Sophia Loren:Η ομορφιά είναι πώς αισθάνεσαι μέσα σου, και αυτό καθρεφτίζεται στα μάτια σου
Γυναίκα πληθωρική, αισθησιακή και κομψή, έκανε πάντα τους άντρες να παραληρούν με το εντυπωσιακό της μπούστο, την ανάλαφρη και συγχρόνως σίγουρη κίνησή της. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι της απονεμήθηκε ο τίτλος της ομορφότερης γυναίκας του 20ου αιώνα.-Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή
Ένας τίτλος που μπορεί να φέρει επάξια, ακόμα και τώρα που έχει περάσει στην τρίτη ηλικία…Δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από τη μεσογειακή καλλονή, Σοφία Λόρεν.
Η Σοφία Λόρεν ,γεννήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 1934 με το όνομα Σοφία Βιλάνι Σικολόνε στην Κλινική Βασίλισσα Μαργαρίτα (Regina Margherita) της Ρώμης. Οι γονείς της απέκτησαν και μια δεύτερη κόρη, τη Μαρία, τέσσερα χρόνια αργότερα. Ο πατέρας της, Ρικάρντο Σικολόνε, αρνήθηκε να παντρευτεί τη μητέρα της Ρομίλντα Βιλάνι, αφήνοντάς τη χωρίς υποστήριξη.Η μητέρα της ήταν καθηγήτρια πιάνου και φιλοδοξούσε να γίνει ηθοποιός. Επιστρέφει μαζί με τις δύο κόρες της στην πατρίδα της στο Ποτσουόλι (Pozzuoli), κοντά στη Νάπολη όπου και τις μεγαλώνει με τη βοήθεια της γιαγιάς της Σοφίαςμε συνθήκες ανέχειας.
Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος… Το Ποτσουόλι γίνεται συχνά στόχος βομβιστικών επιθέσεων από τους συμμάχους. Κατά τη διάρκεια μιας επιδρομής, ενώ η Σοφία τρέχει προς το καταφύγιο, δέχεται το θραύσμα μιας οβίδας στο σαγόνι. Η οικογένεια μετακομίζει στη Νάπολη όπου τους φιλοξενούν κάποιοι μακρινοί συγγενείς.
Τελειώνει ο πόλεμος και η Σοφία με την οικογένειά της επιστρέφουν στο Ποτσουόλι. Η γιαγιά Λουίζα διασκευάζει σε αίθουσα το σαλόνι του σπιτιού, πουλώντας σπιτικό λικέρ από κεράσι. Η Ρομίλντα παίζει πιάνο, η Μαρία τραγουδά και η συνεσταλμένη Σοφία σερβίρει και πλένει τα πιάτα.

Ο πρίγκιπας του παραμυθιού εμφανίζεται για εκείνη στο πρόσωπο του Κάρλο Πόντι, που την εντοπίζει και την προωθεί στο διαγωνισμό ομορφιάς Μις Ιταλία που συμμετέχει το 1950. Μπορεί να μην κερδίζει, αλλά αναδεικνύεται σε μία από τις πρώτες. Δεν αργεί να ξεκινήσει μαθήματα υποκριτικής. Την επιλέγουν ως κομπάρσα στην ταινία Κβο Βάντις. Κι αυτό είναι το ξεκίνημα στην κινηματογραφική της καριέρα. Μετά από αυτό αλλάζει το όνομά της σε Σοφία Λόρεν.

Ο Κάρλο Πόντι είχε βοηθήσει την καριέρα της Τζίνα Λολομπρίτζιντα να εκτοξευθεί. Τώρα είχε έρθει η σειρά της η Λόρεν….Χωρίζει από την πρώτη του σύζυγο και το 1966 παντρεύεται τη Σοφία με πολιτικό γάμο στις Σέβρες.

