Φωτεινή – Φέφη Παπαλάμπρου | Στενοχωριέμαι για τον τελευταίο αποχαιρετισμό κάθε ανθρώπου, που φεύγει αυτή την περίοδο.

Φωτεινή – Φέφη Παπαλάμπρου | Στενοχωριέμαι για τον τελευταίο αποχαιρετισμό κάθε ανθρώπου, που φεύγει αυτή την περίοδο.

Η επικοινωνιολόγος Φωτεινή- Φέφη Παπαλάμπρου μιλά στην στήλη του klik, #Covid19_&_Lockdown _No2.-Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

 μιλά στην στήλη του klik, #Covid19_&_Lockdown _No2.-Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

“Το μέλλον είναι αόρατο” είπε ο αξιόλογος λοιμωξιολόγος, κ. Σωτήρης Τσιόρδας την ημέρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός μας το δεύτερο lockdown εξαιτίας του covid-19. 

Ένα χρόνο πριν, αν κάποιος μας έλεγε τι θα συνέβαινε στους ανθρώπους σε όλον τον πλανήτη, το πιθανότερο να το θεωρούσαμε σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Δυστυχώς όμως είναι η νέα πραγματικότητα παγκοσμίως που μας βασανίζει σε όλους το τομείς . 

 Ένας ιός που έχει φέρει στην κυριολεξία τα πάνω κάτω στις ζωές μας. Kι ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις – ελπίδες ήταν ότι την καλοκαιρινή περίοδο ο ιός θα “έσβηνε” λόγω ζέστης, δυστυχώς διαψεύστηκαν. 

Αν κάτι με παραξενεύει σε όλη αυτή την δύσκολη, απαιτητική περίοδο που διανύουμε, είναι η ανώριμη αντιμετώπιση κάποιων ανθρώπων που είτε θεωρούν πως δεν υπάρχει ο ιός, είτε βάζουν σε κίνδυνο την υγεία όχι μόνο του εαυτού τους, αλλά και των υπολοίπων. 

Ο covid-19 μας αφορά όλους, μικρούς και μεγάλους. Δεν κάνει διακρίσεις.  

Λίγες μέρες πριν παρακολούθησα στις ειδήσεις κάποιου μεγάλου καναλιού την περιγραφή μιας νοσοκόμας για το τι συμβαίνει στις ΜΕΘ. “Μη με διασωληνώσετε, θα προσπαθήσω να αναπνέω καλύτερα” ήταν τα λόγια ενός συνανθρώπου μας που δίνει μάχη για τη ζωή του εξαιτίας του κορωνοιού. Και συνεχίζω να απορώ και να θυμώνω με όλους εκείνους τους  απείθαρχους που ρισκάρουν τις ζωές όλων μας με την ανεύθυνη κι ανισόρροπη συμπεριφορά τους. 

Ας προσπαθήσουμε να δώσουμε ένα τέλος σε όλο αυτό που συμβαίνει και όχι μόνο δεν μας επιτρέπει να έχουμε μια φυσιολογική πραγματικότητα, αλλά φέρνει και τραγικές συνέπειες στην οικονομία.  Ας έχουμε στο μυαλό μας ότι οι δικές μας κινήσεις ορίζουν όχι μόνο τη δική μας ζωή, αλλά και των συνανθρώπων μας. 

Εννέα μήνες πριν, ξεκίνησε η πρώτη στήλη του κλικ, #μένουμε_ασφαλείς, για τον κορωνοιό. Ακολούθησαν άλλες τρεις (#βγαίνουμε_από_το_σπίτι & #καλοκαίρι&covid19#φθινόπωρο&covid19), και συνεχίζουμε με την πέμπτη στήλη #Covid19_&_Lockdown _No2, με σημαντικές προσωπικότητες από διαφορετικούς χώρους, οι οποίοι εκφράζουν τις απόψεις τους για θέματα της επικαιρότητας που αφορούν στον covid-19. Οι ερωτήσεις μας αλλάζουν και προσαρμόζονται σύμφωνα με τις εξελίξεις. 

