Τι να δω απόψε: Μια πολυβραβευμένη ελληνική ταινία

Τι να δω απόψε: Μια πολυβραβευμένη ελληνική ταινία

Χρυσός Αλέξανδρος και επτά βραβεία Ίρις είναι μονάχα μερικές από τις δάφνες που απέσπασε η εγχώρια παραγωγή που παίζει στο Ertflix.

Το Νοέμβριο του 2023, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η σκηνοθέτρια Σοφία Εξάρχου έγραψε ιστορία. Μετά από τρεις δεκαετίες, έγινε η πρώτη δημιουργός από την Ελλάδα που κατάφερε να αποσπάσει το μεγάλο βραβείο του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος, δηλαδή το Χρυσό Αλέξανδρο, με ένα φιλμ που προκρίνει την κοινωνική ματιά.

Ο λόγος για το «Animal», το δράμα που περιστρέφεται γύρω από την Κάλλια (Δήμητρα Βλαγκοπούλου) μια ανιματέρ που εργάζεται σε ένα ξενοδοχείο τουριστικού θερέτρου με φόντο τη θάλασσα, όπου είναι υπεύθυνη της ομάδας η οποία επιφορτίζεται με τη διασκέδαση των επισκεπτών στη μονάδα. Πρόκειται, δηλαδή, για μία από τις χιλιάδες εργαζόμενες στην αποκαλούμενη «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας που όπως όλοι περνά παντελώς αόρατη από τον κόσμο που τη συναναστρέφεται.

Το «Animal» εμβαθύνει ακριβώς στο τι σημαίνει να καταπονείς το σώμα σου επί ώρες, χωρίς ρεπό, για μήνες έχοντας ως στόχο όχι μόνο τη ψυχαγωγία του άλλου, αλλά και μια χρηματική ανταμοιβή που όσο ικανοποιητική και εάν είναι, μοιάζει να διαιωνίζει μια κατάσταση μόνιμης υπαρξιακής ακινησίας. Η Βλαγκοπούλου, εν τω μεταξύ, δίνει μια αξέχαστη ερμηνεία, η οποία κιόλας βραβεύτηκε στο πολύ σημαντικό φεστιβάλ του Λοκάρνο. Η ταινία της Εξάρχου θριάμβευσε και στην απονομή των βραβείων Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, αποσπώντας σύνολο επτά χρυσά αγαλματίδια.

Δείτε το «Animal» στο Ertflix.

Σχετικά άρθρα