Ο γάμος τους της εξασφάλισε μια πλειάδα ρόλων από την αρχή της σταδιοδρομίας της. Η μέχρι τότε εμπειρία της περιοριζόταν στην παρουσία ως κομπάρσου στο “Cuori sul mare”.Αρχικά, την προωθούν ως τη μελαχρινή εκδοχή της Τζίνα Λολομπρίτζιντα και οι εμφανίσεις της στον κινηματογράφο εστιάζουν, κυρίως, στα εμφανισιακά της προσόντα.
Το αστέρι της στο Χόλιγουντ αρχίζει να λάμπει… Οι ταινίες της πολλές… Το παιδί και το δελφίνι” (Boy on a Dolphin),“Υπερηφάνια και πάθος”(The Pride and the Passion), στο οποίο συμπρωταγωνιστεί με τον Φρανκ Σινάτρα και τον Κάρι Γκραντ.
Αποκτά παγκόσμια φήμη χάρη σε ένα συμβόλαιο για πέντε ταινίες με την Paramount Pictures. Ανάμεσα στις ταινίες της εκείνης της εποχής είναι: “Πόθοι κάτω από τις λεύκες” (Desire Under the Elms) μαζί με τον Άντονι Πέρκινς, το “Σπίτι πάνω σε βάρκα”(Houseboat) μια ρομαντική κομεντί όπου συμπρωταγωνιστεί με τον Κάρι Γκραντ και τη Διαβολογυναίκα (Heller in Pink Tights) του Τζορτζ Κιούκορ στην οποία εμφανίζεται με ξανθιά περούκα .

Τί κι αν της αμφισβητήθηκε κάποιες φορές το υποκριτικό της ταλέντο… Εκείνη κλείνει τα στόματα όλων, υψώνοντας το Βραβείο Όσκαρ Α` Γυναικείου Ρόλου, το 1960, για την ερμηνεία της στην “Ατιμασμένη” (La Ciociara) του Βιτόριο ντε Σίκα. Είναι το πρώτο σημαντικό Όσκαρ που δίνεται σε μη-αγγλόφωνη ερμηνεία. Της φέρνει, όμως και άλλα πολλάβραβεία, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών στα κινηματογραφικά φεστιβάλ των Καννών, της Βενετίας και του Βερολίνου.

Πρόκειται για την ιστορία μια μητέρας που στη διάρκεια του πολέμου, βιάζεται από στρατιώτες μαζί με την κόρη της, σε σενάριο βασισμένο σε μυθιστόρημα του Αλμπέρτο Μοράβια.
H Λόρεν δεν είναι γνωστή μόνο για την ομορφιά και το σεξαπίλ της, αλλά και για την ευστροφία και την έντονη διορατικότητά της. “Ό,τι βλέπετε, το χρωστάω στις μακαρονάδες.” είναι μία από τις πιο παροιμιώδεις φράσεις της σχετικά με την περίφημη χυμώδη σιλουέτα της.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του `60, η Λόρεν ήταν μια από τις δημοφιλέστερες ηθοποιούς του κόσμου και συνέχιζε να κάνει ταινίες και στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α παίζοντας μαζί με γνωστούς πρωταγωνιστές. Το 1964, η καριέρα της κορυφώνεται όταν λαμβάνει 1.000.000 δολάρια για να παίξει στην ταινία “Η Πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας” (The Fall of the Roman Empire).

Ανάμεσα στις πιο γνωστές ταινίες της είναι η επική παραγωγή του Σάμιουελ Μπρόνστον “Ελ Σιντ”(El Cid) με τον Τσάρλτον Ίστον, ”Η εκατομμυριούχος” (The Millionairess) με τον Πίτερ Σέλλερς, “Διακοπές στη Νάπολη” (It started in Naples) με τον Κλαρκ Γκέιμπλ, το “Χθες, Σήμερα, Αύριο” (Ieri, oggi, domani) του Βιττόριο ντε Σίκα με το Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, η Λαίδη Λ. (Lady L) του Πίτερ Ουστίνοφ με τον Πωλ Νιούμαν, η κλασική ταινία του 1966 “Αραμπέσκ”(Arabesque) με τον Γκρέγκορι Πεκ, και στην τελευταία ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν, “Η Κόμισσα από το Χονγκ Κονγκ” (A Countess from Hong Kong) με τον Μάρλον Μπράντο.