Mε την ευχή να μην συνεχιστούν για καιρό τέτοιες στήλες αφιερωμένες στον κορωνοιό, γιατί όσο υπάρχουν θα σημαίνει ότι ο covid-19 ακόμα παίζει κυρίαρχο ρόλο στις ζωές  μας. 

Ας δούμε την άποψη της κας Φωτεινής- Φέφης Παπαλάμπρου.

 Περιμένατε να γίνει αυτό το δεύτερο lock down;Ποια ήταν η πρώτη σας αντίδραση όταν μάθατε γι’αυτό;

 Εκτιμώ ότι άργησε, ήταν αναμενόμενο, μετά το υψηλό επιδημικό φορτίο στην Βόρειο Ελλάδα, αλλά και στην Αθήνα, με πολλούς ασθενείς και το κυριότερο τον μεγάλο αριθμό νοσούντων στις ΜΕΘ και δυστυχώς τις καθημερινές ανθρώπινες απώλειες. Η αντίδραση μου, ήταν όπως κάθε νοήμονος ανθρώπου..επιτέλους τολμήσαμε. 

 Ποιοι παράγοντες πιστεύετε ότι οδήγησαν την χώρα μας σε αυτήν την κρίσιμη κατάσταση;

 Η χαλάρωση των μέτρων, μετά τα καλά αποτελέσματα του πρώτου lock down, το άνοιγμα των συνόρων μας και η προσπάθεια να ενισχυθεί ο τουρισμός, η έλλειψη μαζικών τεστ, το υψηλό κόστος των τεστ και φυσικά οι μαζικές συγκεντρώσεις. Εδώ θα ήθελα να επισημάνω, ότι δεν πρέπει να κατηγορούμε γενικά τον Ελληνικό λαό για όλα τα κακά. Ο ίδιος αυτός λαός ήταν και στην πρώτη φάση της επιδημίας, που συνέβαλε ουσιαστικά στα καλά αποτελέσματα. Μην ξεχνάμε ότι στη χώρα μας, έχουμε και μεγάλο αριθμό εισαγόμενου εργατικού προσωπικού, που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, που ευνοούν την μετάδοση του ιού. 

  Θεωρείτε ότι υπήρξαν λάθη από τη μεριά της κυβέρνησης όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση ; 

Τι περισσότερο θα μπορούσε να κάνει από τη στιγμή που πολλοί πολίτες ήταν κράτησαν στάση ανευθυνότητας και απειθαρχίας ;

Δεν θέλω να μπω ανάμεσα στις πολιτικές αντιπαραθέσεις, που πολλές φορές εξυπηρετούν άλλους σκοπούς και σ’ αυτές τις κρίσιμες συνθήκες, δεν συμβάλουν στη λήψη σωστών αποφάσεων. Αυτή την στιγμή δεν χρειάζονται πανηγυρισμοί από τη μία πλευρά, ούτε κακόπιστη και μηδενιστική κριτική από την άλλη πλευρά.

Η ίδια η κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι άργησε να πάρει μέτρα στην Θεσσαλονίκη, να εφαρμοστεί η γενική χρήση μάσκας, να κλείσει την εστίαση. Επίσης, ένα μείζον πρόβλημα ήταν και είναι η κατάσταση που επικρατεί στα Μαζικά Μέσα Μεταφοράς. Εάν αυτό το παντρέψουμε με την έλλειψη ατομικής ευθύνης των πολιτών, τότε το πρόβλημα διογκώνεται επικίνδυνα. Επίσης, η ενίσχυση του ΕΣΥ, σε προσωπικό και υποδομές, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της κυβέρνησης, δεν είναι επαρκής. Ένα πρόβλημα βέβαια που κληρονόμησαν από προηγούμενες κυβερνήσεις. Όλοι άλλωστε έχουμε πικρές εμπειρίες για το τι συνέβαινε στο σύστημα υγείας. Όσο για την απειθαρχία ορισμένων πολιτών, ορισμένων τονίζω, τότε τα αυστηρά μέτρα, είναι η μόνη λύση. Ακόμα και τα μεγάλα πρόστιμα, είναι λύση. 

