Η Ζιμπάμπουε θέλει το νόμισμα της Κίνας

Η Ζιμπάμπουε θέλει το νόμισμα της Κίνας

Είχε κανείς καμία αμφιβολία πως η Κίνα επεκτείνει την επιρροή της και εξελίσσεται σε έναν από τους μεγαλύτερους οικονομικούς παίκτες παγκοσμίως; Καιρός να σιγουρευτείτε. Η Ζιμπάμπουε σκέφτεται να υιοθετήσει το κινεζικό γουάν. Γιατί άραγε; Μήπως κάτι ξέρουν;

Τα σχέδια της κυβέρνησης της Ζιμπάμπουε ήρθαν δια στόματος του ίδιου του Υπουργού Οικονομικών Patrick Chinamasa ο οποίος είπε πως «δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να κάνουμε κάτι τέτοιο».

Το όφελος της συμφωνίας είναι και για τις δυο πλευρές. Από την μια η Κίνα ελέγχει οικονομικά άλλη μια χώρα. Από την άλλη η Ζιμπάμπουε θα δει 40 εκατομμύρια από το χρέος της προς την Κίνα να εξαφανίζεται.

Η απόφαση για υιοθέτηση του κινέζικου γουάν πάρθηκε πριν τρείς μήνες όταν ο η Κεντρική Τράπεζα της Ζιμπάμπουε ανακοίνωσε πως το τοπικό δολάριο θα αρχίσει να αποσύρεται αργά και σταθερά. Εξ’ άλλου ο υπερπληθωρισμός που υπάρχει στη χώρα εδώ και χρόνια έχει κάνει το νόμισμα άχρηστο.

Πρώτο στάδιο της μεταφοράς από το ένα νόμισμα στο άλλο θα είναι να επιτραπεί στους Κινέζους τουρίστες να πληρώνουν με γουάν όταν επισκέπτονται τη χώρα. Έτσι, τα πρώτα νομίσματα και χαρτονομίσματα θα μπούν σιγά-σιγά στην αγορά της Ζιμπάμπουε.

Αναλυτές λένε πως αυτή η κίνηση θα βοηθήσει να λυθούν αρκετές και από τις δυσκολίες που έχουν επιφέρει οι οικονομικές κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών στη χώρα εξ’ αιτίας της άγριας διακυβέρνησης του δικτάτορα Μουγκάμπε. Η αγορά της Ζιμπάμπουε ανοίγεται πλέον προς άλλους ορίζοντες.

Ο Μουγκάμπε είναι διεθνώς απομονωμένος εξ’ αιτίας της πολιτικής του και της επιμονής του να αγνοεί κάθε ανθρώπινο δικαίωμα που υπάρχει. Οι Κινέζοι όμως τον είχαν ως υποψήφιο για το Βραβείο Ειρήνης Κονφούκιου… τη κινέζικη εκδοχή του Νόμπελ Ειρήνης. Φαίνεται πως τώρα ο δικτάτορας μπορεί και να έχει σώσει την οικονομία της χώρας του.

Σχετικά άρθρα