«Μητρόπολη»: Μια προσευχή για μια χώρα που πεθαίνει
Ο Αργύρης Πανταζάρας και η καλλιτεχνική ομάδα του, Momentum κατηφορίζουν στη Μικρή Επίδαυρο με μία παράσταση για τη φυγή, την άφιξη, τη μνήμη και τη λήθη.
Στην παρθενική του εμφάνιση ως σκηνοθέτης στο Ελληνικό Φεστιβάλ, ο Αργύρης Πανταζάρας, ο φετινός κάτοχος του σταυρού του Δημήτρη Χορν, θα μας παρουσιάσει την παράσταση «Μητρόπολη: Χορός & Άγγελοι από το πανάρχαιο δράμα».

Μαζί με την καλλιτεχνική ομάδα του, Momentum, την οποία δημιούργησε με την υποστήριξη του Εθνικού Θεάτρου και του φεστιβάλ, θα κατηφορίσει στις 22 και 23 Ιουλίου στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου για να μιλήσει για τις έννοιες της φυγής, της άφιξης, της μνήμης και της λήθης. Έννοιες που στην εποχή μας, εν μέσω συρράξεων και βιαιοπραγιών οδηγούν πλήθος ανθρώπων σε αναζήτηση νέου τόπου και έχουν αποκτήσει τρομακτική βαρύτητα.


«Η “Μητρόπολη” είναι μια προσευχή για μία χώρα που πεθαίνει. Ένας τόπος εξόριστων ανθρώπων από τα ίδια τα γεγονότα», σημειώνει ο Πανταζάρας και συνεχίζει: «Σ΄αυτόν συναντάμε τους αγγέλους, τους αγγελιαφόρους που ξεπήδησαν μέσα από τις τραγωδίες μέσα από το επείγον και στο επείγον συναντάμε εμάς, τη δική μας γενιά, που έρχεται μέσα από το δικό της επείγον».

Στη σκηνή θα στηθεί έρημος και άγονος τόπος, στον οποίο θα δούμε να συναντιούνται οι αγγελιαφόροι αρχαίων ελληνικών τραγωδιών. Κάθε άγγελος θα είναι ένας τόπος, μια εποχή, μια ιστορία. Ανώνυμοι, μάρτυρες γεγονότων, πόνου, βίας, θανάτων και θαυμάτων. Μάρτυρες πτώσεων, ιδεών, ανθρώπων και πολιτισμών. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης: «Η παράστασή μας είναι μία σύλληψη μέσα από τη συρραφή πέντε διαφορετικών αρχαίων τραγωδιών, στις οποίες συναντάμε το ερώτημα “Πού θέλω να ανήκω;”. Η διαφορά μεταξύ των αγγελιαφόρων και εμάς είναι ότι εκείνοι είναι μάρτυρες ανώνυμοι φριχτών γεγονότων που φεύγουν, εμείς από την άλλη θέλουμε να πάρουμε θέση, να μην φύγουμε ακόμα».
https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=LzuQsWC5xyg
Παίζουν: Χαρά Μάτα Γιαννάτου, Γιώργος Κατσής, Μελισσάνθη Μάχουτ, Αγησίλαος Μικελάτος, Αργύρης Πανταζάρας, Κωνσταντίνος Πλεμμένος. Κείμενα: Σοφοκλής, Ευριπίδης Αντιγόνη, Οιδίπους Τύραννος, Βάκχες, Ηρακλής Μαινόμενος, Μήδεια. Μεταφράσεις: Γιώργος Χειμωνάς, Νίκος Α. Παναγιωτόπουλος, Γιώργος Μπλάνας. Σύλληψη, Σκηνοθεσία: Αργύρης Πανταζάρας. Σκηνικά Κοστούμια: Λουκία Χουλιάρα. Μουσική: Γιώργος Πούλιος. Κίνηση: Ηλίας Χατζηγεωργίου. Φωτισμοί: Γιώργος Καρβέλας. Βοηθός σκηνοθέτη, Δραματουργική επεξεργασία: Ελίνα Μαντίδη. Βοηθός σκηνογράφου, ενδυματολόγου: Γεωργία Μπούρα. Graphic design: Νίκος Κούρος. Φωτογράφος: Νίκος Πανταζάρας. Συμπαραγωγή του Ελληνικού Φεστιβάλ με το Εθνικό Θέατρο.
Info: 22-23 Ιουλίου στις 21.30. Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου. Τιμές εισιτηρίων: 20€, 10€ (Φοιτητικό), 5€ (Άνεργοι-A.μεΑ.). Προπώληση: http://tickets.greekfestival.gr/theater/greekfestival/mitropoli/ .