Η Λόρεν έχει φορέσει μερικά από τα πιο πλουσιοπάροχα κοστούμια που δημιουργήθηκαν ποτέ για τον κινηματογράφο. Μερικές από τις πιο ελκυστικές της ερμηνείες περιλαμβάνουν τις ταινίες “Η Πριγκίπισσα Ολυμπία” (A Breath of Scandal), “Madame Sans-Gêne” , “Η Διαβολογυναίκα” (Heller in Pink Tights), και το “Μια φορά κι έναν καιρό” (More than a Miracle).
Η Λόρεν ηχογραφεί πάνω από είκοσι πέντε τραγούδια κατά τη διάρκεια της καριέρας της. Ανάμεσά τους και ενός μπεστ-σελλερ άλμπουμ με κωμικά τραγούδια με τον Πίτερ Σέλλερς. . Η Σοφία έχει ξεκαθαρίσει σε πολλούς βιογράφους ότι ανταποκρίθηκε μόνο πλατωνικά στα συναισθήματα του Σέλλερς. Αυτή η συνεργασία παρουσιάστηκε και στην ταινία The Life and Death of Peter Sellers, όπου η ηθοποιός Σόνια Ακουίνο υποδύεται τη Λόρεν. Λέγεται πως έμπνευσή του συνθέτηPeter Sarstedt,για το τραγούδι Where Do You Go To (My Lovely) είναι η Λόρεν.
Η Σοφίa και ο Κάρλο αποκτούν δύο γιους: τον Κάρλο Πόντι Τζούνιορ και τον Εντοάρντο Πόντι.
Μόλις γίνεται μητέρα, προτιμά να ασχοληθεί με τα παιδιά της κι αρχίζει να δουλεύει λιγότερο. Xαρακτηριστικά είναι τα λόγια της για τη μητρότητα: “Όταν είσαι μητέρα, ποτέ δεν είσαι μόνη στις σκέψεις σου. Πάντα σκέφτεσαι δυο φορές: τη μια για τον εαυτό σου και την άλλη για το παιδί σου.”
Περνά στα 40 και τα 50 της με ρόλους σε ταινίες συμπεριλαμβανομένης και της τελευταίας ταινίας του Ντε Σίκα The Voyage με τον Ρίτσαρντ Μπάρτον και την ταινία του Έττορε Σκόλα Μια ξεχωριστή μέρα με τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι.
Το 1980,η Λόρεν υποδύεται τον εαυτό της και τη μητέρα της σε μια τηλεοπτική μεταφορά της αυτοβιογραφίας της.
Το 1932 πρωταγωνιστεί στα πρωτοσέλιδα όταν αναγκάζεται να εκτίσει ποινή φυλάκισης 18 ημερών στην Ιταλία για κατηγορίες για φοροδιαφυγή. Ωστόσο, αυτό δεν έβλαψε την καριέρα και τη δημοτικότητά της.
Φτάνει 60 ετών της και η Λόρεν γίνεται πιο επιλεκτική με τις ταινίεςπου πρωταγωνιστεί και ξεκινά να ασχολείται ασχολήθηκε με διάφορους επιχειρηματικούς κλάδους, όπως βιβλία μαγειρικής, οπτικά είδη, κοσμήματα και αρώματα. Για τις ερμηνείες της στις ταινίες Ready to wear του Ρόμπερτ Άλτμαν και στην κωμωδία “Οι γκρινιάρηδες”(Grumpy Old Men) κερδίζει θετικές κριτικές.
Το 1991, η Λόρεν λαμβάνει Τιμητικό Όσκαρ για τη συνεισφορά της στον παγκόσμιο κινηματογράφο. Την αποκαλούν, μάλιστα, “έναν από τους θησαυρούς του παγκόσμιου κινηματογράφου”.
