Marcel Archard: Σε ένα ζευγάρι, ο ένας τουλάχιστον πρέπει να είναι πιστός. Κατά προτίμησιν, ο άλλος.
12 χιουμοριστικά αποφθέγματα του ευρηματικού Γάλλου θεατρικού συγγραφέα που πίστευε ότι η απελπισία είναι το μόνο ασυγχώρητο λάθος. Γεννήθηκε στις 5/7/1889.-Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή
Marcel Achard. Ένας από τους πιο γνωστούς Γάλλους θεατρικούς συγγραφείς. Ξεκίνησε να γράφει σε νεαρή ηλικία για το θέατρο και πολύ γρήγορα καθιερώθηκε ως συγγραφέας κωμωδιών, που ανέβηκαν από τον θίασο του Charles Dilen. Τότε άρχισε να αποκτά φήμη και παγκόσμια επιτυχία. Το πρώτο του έργο το 1923, “Θέλετε να παίξετε μαζί μου;”γνώρισε μεγάλη επιτυχία και παρά την ισχνότητα του θέματος είχε αρκετά ποιητικά προσόντα. Ο Marcel Achard ήταν συγγραφέας με πλούσια φαντασία, γνώριζε πολύ καλά τη θεατρική τεχνική και κατάφερε να γράφει έργα που άρεσαν πολύ στο κοινό. Κατά περιόδους ασχολήθηκε και με τον κινηματογράφο ως σεναριογράφος και σκηνοθέτης. Από τα παλαιότερα έργα του αυτά που ξεχωρίζουν είναι: “Αυτός που ζούσε τον θάνατό του”, “Θέλετε να παίξετε μαζί μου”, “Ο φεγγαροφερμένος”- που γυρίστηκε και κινηματογραφική ταινία , και “Ο κουρσάρος” το οποίο σκηνοθέτησε και είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο o Louis Jouvet. Νεότερα έργα του είναι “Ο πατάτας”, “Η ηλίθια”, “Τουρλουτουτού”. Το 1959 έγινε μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας.
Επέλεξα 12 χιουμοριστικά αποφθέγματά του που αποδεικνύουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του και σας τα παραθέτω…
Τα ψηλά τακούνια εφευρέθηκαν από μια γυναίκα που την φιλούσαν πάντα στο μέτωπο.
Πάντα κατά τύχη συναντά κανείς το πεπρωμένο του.
Κάποιοι πιστεύουν πως η ιδιοφυΐα είναι κληρονομική. Οι υπόλοιποι δεν έχουν παιδιά.
Η καριέρα ενός ζωγράφου είναι σαν την καριέρα μιας πόρνης: στην αρχή το κάνει για τη δική του ευχαρίστηση, μετά για την ευχαρίστηση των άλλων και, στο τέλος, για τα λεφτά.
Η απελπισία είναι το μόνο ασυγχώρητο πάθος.
Όταν μιλάει κανείς για την ευτυχία του, τη μειώνει.
Δεν θα μπορέσω να γράψω ποτέ τα απομνημονεύματά μου. Λέω πολλά ψέματα.
Έχω ιδέες λαμπρές και καινούργιες, αλλά αυτές που είναι λαμπρές δεν είναι καινούργιες και αυτές που είναι καινούργιες δεν είναι λαμπρές.
Σε ένα ζευγάρι, ο ένας τουλάχιστον πρέπει να είναι πιστός. Κατά προτίμησιν, ο άλλος.
Στις γυναίκες αρέσουν οι σιωπηλοί άντρες. Νομίζουν ότι τις ακούν.
Η δύναμη των γυναικών δεν βρίσκεται σ’ αυτό που λένε, αλλά πόσες φορές το λένε.
Στις γυναίκες αρέσει αυτό που ακούν, στους άντρες αυτό που βλέπουν.