  Για πόσο καιρό κρίνετε ότι θα έχουμε lockdown ; 

 Αυτό δεν τον γνωρίζουν, ούτε οι ειδικοί, αλλά ο ερχομός του εμβολίου και τα παρόντα μέτρα, ίσως με τον ερχομό της άνοιξης να έχουμε προοδευτική άρση του lockdown. Άλλωστε και τώρα τις γιορτές, έχουν παρθεί κάποια ημίμετρα,

 Όλη αυτήν την περίοδο της έξαρσης των κρουσμάτων του κορωνοιού, υπάρχει κάτι που σας έχει δυσαρεστήσει ή δυσκολέψει ιδιαίτερα; 

 Για όλους μας δεν είναι ευχάριστο να ζούμε σε συνθήκες αποκλεισμού, αλλά είναι αναγκαίο, επομένως το αποδέχομαι χωρίς δυσαρέσκεια. Δυσαρεστούμαι όμως και δυσκολεύομαι και στενοχωριέμαι, για την μοναξιά των ηλικιωμένων δικών μας ανθρώπων, των ασθενών με covid ακόμα και για τον τελευταίο αποχαιρετισμό κάθε ανθρώπου, που φεύγει αυτή την περίοδο.

 Τι πιστεύετε για τους ψεκασμένους συνομωσιολόγους, που όχι μόνο αμφισβητούν την ύπαρξη του ιού αλλά παρακινούν τον κόσμο να μην παίρνει μέτρα προστασίας; 

 Το είπατε ήδη…ψεκασμένοι. Με τόσους νεκρούς, με τόσους βαριά ασθενείς, ίσως θα έπρεπε να υπάρχει νομοθεσία που να τιμωρεί αυτά τα αδικήματα.

 Έχετε να μας διηγηθείτε κάποιο περιστατικό ανεύθυνης συμπεριφοράς στο οποίο ήσασταν μάρτυρες; 

 Δεν μπαίνω σε ΜΜΜ, αλλά έχω ακούσει ότι κάποιοι δεν χρησιμοποιούν μάσκα. Δύο φορές που χρειάστηκε να πάρω ταξί, η μάσκα κάτω από την μύτη. Χρειάστηκε να μαλώσω για φορέσουν σωστά την μάσκα. 

 Αν μπορούσατε να θέσετε ένα ερώτημα στον πρωθυπουργό μας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στον κ. Τσιόδρα και στον κ. Τσίπρα, σχετικά με την νέα πραγματικότητα εξαιτίας του covid-19, ποιο θα ήταν αυτό;

 Δεν έχω ερωτήματα, αλλά θα σύστηνα στους πολιτικούς, να ακούν τους επιστήμονες και να συνεννοηθούν και να συμφωνήσουν αυτή την περίοδο για όλα τα θέματα που αφορούν την δημόσια υγεία και την αποκατάσταση των επαγγελματικών ομάδων που έχουν πληγεί.

 Ποιες δραστηριότητες πιστεύετε ότι θα επιβιώσουν από αυτήν την κρίση; 

 Ασφαλώς οι φαρμακευτικές εταιρίες, εταιρίες τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, τηλεπικοινωνίες, εταιρίες ταχυμεταφορών και μεγάλες αλυσίδες . Εκτιμώ ότι με την ανάλογη κρατική βοήθεια θα ορθοποδήσουν και άλλες κλειστές επιχειρήσεις. Δύσκολα θα είναι για τα μικρά συνοικιακά και μη καταστήματα.

Εσείς θα κάνετε το εμβόλιο;

Φυσικά και θα το κάνω και προτρέπω και τους άλλους να το κάνουν.

Μπορείτε να δείτε τα πρόσωπα που φιλοξενήθηκαν στις άλλες στήλες του klik για τον covid-19:

#ΒΓΑΙΝΟΥΜΕΑΠΟΤΟΣΠΙΤΙ 

#ΜΕΝΟΥΜΕΣΠΙΤΙ 

#ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ&COVID19

#ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ&COVID19

Σχετικά άρθρα