Η πόλη unplugged: Στο 29ο Παζάρι Βιβλίου στην Κλαυθμώνος γεμίζεις καλάθι σούπερ μάρκετ
Δέκα βιβλία που διάλεξα από το παζάρι και πού θα τα έδινα δώρο.
Κάθε φορά που ξεκινάω να πάω σε παζάρι βιβλίου, νιώθω σαν τον Ιντιάνα Τζόουνς πριν μπει στον ναό. Δεν ξέρω τι θα βρω, δεν ξέρω πόσο θα χρειαστεί να σκάψω, αλλά είμαι σίγουρη ότι κάπου εκεί, ανάμεσα σε στοίβες και σκονισμένα εξώφυλλα, με περιμένει κάτι απρόσμενο. Τα δικά μου φετίχ είναι παλιές εκδόσεις με τίτλους και περιεχόμενα που σε πετάνε κατευθείαν σε άλλη εποχή. Ειδικά στα 80s και 90s, οι τίτλοι ήταν πραγματικά αχαλίνωτοι. Μπορεί να πεταχτεί μπροστά σου βιβλίο που σου εξηγεί πώς να κάνεις τον άντρα σου ευτυχισμένο φορώντας σέξι ρούχα ενώ πλένεις τα πιάτα. Τέρμα παρωχημένο, αλλά όταν σου το αποκαλύπτει ένας σωρός σ’ ένα παζάρι βιβλίου, λειτουργεί σαν χρονοκάψουλα και θα σε κάνει να χαμογελάσεις.

Με αυτή ακριβώς την αίσθηση έφτασα στο 29ο Παζάρι Βιβλίου στην πλατεία Κλαυθμώνος. Πολύς κόσμος, ατελείωτα βιβλία και μια σχεδόν τελετουργική εικόνα: άνθρωποι κάθε ηλικίας με καλάθια σούπερ μάρκετ στα χέρια, τα οποία γέμιζαν σταδιακά, σαν να εφοδιάζονται για έναν μακρύ χειμώνα όπου η τροφή είναι χαρτί και λέξεις. Με το που μπαίνεις μέσα, η ροή του χρόνου ρυθμίζεται αλλιώς. Τα πάντα εδώ κυλούν αργά για να ευνοήσουν το ψάξιμο. Γιατί το παζάρι βιβλίου μοιάζει πολύ με το thrifting. Δεν είναι «μπαίνω-βγαίνω», είναι κάθομαι, σκύβω, ξεφυλλίζω και αφήνομαι.


Εδώ θα βρεις βιβλία από ένα ευρώ, κυριολεκτικά. Θα βρεθείς μπροστά σε φωτογραφικά αφιερώματα και ογκώδεις εκδόσεις που κάποτε κόστιζαν μια μικρή περιουσία και τώρα φεύγουν με 10 ή 15 ευρώ. Κόμικς και περιοδικά, μερικά ακόμα με τιμές γραμμένες σε δραχμές, παιδικά βιβλία, λογοτεχνία, ποίηση, δοκίμια, μυθιστορήματα, τα πάντα όλα. Εκδότες ξεφορτώνονται παλιές σειρές, ανατυπώσεις βρίσκουν δεύτερη ζωή, βιβλία που είχαν εξαφανιστεί από τα ράφια επιστρέφουν απροσδόκητα μπροστά σου.


Το ωραίο με το παζάρι στην Κλαυθμώνος είναι ότι δεν είναι απλώς εμπορικό γεγονός. Είναι αστικό ραντεβού. Στο κέντρο της πόλης, ανάμεσα σε καφέδες, φασαρία και περαστικούς, στήνεται για λίγες μέρες μια υπαίθρια βιβλιοθήκη χωρίς ιεραρχίες. Δεν υπάρχει «καλό» και «δεύτερο» ράφι. Υπάρχει μόνο το ψάξιμο και η χαρά του να βρίσκεις κάτι που δεν ήξερες ότι έψαχνες. Εγώ ας πούμε δεν ήξερα ότι έψαχνα αυτό το βιβλίο με τα άσεμνα ανέκδοτα.


Και σίγουρα δεν ήξερα ότι έψαχνα το βιβλίο της Μάριον Μίντση. Για την ιστορία, η Μίντση έκανε ραδιόφωνο στην ΕΡΤ το ’80 και αυτό το βιβλίο εκδόθηκε τότε και έγινε best seller.

Δέκα βιβλία από το 29ο Παζάρι Βιβλίου και σε ποιον θα τα έδινα δώρο
1. Το Πολιτισμικό Πορτραίτο του Ανδρέα Παπανδρέου, της Μυρσίνης Ζορμπά, θα το έδινα στον Αλέξη Τσίπρα γιατί φαντάζομαι ότι στη βιβλιοθήκη του θα έχει ολόκληρο section για το Ανδρέα. Ακόμα ένα λοιπόν, με αγάπη.

2. Το Ταξίδι στο Διάστημα το πήρα διπλό. Το ένα θα το δώσω στα παιδιά μου και το άλλο θα το στείλω στον Ντόναλντ Τραμπ. Ξεκινάμε από τα basic πάντα.

3. Στο κολλητάρι του Ντόναλτ, τον Έλον Μασκ, θα στείλω το «Ρεστοράν στο τέλος του κόσμου», του Ντάγκλας Άνταμς. Για να παίρνει ιδέες πώς να ξοδέψει τα λεφτά του.

4. Το «Πώς να ζεις μ’ έναν ηλίθιο» του Τζον Χούβερ θα το πάρει ο Αμερικανός φίλος που επιστρέφει στην Αμερική του Τραμπ και του κάνουμε πατ πατ στην πλάτη.

5. Αρκετά με την Αμερική. Επιστρέφω σ’ εσένα ελληνικέ λαέ. Ο ένας και μοναδικός τίτλος, από πάντα και για πάντα. «Υπομονή», του Daniel Clowes. Αφιερωμένο σε όλους μας.

6. Το Μασσάζ και η πρακτική του, με δύο ”σσ” θα ήθελα να πάει σε όσους έρχονται σε αντιπαράθεση με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Δηλαδή σε όσους έρχονται σ’ επαφή με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Γιατί όσοι έρχονται σ’ επαφή με την Κωνσταντοπούλου, έρχονται και σε αντιπαράθεση με την Κωνσταντοπούλου. Εκτός ίσως από τον Διαμαντή Καραναστάση.

7. Το Ο άντρας που αγαπούσε τη γυναίκα μου, του Κώστα Κατσουράνη δεν ξέρω πού να το πρωτοστείλω. Έχω πολλούς και πολλές. Ο μισός πλανήτης κερατώνει τον άλλο μισό.

8. Μετέωροι του Μισέλ Τουρνιέρ. Το στέλνω στην Κεντροαριστερά, με ευχές να βρει τη θέση της στο σύμπαν.

9. Παναγία, η μητέρα όλων των Ελλήνων, της Γεωργίας Γιολδάση. Με πολύ αγάπη στον Γιάννη Σμαραγδή για την επόμενη ταινία του. Γιατί η Παναγία έχει πάντα μια θέση στο καστ του Σμαραγδή.

10. Χαρά μου, Ελλάδα μου. Αφροδίτη Λατινοπούλου αυτό είναι για σένα, ασυζητητί. Και μετά να το δανείσεις στον Νατσιό. Και αυτός να το δανείσει στον Βελόπουλο.
