Τι να δω απόψε: Ένα συνταρακτικό δικαστικό θρίλερ βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα

Τι να δω απόψε: Ένα συνταρακτικό δικαστικό θρίλερ βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα

Το Ertflix φιλοξενεί μια πολυβραβευμένη ταινία από τη Γαλλία γεμάτη αγωνία και αξέχαστο φινάλε.

Σε ένα απομονωμένο σαλέ με φόντο ολόλευκα χιονισμένα βουνά, μία συγγραφέας (Σάντρα Χίλερ) βρίσκει νεκρό το σύζυγό της (Σαμουέλ Τέις). Όταν φτάνει η αστυνομία όλα δείχνουν πως πρόκειται για ένα τραγικό ατύχημα, όμως, είναι όντως έτσι; Ή μεταξύ του ζευγαριού υπήρχε μια παράξενη δυναμική που οδηγήθηκε σε φόνο;

Με πολύ απλά λόγια, αυτή είναι η πλοκή της ταινίας «Η Ανατομία μιας Πτώσης» (Ζιστίν Τριέ) που έφτασε να κερδίζει το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών το 2023. Η αλήθεια είναι πως όσο λιγότερα γνωρίζεται για την υπόθεση τόσο καλύτερα για εσάς, καθώς το σενάριο των Τριέ – Αρτούρ Χαράρι βασίζεται ακριβώς στο κατά πόσο ο θεατής εμπιστεύεται αφενός όσα υποστηρίζουν οι χαρακτήρες και αφετέρου την ίδια του την κρίση. Το δημιουργικό δίδυμο διατηρεί μια ευφυή ισορροπία ανάμεσα στην ενοχή και την αθωότητα, την ώρα που η συγκλονιστική ερμηνεία της Χίλερ απογειώνει την αμφισημία των προθέσεων του ρόλου της. Για να το θέσουμε διαφορετικά, η «Ανατομία» έρχεται να μας υπενθυμίσει την πολυπλοκότητα της απόδοσης δικαιοσύνης, η οποία πρέπει να προστατευτεί ακόμα περισσότερο σε μια εποχή βιαστικών συμπερασμάτων και θεώρησης του κόσμου ως άσπρου ή μαύρου. Σπανίως, αν όχι ποτέ, είναι έτσι τα πράγματα.

Εκτός από το Χρυσό Φοίνικα, η «Ανατομία» απέσπασε σωρεία βραβείων, εκ των οποίων και το Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου, σε μια χρονιά που η κατηγορία περιελάμβανε επίσης τον Αλεξάντερ Πείν («Τα Παιδιά του Χειμώνα») και τη Σελίν Σονγκ («Περασμένες Ζωές»).

Δείτε την «Ανατομία μιας Πτώσης» στο Erflix.

Σχετικά άρθρα