Φαρενάιτ 451 | Το αριστούργημα του Ρέι Μπράντμπερι που έγραψε σε 9 ημέρες
451 είναι η θερμοκρασία στην οποία το χαρτί των βιβλίων πιάνει φωτιά και καίγεται... Ο συγγραφέας του που αποκαλείτο ο πατέρας της επιστημονικής φαντασίας, έφυγε από τη ζωή στις 5/6/2012.-Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή
* Aπαγορεύεται αναδημοσίευση του κειμένου ή μέρος αυτού, από άλλο site / blog.
Για το “Φαρενάιτ 451” νομίζω ότι οι περισσότεροι έχουν ακούσει, έστω κι αν δε γνωρίζουν για τί πρόκειται… Δημιουργός του, ο Ρέι Μπράντμπερι. Ο κορυφαίος Αμερικανός συγγραφέας και σεναριογράφος επιστημονικής φαντασίας, τρόμου και μυστηρίου. `Εχει αναγνωριστεί για την τεράστια επίδραση του έργου του στη λογοτεχνία επιστημονικής φαντασίας του 20ού αιώνα.
Ο Έντγκαρ Άλαν Πόου, ήταν η αφορμή για να ανακαλύψει τη λογοτεχνία όταν ήταν 7 ετών.
Οι διακρίσεις του είναι πολλές, ανάμεσά τους το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνών των ΗΠΑ που του απένειμε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους το 2004, και το μετάλλιο της Ordre des Arts et des Lettres (τάξης Γραμμάτων και Τεχνών -Commandeur) της Γαλλίας.

Εκτός από τα έργα του τα Χρονικά του Άρη (The Martian Chronicles) του και ο Εικονογραφημένος Άνθρωπος (The Illustrated Man), εκείνο που ξεχώρισε και διασκευάστηκε για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, είναι το Φαρενάιτ 451.
Ο ίδιος γράφει γι`αυτό στην εισαγωγή του βιβλίου του:
“Για την πρώιμη εκδοχή του βιβλίου δούλεψα ακριβώς εννέα μέρες και ξόδεψα 9,8 δολάρια, χωρίς να συνδειδητοποιήσω ότι το βιβλίο είχε την προοπτική μιας μακράς ζωής μπροστά του. Το κύριο πράγμα που χρειάζεται να επισημανθεί είναι το γεγονός ότι υπήρξα άνθρωπος των βιβλιοθηκών σε όλη μου τη ζωή. Πουλούσα εφημερίδες μέχρι τα 22 μου χρόνια και δεν είχα τα χρήματα να σπουδάσω στο κολέγιο, αλλά περνούσα τρία ή τέσσερα βράδια την εβδομάδα στην τοπική βιβλιοθήκη και τράφηκα με τα βιβλία για μεγάλο διάστημα“, αναφέρει ο ίδιος ο συγγραφέας στην εισαγωγή του Φαρενάιτ.
Αναφέρεται σε μια δυστοπική εποχή στο μελλοντικό χρόνο, τότε που τα βιβλία είναι απαγορευμένα.
Διάφορες ομάδες πυροδοτών- ύστερα από καταγγελίες γειτόνων- εισβάλλουν σε σπίτια όπου υπάρχουν βιβλιοθήκες, καίνε τα πάντα έτσι ώστε να καταστρέψουν έτσι και το περιεχόμενό τους που μπορεί να είναι ανατρεπτικό. Με αυτόν τον τρόπο, καταπολεμούν την αμφισβήτηση και τον προβληματισμό που μπορεί να προκύψει από την ανάγνωσή τους. Ο τίτλος του βιβλίου αναφέρεται στην θερμοκρασία αυτανάφλεξης του χαρτιού.
Κεντρικός ήρωας του μυθιστορήματος είναι ο Γκάι Μόνταγκ, ένας πυροδότης που του άρεσε να καίει βιβλία.Ήταν παντρεμένος με μια αφελή νοικοκυρά που έπαιρνε υπνωτικά και περνούσε την ώρα της μπροστά στη μικρή οθόνη.
Η Κλαρίς -μια γειτόνισσα- θα τον κάνει να ενδιαφερθεί για την ανάγνωση και τα βιβλία. Μαζί, πηγαίνουν σε κάποιο σπίτι να κάψουν τη βιβλιοθήκη. Η ιδιοκτήτρια αντιστέκεται με αποτέλεσμα να παραδίδουν κι εκείνη στις φλόγες. Ο Γκάι μαθαίνει από τον προϊστάμενό του Μπίτι, ότι η καύση των βιβλίων γίνεται όχι με κυβερνητική εντολή.
Μέσα από τη γνωριμία του Γκάι με τον άλλοτε καθηγητή Λογοτεχνίας Φάμπερ, αντιλαμβάνεται τη σημασία των βιβλίων και του γραπτού λόγου. Αυτό δίνει την πραγματική διάσταση του κόσμου και των προβλημάτων του, σε αντίθεση με την εικονική πραγματικότητα της τηλεόρασης. Ο Γκάι στρέφεται κατά των συνεργατών του πυροδοτών και πηγαίνει σε μια περιοχή όπου ζουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν απομνημονεύσει βιβλία για να μην χαθούν αυτά από τη συλλογική μνήμη.
Το 1953 εκδόθηκε το βιβλίο. Ο συγγραφέας και ο εκδότης του, Ίαν Μπαλαντάιν, επιθυμούσαν να δημοσιεύσουν περικοπές του σε περιοδικά -πριν γίνει η έκδοση- για να το προβάλλουν. Ωστόσο, κανένας εκδότης περιοδικού δεν δεχόταν. Στην Αμερική της Επιτροπής Αντιαμερικανικών Ενεργειών του γερουσιαστή Μακάρθι, βιβλία αυτού του στυλ μπορούσαν να χαρακτηριστούν επιλήψιμα. Ο Χιου Χέφνερ, που ετοιμαζόταν να βγάλει ένα καινούργιο περιοδικό το Playboy, δίνοντάς τους 450 δολάρια, δημοσίευσε αποσπάσματα του βιβλίου στα πρώτα τεύχη.
Ενα έργο που καταξιώθηκε και πούλησε πέντε εκατομμύρια αντίτυπα σε κυκλοφορία.
Μπορεί να εκδόθηκε πριν από 64 χρόνια, όμως και σήμερα παραμένει εξίσου επίκαιρο. Μια ιστορία για τη λογοκρισία και τους ανθρώπους που την αψηφούν …
“Μια ιστορία που αναστατώνει τον αναγνώστη καθώς εξερευνά το τι συμβαίνει όταν η άγνοια -στην πιο ακραία μορφή της- θεωρείται αρετή”. γράφουν οι Times για το Φαρενάιτ 451. Ένα βιβλίο το οποίο λάτρεψε ο Μπράντμπερι… Δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με την επιθυμία του, τάφηκε στο νεκροταφείο Westwood Village Memorial Park Cemetery του Λος Άντζελες και στον τάφο του γράφτηκε “Ρέι Μπράντμπερι, ο συγγραφέας του Φαρενάιτ 451”.
Το 1966 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Φρανσουα Τριφό το 1966 με τους Τζούλι Κρίστι, Όσκαρ Βέρνερ και Σίριλ Κιούζακ.
σ