Πού έχεις δει τη Μαρία Κίτσου – Οι καλύτερες ερμηνείες της
Η Μαρία Κίτσου ως «Δούκισσα της Πλακεντίας»

Πού έχεις δει τη Μαρία Κίτσου – Οι καλύτερες ερμηνείες της

«Άγριες Μέλισσες», «Ηλέκτρα», «Δούκισσα της Πλακεντίας»: Οι ρόλοι που διαμόρφωσαν τη διαδρομή της Μαρίας Κίτσου.

Η Μαρία Κίτσου είναι μια ηθοποιός που υπηρετεί με συνέπεια την τέχνη της, με αποτέλεσμα το όνομά της να είναι συνώνυμο της αξιοπιστίας σε μια παράσταση ή μια τηλεοπτική σειρά στην οποία πρωταγωνιστεί· ευέλικτη ως προς τους ρόλους που επιλέγει, δίνει ψυχή και προσωπικότητα στους χαρακτήρες που υποδύεται και καταφέρμνει κάθε ρόλος να είναι μια νέα πρόκληση, είτε ενσαρκώνει τη Μαρία Πολυδούρη ή τη Ελένη Σταμίρη στις «Άγριες Μέλισσες».

Ποια είναι η Μαρία Κίτσου

Η Μαρία Κίτσου έδωσε εξετάσεις για τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στην οποία πέρασε με τη δεύτερη. Είχε ήδη παρακολουθήσει το τμήμα Θεολογίας για τρία χρόνια, όμως ήξερε ότι ήθελε να κάνει κάτι διαφορετικό. Σε παλιότερη συνέντευξή της είχε δηλώσει σχετικά:

«Πήγα τρία χρόνια Θεολογία, αλλά με έτρωγε να κάνω και κάτι άλλο. Στο Πανεπιστήμιο γράφτηκα στον πολιτιστικό όμιλο και χωρίς να το ξέρω δήλωσα συμμετοχή την τελευταία ημέρα εγγραφών, στο όριο. Μετά από τρεις-τέσσερις μήνες έφυγα από εκεί και φτιάξαμε ομάδα μαζί με έναν συμφοιτητή μου. Σκηνοθέτησα και έπαιξα στην “Αντιγόνη” του Ανούιγ. Εκείνη η παράσταση ήταν καθοριστική. Κατάλαβα ότι αυτό θέλω να κάνω στην ζωή μου, ότι αυτή είναι η αποστολή μου».

Την παραμονή της πρεμιέρας της στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού με το έργο «Ο ηλίθιος» (Φιόντορ Ντοστογιέφσκι) σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, ο πατέρας της πεθαίνει ξαφνικά. Όπως αποκάλυψε σε συνέντευξη που έδωσε στις Rainbow Mermaids, ο πατέρας της την κακοποιούσε συστηματικά. «Είμαστε με τον φίλο μου του Σταυρού, 14 Σεπτεμβρίου, και με γυρνούσε σπίτι και μας βλέπει ο πατέρας μου, ο οποίος με είχε ήδη απειλήσει. Εντάξει, έπεσε ξύλο, πήγαμε στην αστυνομία», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως εξομολογήθηκε, παρότι το συγκεκριμένο περιστατικό την συγκλόνισε, δεν ήταν κάτι πρωτόγνωρο για εκείνη: «Ήταν σοκ αυτό. Ήμουν συνηθισμένη όμως σε βαριά περιστατικά στο σπίτι».

Το 2012 κατέκτησε το Βραβείο Μελίνα Μερκούρη για την ερμηνεία στα «Ορφανά» του Ντένις Κέλι, σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, στο θέατρο του Νέου Κόσμου. Για το ίδιο βραβείο ήταν υποψήφια και το 2008, για την ερμηνεία της στην παράσταση «Στον βυθό» του Μαξίμ Γκόρκι.

Μαρία Κίτσου
«Άγριες Μέλισσες»

Απ’ τον «Καρυωτάκη» στη «Μάγισσα» και την «Ηλέκτρα»

Το μεγάλο break της έγινε το 2009, όταν πρωταγωνίστησε στην τηλεοπτική σειρά «Καρυωτάκης», ενσαρκώνοντας την ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη. Η επιστροφή της στην τηλεόραση ήρθε μια δεκαετία αργότερα με τις «Άγριες Μέλισσες» του Ant1, μια σειρά που έφερε την νέα άνοιξη της τηλεοπτική μυθοπλασίας ήταν καθοριστική για τη δημοσιότητά της σε ένα ευρύτερο κοινό.

«Όταν διάβασα το σενάριο τρελάθηκα, ήθελα πάρα πολύ να το κάνω. Βρήκα τον εαυτό μου σε αυτή τη σειρά κι είπα ότι μπορώ να το κάνω. Το βρήκα τρομερά ενδιαφέρον το σενάριο. Με προβλημάτισε ότι θα ήταν 4 επεισόδια την εβδομάδα. Όλοι συντελεστές ήταν εγγύηση. Θεωρώ ότι ο ρόλος μου έδωσε μια ώθηση στο κοινό, αλλά όλοι οι ηθοποιοί ήταν εξαιρετικοί. Τους λατρεύω όλους και τους θαύμαζα» είχε πει σχετικά με τη συμμετοχή της στη σειρά.

Τρία χρόνια αργότερα ήρθε η «Μάγισσα», μια φιλόδοξη παραγωγή για την εγχώρια τηλεοπτική μυθοπλασία, στα χνάρια του «Game of Thrones», με αμφιλεγόμενα βέβαια σχόλια από κοινό και κριτικούς. Συγκεκριμένα, με το φινάλε της σειράς δημοσίευσε μια καυστική ανάρτηση απέναντι σε όσους την κριτίκαραν όλη την περίοδο της προβολής της, ευχαριστώντας παράλληλα τους θαυμαστές της: «Αγαπημένα μου πλάσματα, σας ευχαριστώ θερμά για την αγάπη, τη φροντίδα και την υποστήριξή σας στον άδικο πόλεμο και τις δύσκολες στιγμές που πέρασα από ανθρώπους χωρίς ευαισθησία, γεμάτους συμπλέγματα και κακία. Αυτή η κοινότητα είναι το καλύτερο δώρο, και σκοπεύω να την τιμήσω, κρατώντας επαφή, γιατί σας νιώθω σαν ζεστή οικογένεια. Σας στέλνω την αγάπη μου».

Φυσικά όλα τα χρόνια που δραστηριοποιείται ως ηθοποιός δεν έχει εγκαταλείψει την πρώτη αγάπη της, το θέατρο, συμμετέχοντας και πρωταγωνιστώντας σε κορυφαία έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, με σημαντικούς συντελεστές. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου όπου πρωταγωνιστούσε η Λυδία Κονιόρδου (2010), το «Τρίτο Στεφάνι» του Ταχτσή σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης (2020) και την «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του Γιώργου Λύρα.

Φέτος, πρωταγωνιστούσε σε έναν από τους πιο επιτυχημένους και συγκινητικούς μονολόγους της σεζόν, τη «Δούκισσα της Πλακεντίας» σε κείμενο και σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη.

Σχετικά άρθρα