Τι να δω απόψε: Ένα ολοκαίνουργιο horror για όσους φοβούνται …τη δέσμευση

Τι να δω απόψε: Ένα ολοκαίνουργιο horror για όσους φοβούνται …τη δέσμευση

Υπαρξιακό άγχος και δυσφορία στη νέα horror σειρά που βλέπουμε στo Netflix, για ένα ζευγάρι έτοιμο (;) να παντρευτεί.

Η δημιουργός της νέας σειράς του Netflix, Χέιλι Ζ. Μπόστον, θυμάται την μητέρα της να της λέει: «Απλά πρέπει να προσέξεις μην παντρευτείς τον λάθος άνθρωπο». Αυτή η προειδοποίηση οδήγησε στη σκέψη που οδήγησε στην ιδέα για το «Something Very Bad is Going to Happen». Και πράγματι, ένα σενάριο στο οποίο παντρεύεσαι τον λάθος άνθρωπο είναι ένα τέλειο σενάριο για μια ιστορία τρόμου. Η Μπόστον επιστρατεύει ένα δυνατό καστ – Καμίλα Μορόνε («Daisy Jones and the Six», «The Night Manager»), Άνταμ Ντι Μάρκο («The White Lotus») και Τζένιφερ Τζέισον Λι (τι να πρωτοπούμε για την Λι) – για να αφηγηθεί τη δική της εκδοχή φρίκης, και να δώσει τη δική της ερμηνεία σχετικά με το τι σημαίνει horror στο σινεμά και την τηλεόραση.

Χωρισμένη σε 8 επεισόδια, η σειρά ακολουθεί τους πρωταγωνιστές Ρέιτσελ και Νίκι, την εβδομάδα πριν τον γάμο τους, αποτυπώνοντας με σκηνοθετική και σεναριακή ευφυΐα όλη την ένταση που συνεπάγεται αυτή η περίοδος ψυχικής και πρακτικής προετοιμασίας. Πυρήνας της ιστορίας είναι η διαίσθηση της μέλλουσας νύφης ότι κάτι κακό θα συμβεί την ημέρα του γάμου της – ένα ένστικτο που στην ουσία ενθυλακώνει την πολύ λογική αμφιβολία πριν την δέσμευση. Η δημιουργός αντλεί από τη δική της οικογένεια και οπτική και συνεργάζεται με σεναριογράφους οι οποίοι φέρνουν στο κείμενο τη δική τους εμπειρία με τον γάμο. Καταφέρνει έτσι να αποτυπώσει μια πραγματικότητα που σπάνια σχολιάζει κανείς: πριν τον γάμο, κανείς δεν είναι απόλυτα σίγουρος. Και το κάνει χρησιμοποιώντας όλα τα σωστά εργαλεία.

Με τους αδερφούς Ντάφερ του «Stranger Things» σε ρόλο εκτελεστικών παραγωγών, η νέα horror σειρά του Netflix υπόσχεται στους τηλεθεατές όλα όσα αναζητούν από το είδος: ανατριχίλες, δυσφορία, σασπένς – να θες να πάρεις το βλέμμα σου από την οθόνη και να μην μπορείς. Όμως ο τρόπος που το καταφέρνει δεν έρχεται από έξω (ειδικά εφέ, jump scares, επιδεικτικά αγχωτικό soundtrack κλπ.), αλλά από μέσα – από το εσωτερικό των χαρακτήρων και την μεταξύ τους σχέση. Αντλώντας αισθητικά από κλασικά horror φιλμ όπως «Το Μωρό της Ρόζμαρι» και «Κάρι», το «Something Very Bad is Going to Happen» έρχεται παράλληλα να εναρμονιστεί με τα millennial άγχη και καταλήγει μια απόλυτα binge-worthy εμπειρία – για όσους αγαπάνε το horror και για όσους «αγαπάνε» το (υπαρξιακό) στρες.

Σχετικά άρθρα