.
Σήμερα, θα μπορούσαμε να πούμε πως υπάρχει ένα ταμπού στο θέμα άντρας και περιποίηση. Ωστόσο, τα μπαρμπέρικα έχουν καταφέρει να νικήσουν τις προκαταλήψεις και οι άντρες γίνονται πια φανατικοί θαμώνες».

Ποιος δημιουργεί τη μόδα;
«Οι περισσότεροι μοντέρνοι μπαρμπέρηδες έχουμε ακολουθήσει ένα συγκεκριμένο στυλ. Είναι μία τάση με τα πολλά τατουάζ, με το πλούσιο μούσι. Ο πελάτης πρέπει να βλέπει πως ακολουθείς τη μόδα. Βάζοντας, βέβαια, πάντα και το προσωπικό σου στυλ και φυσικά να ακολουθείς από αυτή ό,τι μπορείς να υποστηρίξεις.
Συνήθως η μόδα, όσον αφορά τα κουρέματα και το μούσι, έρχεται από το Λονδίνο. Από εκεί και πέρα διαμορφώνεται από διάφορες κουλτούρες. Τώρα επικρατεί η κουλτούρα του δρόμου. Είναι ένα κύμα μόδας που αποτυπώνει δεκαετίες του 50’, 60’… με κουρέματα πιο κλασσικά, με σβησίματα, rock n roll στυλ που παίζει πολύ και όλα αυτά με νότες της σύγχρονης εποχής».

Γιατί κάποιος να γίνει θαμώνας στο «Paul’s Barbershop»…
«Η φιλοσοφία μας είναι η αναβίωση του παλιού μπαρμπέρικου. Δεν θέλουμε ο πελάτης να αφήνει τα λεφτά του και να φεύγει, αλλά να έρθει να ευχαριστηθεί τις υπηρεσίες, να νιώσει σαν στο σπίτι του, να πιει τον καφέ του. Να κοινωνικοποιηθεί και να συνυπάρξει μαζί μας για όση ώρα επιθυμεί».
Ο Παύλος Φουστέρης, στη συζήτηση με το klik.gr «γκρεμίζει», αλλά και επιβεβαιώνει μύθους γύρω από τον άντρα…
«Οι άντρες έχουν το κουτσομπολιό μέσα τους. Πολλοί μου ζητάνε συμβουλές για τα οικογενειακά τους, ενώ κάποιοι εμπιστεύονται στο μπαρμπέρη τις απιστίες τους. Η σχέση η δική μου με τον πελάτη είναι σαν τη σχέση του γιατρού με τον ασθενή του. Ισχύει το… απόρρητο».
Συμπέρασμα:
• Οι άντρες είναι κουτσομπόληδες.
• Οι άντρες είναι άπιστοι.
• Γυναίκες, επισκεφτείτε τον μπαρμπέρη της γειτονιάς σας.

Και μια εγκυκλοπαιδική ερώτηση για το τέλος… Ισχύει πως όταν ο άντρας ελπίζει πως θα κάνει σεξ, μεγαλώνουν τα μούσια του;
«Όταν ένας άντρας ελπίζει πως θα κάνει ή κάνει σεξ, ανεβαίνουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης, που σχετίζεται άμεσα με την τριχοφυΐα. Οπότε ενισχύεται η ανάπτυξη της τρίχας σε οποιοδήποτε σημείο. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως οι άντρες που δεν έχουν καθόλου μούσια, έχουν έλλειψη σεξουαλικότητας…».

Φωτογραφίες: Άσπα Καλαθά
«Paul’s Barbershop & Gentlemen’s House» facebook
Υψηλάντου 167, Πειραιάς
210 4120208