Στο μυαλό ενός επίδοξου τζιχαντιστή

Στο μυαλό ενός επίδοξου τζιχαντιστή

Ο αριθμός των Αμερικανών που συντάσσεται με τους ISIS μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο

Είναι ο μεγαλύτερος φόβος του Λευκού Οίκου. Αμερικανοί πολίτες που πηγαίνουν στη Συρία και το Ιράκ, εκπαιδεύονται στο πλευρό των τζιχαντιστών της ISIS και γυρίζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες με σκοπό να οργανώσουν και να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις σε αμερικανικό έδαφος. Τι κρύβεται όμως στο μυαλό αυτών των ανθρώπων; Τι μπορεί να τους εκλύει στον κόσμο των τζιχαντιστών, του φόβου, των όπλων και της τρομοκρατίας;

Επιστήμονες από το Κέντρο για την Εθνική Ασφάλεια του Πανεπιστημίου Fordham στη Νέα Υόρκη αποφάσισαν να «μπουν» στο μυαλό ενός επίδοξου τζιχαντιστή και να βρουν τι είναι αυτό που τους οδηγεί στα κέντρα εκπαίδευσης της ISIS στη Μέση Ανατολή.

Αποφάσισαν να περάσουν από εξονυχιστικές εξετάσεις 25 Αμερικανούς πολίτες που είχαν κατηγορηθεί πως είχαν πολεμήσει στο πλευρό της ISIS τα τελευταία δυο χρόνια. Μελέτησαν επίσης και υποθέσεις ανηλίκων που το σκάνε από το σπίτι τους και καταφέρνουν να φτάσουν μέχρι τη Συρία για να πολεμήσουν με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Όπως τα τρια ανήλικα κορίτσια από Colorado που εντοπίστηκαν στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης να επιβιβάζονται στο αεροπλάνο για την Τουρκία, με τελικό προορισμό την Συρία. Ή τα δυο ανήλικα αδέλφια από το Ιλινόις που ήθελαν από το Σικάγο να φτάσουν μέχρι τη Συρία, όπως ακριβώς είχε κάνει και ο μεγαλύτερος αδελφός τους Mohammed Hamzah Khan.

Αυτά που βρήκαν οι ειδικοί δεν ήταν ακριβώς αυτά που περίμεναν.

Οι ειδικοί συνειδητοποίησαν πως αυτό που ελκύει τους Αμερικανούς πολίτες στο να πολεμήσουν στο πλευρό της ISIS δεν είναι η αγάπη στην τρομοκρατία αλλά το γεγονός πως για κάποιο λόγο πιστεύουν στην ουτοπική φαντασία ενός Ισλαμικού χαλιφάτου.

Το ένα τρίτο από αυτούς ήθελε απλά να δώσει στο Ισλαμικό Κράτος μη στρατιωτική υποστήριξη. Με άλλα λόγια δεν ήθελαν να συμμετέχουν οι ίδιοι σε κάποιο τρομοκρατικό χτύπημα αλλά να δώσουν πληροφορίες, χρήματα και γνώση που θα βοηθούσε στην εξάπλωση του Χαλιφάτου.

Οι δε γυναίκες ήθελαν να βοηθήσουν με τον δικό τους τρόπο. ήταν πρόθυμες ακόμα και να κάνουν παιδιά με τους τζιχαντιστές με σκοπό να μεγαλώσει ο στρατός της ISIS.

Η CIA και το FBI βασίζονται σε μυστικούς πράκτορες, πληροφοριοδότες και άλλες πηγές για να βρίσκουν αυτούς τους επίδοξους τζιχαντιστές. Μόλις πριν λίγες ημέρες οι εισαγγελικές αρχές του Ohio απήγγειλαν κατηγορίες σε έναν άντρα ο οποίος είχε ταξιδέψει στη Συρία και είχε εκπαιδευτεί με το Μέτωπο του Al-Nusra, με το οποίο είχε σκοτωθεί πολεμώντας κι ο αδελφός του.

Όπως και να `χει η Washington φαίνεται να χάνει το παιχνίδι της δημιουργίας αντι-τρομοκρατικής νοοτροπίας μέσα στην έδρα της.

Σχετικά άρθρα