Δέσποινα Μαλέλη | Ελπίζω σε ένα καλύτερο αύριο με υγεία και πολλές αγκαλιές.
H δραστήρια δημοσιογράφος -κοινωνιολόγος, μιλά στην στήλη του klik, #Covid19_&_Lockdown _No2.-Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή
“Το μέλλον είναι αόρατο” είπε ο αξιόλογος λοιμωξιολόγος, κ. Σωτήρης Τσιόρδας την ημέρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός μας το δεύτερο lockdown εξαιτίας του covid-19.
Ένα χρόνο πριν, αν κάποιος μας έλεγε τι θα συνέβαινε στους ανθρώπους σε όλον τον πλανήτη, το πιθανότερο να το θεωρούσαμε σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Δυστυχώς όμως είναι η νέα πραγματικότητα παγκοσμίως που μας βασανίζει σε όλους το τομείς .
Ένας ιός που έχει φέρει στην κυριολεξία τα πάνω κάτω στις ζωές μας. Kι ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις – ελπίδες ήταν ότι την καλοκαιρινή περίοδο ο ιός θα “έσβηνε” λόγω ζέστης, δυστυχώς διαψεύστηκαν.
Αν κάτι με παραξενεύει σε όλη αυτή την δύσκολη, απαιτητική περίοδο που διανύουμε, είναι η ανώριμη αντιμετώπιση κάποιων ανθρώπων που είτε θεωρούν πως δεν υπάρχει ο ιός, είτε βάζουν σε κίνδυνο την υγεία όχι μόνο του εαυτού τους, αλλά και των υπολοίπων.
Ο covid-19 μας αφορά όλους, μικρούς και μεγάλους. Δεν κάνει διακρίσεις.
Λίγες μέρες πριν παρακολούθησα στις ειδήσεις κάποιου μεγάλου καναλιού την περιγραφή μιας νοσοκόμας για το τι συμβαίνει στις ΜΕΘ. “Μη με διασωληνώσετε, θα προσπαθήσω να αναπνέω καλύτερα” ήταν τα λόγια ενός συνανθρώπου μας που δίνει μάχη για τη ζωή του εξαιτίας του κορωνοιού. Και συνεχίζω να απορώ και να θυμώνω με όλους εκείνους τους απείθαρχους που ρισκάρουν τις ζωές όλων μας με την ανεύθυνη κι ανισόρροπη συμπεριφορά τους.
Ας προσπαθήσουμε να δώσουμε ένα τέλος σε όλο αυτό που συμβαίνει και όχι μόνο δεν μας επιτρέπει να έχουμε μια φυσιολογική πραγματικότητα, αλλά φέρνει και τραγικές συνέπειες στην οικονομία. Ας έχουμε στο μυαλό μας ότι οι δικές μας κινήσεις ορίζουν όχι μόνο τη δική μας ζωή, αλλά και των συνανθρώπων μας.
Οκτώ μήνες πριν, ξεκίνησε η πρώτη στήλη του κλικ, #μένουμε_ασφαλείς, για τον κορωνοιό. Ακολούθησαν άλλες τρεις (#βγαίνουμε_από_το_σπίτι & #καλοκαίρι&covid19, #φθινόπωρο&covid19), και συνεχίζουμε με την πέμπτη στήλη #Covid19_&_Lockdown _No2, με σημαντικές προσωπικότητες από διαφορετικούς χώρους, οι οποίοι εκφράζουν τις απόψεις τους για θέματα της επικαιρότητας που αφορούν στον covid-19. Οι ερωτήσεις μας αλλάζουν και προσαρμόζονται σύμφωνα με τις εξελίξεις.
Mε την ευχή να μην συνεχιστούν για καιρό τέτοιες στήλες αφιερωμένες στον κορωνοιό, γιατί όσο υπάρχουν θα σημαίνει ότι ο covid-19 ακόμα παίζει κυρίαρχο ρόλο στις ζωές μας.
