Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα
Πανελλαδικό συλλαλητήριο αγροτών και κτηνοτρόφων στην Αθήνα ύστερα από απόφαση της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2025. (© ΔΑΝΑΗ ΔΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ/EUROKINISSI)

Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα

Κι ας το ξεχνά η πολιτική εξουσία σε όλη την τετραετία πλην της προεκλογικής περιόδου.

Σκηνικά του πρώτου μνημονίου, όταν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ …φυγαδεύονταν από τη Βουλή μέσω του Εθνικού Κήπου για να γλιτώσουν τις διαμαρτυρίες οργισμένων πολιτών ανασύρουν στη μνήμη τους οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Η φυγάδευση του Κυριάκου Μητσοτάκη μέσα από χωματόδρομους και βάλτους στην Αλεξανδρούπολη ώστε να αποφύγει αγανακτισμένους αγρότες που τον περίμεναν με όχι και τόσο θετικές διαθέσεις στο αεροδρόμιο της πόλης θυμίζουν εικόνες του 2011/2012 και ήδη προκαλούν τρόμο στην γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα.

Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε από το μπλόκο αλλά και την οργή των αγροτών στην Θράκη και δεν προνόησε στη λήψη μέτρων που θα απέτρεπαν την εκτροπή της πρωθυπουργικής πομπής σε χωράφια και χωματόδρομους. Θα μπορούσε, λένε τώρα κυβερνητικές πηγές, να υπάρξει συνάντηση κάποιων υπουργών με τους παραγωγούς ώστε να υπάρξει ενημέρωση για τις αγροτικές επιδοτήσεις και κατευνασμός. Όμως κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν έγινε, αλλά σε ό,τι αφορά τον επικοινωνιακό χειρισμό, η κυβέρνηση πέτυχε το αντίθετο απ’ ότι προσδοκούσε: Να μεταδοθούν εικόνες με τα κυβερνητικά οχήματα να μπαίνουν στα χωράφια για να γλιτώσει ο πρωθυπουργός την μήνιν των αγροτών.

Η ανησυχία έχει εξαπλωθεί στο Μέγαρο Μαξίμου που θεωρεί ότι παρόμοια φαινόμενα θα εκδηλώνονται από εδώ και στο εξής σε κάθε εξόρμηση του πρωθυπουργού και σε κάθε περιοδεία γαλάζιου στελέχους στην περιφέρεια. Πώς θα κατέβει η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές;

Τα μηνύματα οργής εκ μέρους της κοινωνίας ήταν πολλά όμως η κυβέρνηση θέλησε να τα υποβαθμίσει. Φαίνεται πως η υπόθεση με τα ΕΛΤΑ και ο «ξαφνικός θάνατος» σε 204 υποκαταστήματα λειτούργησαν ως την σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της δυσαρέσκειας για τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες σε καθημερινή βάση αντιμετωπίζουν συνεχιζόμενες υποβαθμίσεις των περιοχών τους: είτε με το κλείσιμο τραπεζικών καταστημάτων και ATM, είτε με το κλείσιμο δημοτικών σχολείων και ολοήμερων, είτε με το λουκέτο στα ΕΛΤΑ.

Η κυβέρνηση δεν αξιολόγησε σωστά τις αντιδράσεις της κοινωνίας και πλέον αναζητεί τρόπους ώστε να υπερβεί τα προβλήματα που κατά κύριο λόγο δημιούργησε η ίδια με τους χειρισμούς της σε σειρά θεμάτων. Όμως απέναντί της δεν βρίσκει αποκλειστικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους στο Μέγαρο Μαξίμου προκαλουν οι ίδιοι οι βουλευτές της συμπολίτευσης που αρνούνται να μπουν σε πρόγραμμα περιοδειών γνωρίζοντας ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις αντιδράσεις των πολιτών και πολλών επαγγελματικών ομάδων. «Κάντε κάτι» είναι το μήνυμα που στέλνουν στην κυβέρνηση, η οποία ωστόσο δείχνει ότι έχει απωλέσει την ψυχραιμία της αλλά και τα αντανακλαστικά της στη διαχείριση κρίσεων. Το πρόβλημα είναι βαθύ και για πολλούς στην κυβέρνηση φαίνεται αξεπέραστο. Αποτυπώνεται άλλωστε στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ραγδαία πτώση των ποσοστών της ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.

Σχετικά άρθρα