Η πρώτη ζωγραφιά στο διάστημα στο Μουσείο Επιστημών στο Λονδίνο
Ο κοσμοναύτης Λεόνοφ πήρε χρωματιστά μολύβια και χαρτί στο διάστημα, όπου ζωγράφισε τη Γη και έφτιαξε τα πορτρέτα των αστροναυτών του Απόλλων με τους οποίους πέταξε κατά τη διάρκεια της αποστολής «Απόλλο –Σογιούζ».
Ο Αλεξέι Λεόνοφ πήρε ξυλομπογιές και σκάρωσε την πρώτη ζωγραφιά στο διάστημα. Αυτή η εικόνα εκτίθεται στο πλαίσιο της έκθεσης «Κοσμοναύτες: Γέννηση της διαστημικής εποχής» στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου, που θα διαρκέσει έως τις 13 Μαρτίου του 2016. Ο πρώην κοσμοναύτης Λεόνοφ έμεινε στην ιστορία όταν στις 18 Μαρτίου του 1965 έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έκανε διαστημικό περίπατο εκτός οχήματος.
Ο τελευταίος επιζών από τους 5 κοσμοναύτες του διαστημικού προγράμματος Βοσχόντ είχε και μια άλλη πλευρά. Ήταν και ζωγράφος. Ο Λεόνοφ πήρε χρωματιστά μολύβια και χαρτί στο διάστημα, όπου ζωγράφισε τη Γη και έφτιαξε τα πορτρέτα των αστροναυτών του Απόλλων με τους οποίους πέταξε κατά τη διάρκεια της αποστολής «Απόλλο –Σογιούζ».
Ο πίνακάς του «Κοντά στη Σελήνη», που απεικονίζει τη Γη να ανατέλλει πίσω από τη Σελήνη και πίσω από αυτήν τον Ήλιο, αντιγράφηκε στην εισαγωγική σεκάνς της ταινίας «2001 Οδύσσεια του διαστήματος», γεγονός που μνημονεύεται και στην εισαγωγή του βιβλίου «2010 Οδύσσεια 2», του Άρθουρ Κλαρκ. Ο Κλαρκ είχε στο γραφείο του ένα υπογεγραμμένο αντίγραφο του πίνακα, που ο Λεόνοφ έφτιαξε ειδικά για αυτόν.
Η ζωγραφιά με τις ξυλομπογιές είναι ένα από τα 150 εκθέματα, τα οποία περιλαμβάνουν και μια αυτοπροσωπογραφία του Λεόνοφ, ο οποίος προεδρεύει σήμερα σε μια εταιρία επενδύσεων στη Μόσχα, με τίτλο «Πάνω από τη μαύρη Θάλασσα».
Η διαδρομή στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου ξεκινά με το «Άλμπουμ των Κοσμικών Ταξιδιών», το οποίο περιλαμβάνει σχέδια του Ρώσου επιστήμονα και πρωτοπόρου της αστροναυτικής Κονσταντίν Τσιολκόφσκι. Και η «τροχιά» διαγράφεται με επόμενους σταθμούς φωτογραφίες, στολές αστροναυτών ακόμα και το πρωτότυπο σκάφος Vostok-6. Είναι το σκάφος με το οποίο προσγειώθηκε το 1963 στο Μπαϊκονούρ και μετά από 48 περιστροφές γύρω από τη γη, η Βαλεντίνα Τερέσκοβα (η πρώτη γυναίκα αστροναύτης) και εκτίθεται για πρώτη φορά στο Λονδίνο.
Η προετοιμασία της έκθεσης «Κοσμοναύτες: Γέννηση της διαστημικής εποχής» υπήρξε μακρά. Χρειάστηκαν 5 χρόνια για να συγκεντρωθούν αντικείμενα που ορισμένα βγαίνουν για πρώτη φορά εκτός Ρωσίας. Αυτή η εκπληκτική σε περιεχόμενο και μέγεθος έκθεση (www.youtube.com/watch?v=CO9ADO_Gh4s) παρέχει μια γεύση από την πρωτοποριακή τεχνολογία και το πνεύμα των Ρώσων κοσμοναυτών και υπόσχεται ένα απίστευτο ταξίδι.
Δεσπ.Κουτσομητροπούλου
Πηγή ΑΠΕ