Ο Κάρλο Πόντι υπήρξε ο σύντροφος της ζωής της και ο Μαρτσέλο Μαστρογιάννι ο τέλειος κινηματογραφικός της παρτενέρ. Η τελευταία τους κοινή εμφάνιση είναι στο “Pret-a-porter” του Ρόμπερτ Άλτμαν το 1994, όπου παρωδούν τις ερωτικές σκηνές του παρελθόντος, όπως η Ανούκ Εμέ, ο Χάρι Μπελαφόντε και η Λορίν Μπακόλ.
https://www.youtube.com/watch?v=tZUwkIIQxjs
Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1995, λαμβάνει το τιμητικό Βραβείο Cecil B. DeMille στις Χρυσές Σφαίρες.
Το 1993, παρουσιάζει το Τιμητικό Βραβείο Όσκαρ, που δίνεται στο Φεντερίκο Φελίνι και το 1998, το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, που απονέμεται στον Ρομπέρτο Μπενίνι για την ταινία του Η Ζωή Είναι Ωραία.
Το 2009, συμπαρουσιάζει το Όσκαρ Α` Γυναικείου Ρόλου στην 81η Απονομή των Όσκαρ.
Για τέσσερα χρόνια βρίσκεται εκτός πλατό και δεκατέσσερα χρόνια χωρίς να έχει πρωταγωνιστήσει σε κάποια σημαντική αμερικανική κινηματογραφική παραγωγή…
Αποφασίζει να συμμετάσχει στην κινηματογραφική μεταφορά του “Nine”, μια ταινία του Ρομπ Μάρσαλ, βασισμένη σε ένα μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ..
Πρόκειται για την ιστορία του σκηνοθέτη Γκουίντο Κοντίνι, ο οποίος περνάει την κρίση της μέσης ηλικίας. Αυτό τον κάνει να παλεύει να ολοκληρώσει την τελευταία του ταινία και αναγκάζεται να ισορροπήσει ανάμεσα στις σημαντικές γυναίκες στη ζωή του, συμπεριλαμβανομένης και της μητέρας του. Η Λόρεν είναι η πρώτη επιλογή του Μάρσαλ για να υποδυθεί τη μητέρα του Γκουίντο.
Η Λόρεν, στα 72 της, εμφανίζεται προκλητικά ντυμένη το 2007 στο Ημερολόγιο της Pirelli, με τίτλο “Ένα κρεβάτι και Πέντε Ιστορίες” μαζί με τη Χίλαρι Σουάνκ, την Πενέλοπε Κρουζ, τη Ναόμι Γουότς και τη Λου Ντουαλόν.
Η δραματική αλλά και κωμική ηθοποιός, Σοφία Λόρεν, το 1979 αποφασίζει να μιλήσει για τη ζωή της εκδίδοντας τη λεπτομερή αυτοβιογραφία της, την οποία, μάλιστα, δεν διστάζει να γυρίσει σε ταινία. Η ζωή της, άλλωστε, θα μπορούσε να είναι σενάριο ταινίας με happy end… Από τις φτωχογειτονιές της Νάπολης στις πολυτελείς επαύλεις της ελβετικής εξοχής, με γκλαμ διαλείμματα στα πάρτι του jet set.
“Βλέπω τη Σοφία στην ασημένια οθόνη, πρέπει να υπάρχουν περισσότερες σαν εκείνη στη Ρώμη.” (“I see Sophia on the Silver Screen, there must be more like her in Rome.”) λένε οι στίχοι στη γέφυρα από το ντουέτο των `80s Hall & Oates στο άλμπουμ του 1982 H20.Γυναίκα, όμως, με το ταμπεραμέντο της Σοφίας Λόρεν γεννιέται μόνο μία φορά…
Πηγές:
–“Yesterday, today, tomorrow: My life”, Sophia Loren
-Vanity Fair
-Wikipedia