Ούσκο:Το πρώτο αρκουδάκι που κινείται με αμαξίδιο

Ούσκο:Το πρώτο αρκουδάκι που κινείται με αμαξίδιο

Ο Αρκτούρος φρόντισε το τραυματισμένο αρκουδάκι και του πρόσφερε τη δυνατότητα να κινείται και πάλι.

Το αξιαγάπητο αρκουδάκι ακούει στο όνομα Ούσκο και είναι το πρώτο στον κόσμο, που κινείται με αμαξίδιο. Ο Ούσκο έφτασε στον «Αρκτούρο» το 2015, όταν ήταν μόλις τριών μήνων και πολύ τραυματισμένο. Είχε βρεθεί από ανθρώπους μιας σκοπιανής περιβαλλοντικής οργάνωσης με σοβαρά τραύματα στην σπονδυλική στήλη και δεν μπορούσε να περπάτησει. Όπως αναφέρει ο Πάνος Στεφάνου  από τον Αρκτούρο, «Μας τηλεφώνησαν να μας ρωτήσουν εάν θα μπορούσαμε να τον αναλάβουμε για να αποκαταστήσουμε τη βλάβη και φυσικά δεχτήκαμε».

Όταν έφτασε ο Ούσκο στην Ελλάδα, πήγε αμέσως στην Κτηνιατρική Υπηρεσία του ΑΠΘ για εξετάσεις. Αν και οι αρχικές διαγνώσεις των κτηνιάτρων ήταν αισιόδοξες, δεν είδαν κάποια ιδιαίτερη βελτίωση στη κίνηση του αρκούδου. «Δεν ξέρουμε ακριβώς πώς τραυματίστηκε, αλλά φάνηκε ότι ήταν σε δύσκολο σημείο. Επειδή ειδικά οι νεαρές αρκούδες επιβιώνουν ακόμα και μετά από πτώση από δέντρο, πιθανολογούμε ότι ο τραυματισμός προήλθε από κάποιο ανθρώπινο χτύπημα που τον βρήκε στη σπονδυλική στήλη. Δεν θα μπορούσε να έχει γεννηθεί έτσι, διότι δεν θα είχε επιβιώσει μέχρι τότε, ενώ δεν είχε χτυπηθεί από αυτοκίνητο γιατί δεν διαπιστώσαμε άλλα τραύματα».

Το μικρό αρκουδάκι χωρίς βοήθεια ήταν σίγουρο πως δε θα επιβίωνε. Έσερνε τα πόδια του και είχε δημιουργήσει μια ακόμα πιο μεγάλη πληγή στο πίσω μέρος του. Χρειαζόταν καθημερινά φάρμακα αλλά και ιατρική βοήθεια, έτσι  η ομάδα του Αρκτούρου σκέφτηκε να φτιάξει ένα αμαξίδιο ειδικό για τον Ούσκο. «Ομως υπήρχαν πολλά πράγματα να σκεφτούμε, το αμαξίδιο δεν αποτελεί συνήθη πρακτική σε άγρια ζώα. Από όσο γνωρίζουμε, ο Ούσκο είναι η πρώτη αρκούδα η οποία χρησιμοποιεί αμαξίδιο παγκοσμίως» λέει ο κ. Στεφάνου. Ο Ούσκο άμεσα ανταποκρίθηκε στο αμαξίδιο και άρχισε να κινείται άνετα με αυτό. «Γενικά είναι πολύ παιχνιδιάρης και με μεγάλη διάθεση για ζωή. Αυτός ήταν ένας επιπλέον λόγος που αποφασίσαμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε γι’ αυτόν».

Όμως, ενάμιση χρόνο μετά, ο Ούσκο συνεχίζει να κινείται με το αμαξίδιο του, το οποίο μεγαλώνει κάθε φορά που μεγαλώνει και ο ίδιος. Πλέον το αρκουδάκι ζει σε ειδικό καταφύγιο, με λεία επιφάνεια που του επιτρέπει να τρέχει άνετα, ενώ δίπλα του έχει μια πισίνα για να δροσίζεται. 

Σχετικά άρθρα