Ο Δημήτρης Κουφοντίνας περιγράφει την στρατολόγησή του στη 17Ν
Screenshot @ «Φάκελος 17Ν»

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας περιγράφει την στρατολόγησή του στη 17Ν

Ο καταδικασμένος ως βασικό στέλεχος και εκτελεστής της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, μίλησε μέσα από τη φυλακή στο ντοκιμαντέρ «Φάκελος 17Ν» του Αλέξη Παπαχελά.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στα πρώτα του βιώματα και στη στιγμή που, όπως λέει, άκουσε για πρώτη φορά το όνομα της 17Ν:

«Άκουσα πρώτη φορά το όνομα της οργάνωσης το 1976. Ήμουνα στο καπνοχώρι το πατρικό, στας Σέρρας, που λέγαμε. Ακούσαμε από το ραδιόφωνο την είδηση για την εκτέλεση του αρχιβασανιστή Μάλλιου, θυμάμαι τον κομμουνιστή παππού στο μισοσκόταδο, άστραψαν τα μάτια του και έλεγε “δικά μας παιδιά είναι”. Αυτή ήταν η πρώτη εικόνα που έχω, από την αυθεντία του κομμουνιστή παππού».

Στο ντοκιμαντέρ περιγράφεται πως εντάχθηκε στην οργάνωση σε μια περίοδο που εκείνη άλλαζε σύνθεση και χαρακτήρα, διευρύνοντας τη στρατολόγηση σε νέα πρόσωπα που ξεχώριζαν σε κινητοποιήσεις και καταλήψεις της μεταπολίτευσης. Είχε προηγηθεί η συμμετοχή του σε δυναμικές διαμαρτυρίες, μεταξύ άλλων και ενάντια στην κατασκευή του νέου αεροδρομίου στα Σπάτα. Σταδιακά, εξελίχθηκε σε κεντρικό πρόσωπο της 17Ν.

Αναφερόμενος στην ιδεολογική του πορεία, επικαλέστηκε πρόσωπα και πολιτικές αφετηρίες που, όπως υποστήριξε, επηρέασαν τη σκέψη του:

«Ο Τσε Γκεβάρα έλεγε να αφήσουμε τις επευφημίες στις εξέδρες και να μπούμε εμείς οι ίδιοι στην αρένα, να μοιραστούμε τη μοίρα των μονομάχων. Αυτό που μας έθελξε, ήταν το πιο συναρπαστικό χαρακτηριστικό του. Η συνέπεια που είχε ανάμεσα στην θεωρία και στην πράξη, στα λόγια και στην πράξη. Είναι μακρύς ο δρόμος για έναν νέο να φτάσει από το Πολυτεχνείο στην ένταξη στη 17 Νοέμβρη. Το ΠΑΣΟΚ του 1974, για έναν νέο 16χρονο τότε, ήταν ένας χώρος που μιλούσε για αυτοδιαχείριση, για σοσιαλισμό, αυτοοργάνωση. Έλεγε έξω οι βάσεις, όχι στην ΕΟΚ των μονοπωλίων.

Ως αφετηρία ήταν μια λογική επιλογή. Άλλωστε και ιστορικά, ο Ραούλ Σέντικ των Τουπαμάρος από το Σοσιαλιστικό Κόμμα είχε ξεκινήσει. Ο Χρήστος Κασσίμης του ΕΛΑ ήταν στην νεολαία της Ένωσης Κέντρου.

Όσο λογικό μπορεί να ήταν ως αφετηρία, ιδεολογική ήταν και η σύντομη αποχώρηση από εκεί, για να ακολουθήσουμε άλλους δρόμους, τους ακηδεμόνευτους αγώνες της μεταπολίτευσης, τους δυναμικούς αγώνες, μέχρι να καταλήξουμε στην οργάνωση».

Η βομβιστική επίθεση

Στο ίδιο ντοκιμαντέρ, ο πρώην επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής, Φώτης Παπαγεωργίου, αποκάλυψε ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας ήταν γνωστός στις Αρχές ήδη από το 1985, όταν είχε τοποθετήσει βόμβα μαζί με μια γυναίκα σε υποκατάστημα της Citybank στην οδό Πανόρμου στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την αφήγησή του, ένας ηθοποιός που διέμενε πάνω από το υποκατάστημα είχε δει το ζευγάρι και είχε σημειώσει τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, το οποίο, όπως διαπιστώθηκε, ανήκε στον πατέρα του Κουφοντίνα. Όταν η ΕΛ.ΑΣ. επιχείρησε να τον καλέσει για κατάθεση, εκείνος εξαφανίστηκε και πέρασε στην παρανομία.

Το ντοκιμαντέρ επιχειρεί να φωτίσει τόσο την ιδεολογική διαδρομή όσο και την επιχειρησιακή δράση της οργάνωσης, μέσα από μαρτυρίες πρωταγωνιστών και στελεχών των Αρχών.

Σχετικά άρθρα