Ας δούμε την άποψη της κας Δέσποινας Μαλέλη.
Περιμένατε να γίνει αυτό το δεύτερο lockdown;
Ποια ήταν η πρώτη σας αντίδραση όταν μάθατε για το δεύτερο lockdown;
Ήμουν σίγουρη πως θα γινόταν καθώς είχαμε χαλαρώσει πολύ και τα κρούσματα ολοένα και αυξάνονταν. Ήταν αναγκαίο “κακό” ή “καλό” όπως το πάρει κανείς.
Ποιοι παράγοντες πιστεύετε ότι οδήγησαν την χώρα μας σε αυτήν την κρίσιμη κατάσταση;
Πιστεύω πως κάποιοι ανεύθυνοι πολίτες, αρνητές μάσκας αλλά και λάτρεις των πάρτι καθώς επίσης και το άνοιγμα του τουρισμού το καλοκαίρι.
Θεωρείτε ότι υπήρξαν λάθη από τη μεριά της κυβέρνησης όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση ; Τι περισσότερο θα μπορούσε να κάνει από τη στιγμή που πολλοί πολίτες ήταν κράτησαν στάση ανευθυνότητας και απειθαρχίας ;
Ο κύριος Μητσοτάκης έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε. Λάθη έγιναν σίγουρα αλλά κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο.
Για πόσο καιρό κρίνετε ότι θα ότι θα έχουμε lockdown ;
Αυτό ίσως κριθεί από τον αριθμό των κρουσμάτων, από την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και την πιστή τήρηση των μέτρων κατά του κορωνοιού.
Όλη αυτήν την περίοδο της έξαρσης των κρουσμάτων του κορωνοιού, υπάρχει κάτι που σας έχει δυσαρεστήσει ή δυσκολέψει ιδιαίτερα;
Πονάει η καρδιά μου για τους ανθρώπους που χάνουν τη μάχη με τη νόσο. Επίσης με πονάει το γεγονός πως δε μπορώ να αγκαλιάσω δικούς μου ανθρώπους.
Τι πιστεύετε για τους ψεκασμένους συνομωσιολόγους, που όχι μόνο αμφισβητούν την ύπαρξη του ιού αλλά παρακινούν τον κόσμο να μην παίρνει μέτρα προστασίας;
Ψεκασμένοι και συνωμοσιολόγοι υπάρχουν σε όλο τον πλανήτη και φυσικά κάνουν κακό σε όσους τους πιστεύουν. Είναι επικίνδυνοι και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των γύρω τους.
Έχετε να μας διηγηθείτε κάποιο περιστατικό ανεύθυνης συμπεριφοράς στο οποίο ήσασταν μάρτυρες;
Ναι πολλά.Ένα από αυτά ήταν μέσα στο τρένο που ένας νεαρός κάθισε δίπλα σε μία ηλικιωμενη χωρίς να φορά μάσκα. Κάθισε και σχεδόν κολλητά της.
Αν μπορούσατε να θέσετε ένα ερώτημα στον πρωθυπουργό μας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον κ. Τσιόδρα και στον κ. Τσίπρα, σχετικά με την νέα πραγματικότητα εξαιτίας του covid-19, ποιο θα ήταν αυτό;
Δε θα έθετα ερώτημα αλλά προτροπή και παρακληση ταυτόχρονα: “ενωθείτε όπως οφείλουμε όλοι να ειμαστε ενωμενοι για να αντιμετωπισουμε αυτόν τον θανατηφόρο ιό που απειλεί τις ζωές μας.
Ποιες δραστηριότητες πιστεύετε ότι θα επιβιώσουν από αυτήν την κρίση;
Ιδανικά θα ήθελα όλοι και ο καθένας στον τομέα του να βγει νικητής και να μην υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Ελπιζω σε ενα καλύτερο αύριο με υγεία και πολλές αγκαλιές.
Μπορείτε να δείτε τα πρόσωπα που φιλοξενήθηκαν στις άλλες στήλες του klik για τον covid-19: