Κάποια ασυμμάζευτα δεν μαζεύονται
Άλλη μια βδομάδα αμιγώς ...ελληνική, απ' το τελεσίγραφο στους αγρότες, στις δηλώσεις για τη Βενεζουέλα και τις παρεμβολές στις ραδιοσυχνότητες των αεροδρομίων.
Μετά την αποτυχία της να τερματίσει τα μπλόκα, η κυβέρνηση βάζει πλέον τελεσίγραφα στους αγρότες διαμηνύοντας ότι δεν θα ικανοποιηθεί κανένα επιπλέον μέτρο από όσα ήδη έχουν ανακοινωθεί για τον πρωτογενή τομέα!
Στην πράξη το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να κάνει damage control στην φθορά που της έχει προκαλέσει το αγροτικό μέτωπο, δείχνοντας τα δόντια του στους αγρότες αφού επί της ουσίας τους προειδοποιεί ότι θα εφαρμοστεί ο Νόμος με διώξεις και διοικητικές κυρώσεις.
Το τελεσίγραφο έχει ημερομηνία εκτέλεσης την Τετάρτη οπότε και θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα. Επί της ουσίας η κυβέρνηση αποσύρει τον πρωθυπουργό από την πρόταση διαλόγου για να μην φανεί ότι εξακολουθεί να προσκαλεί τους παραγωγούς σε έναν διάλογο στον οποίο δεν βρίσκει παρά τις επαναλαμβανόμενες προσκλήσεις του καμία ανταπόκριση. Και τους παραπέμπει στον κ. Τσιάρα καλώντας τους να τον πλαισιώσουν την ώρα που ο ίδιος θα ανακοινώνει τα μέτρα στήριξης του αγροτικού κόσμου.
Η κυβέρνηση αποφάσισε να σκληρύνει την στάση της, ένα 24ωρο προτού οι αγρότες κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους κλείνοντας κατά τις ημέρες Πέμπτη και Παρασκευή όλους τους οδικούς άξονες των εθνικών οδών, τις παρακαμπτηρίους και τα τελωνεία. Και χθες κι ενώ μεσολάβησαν ειδικές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου για τον σχεδιασμό του Plan b απέναντι στις αγροτικές κινητοποιήσεις αποφασίστηκε να δοθεί το dead line της Τετάρτης καθώς «δεν υπάρχει άλλη υπομονή» για να ανοίξουν οι δρόμοι. Αλλιώς…
Όλα αυτά ενώ το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την αδιανόητη δήλωση που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα. Σημειωτέον πως έπρεπε να υπάρξει κατεπείγουσα εισαγγελική παραγγελία για το χάος που καταγράφηκε την Κυριακή στα αεροδρόμια της χώρας προκειμένου η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της να ανακοινώσει την συγκρότηση (μιας ακόμη) επιτροπής η οποία θα διερευνήσει τα αίτια που προκάλεσαν την καθήλωση των αεροσκαφών μετά τις μαζικές παρεμβολές στις ραδιοσυχνότητες του FIR Αθηνών. Έως τώρα πάντως δεν έχουν δοθεί επίσημες εξηγήσεις για το black out στις αερομεταφορές παρά τις …απειλές του αρμόδιου υπουργού Μεταφορών Χρήστου Δήμου μία ημέρα μετά ότι «θα πέσουν κεφάλια». Το Μαξίμου αποκλείει πάντως την πιθανότητα κυβερνοεπίθεσης.
Σε ό,τι αφορά τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να συζητηθεί το θέμα της νομιμότητας των πράξεων των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα -η οποία και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων- το Μαξίμου προσπάθησε να κάνει το άσπρο μαύρο υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η συγκεκριμένη αναφορά του πρωθυπουργού ήταν και «σωστή» και «ορθότατη». Για μία ακόμη φορά δε η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιτέθηκε στους πολιτικούς της αντιπάλους και σε εκείνους που «ξεδιάντροπα υποστηρίζουν τον Μαδούρο» (δεν υπήρξε ποτέ τέτοια δήλωση) και σε εκείνους που «άθελα ή ηθελημένα βάζουν πλάτη σε έναν δικτάτορα». Πάντως παρά το γεγονός ότι ο Παύλος Μαρινάκης επανέλαβε χθες αρκετές φορές πως η κυβέρνηση σέβεται απολύτως το Διεθνές Δίκαιο δεν απάντησε ποτέ εάν θεωρεί ότι έγινε παραβίαση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών από τις ΗΠΑ και τη διοίκηση Τραμπ.