«Άγνοια» στην κυβέρνηση, αψιμαχίες στην αξιωματική αντιπολίτευση
Ο πρωθυπουργός βρίσκει πάλι αφορμή για να επιτεθεί στο ΠΑΣΟΚ, όπου βέβαια έχουν τα δικά τους προβλήματα.
Σε μία χρονική στιγμή που το ΠΑΣΟΚ δείχνει να είναι ευάλωτο λόγω των εσωκομματικών του τριβών και της αντανάκλασης που έχει πάνω του η υπόθεση Παναγόπουλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει να επιτεθεί και πάλι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στοχεύοντας προφανώς τις ψήφους του μετριοπαθούς κέντρου.
Αυτή τη φορά βρήκε ως αφορμή την καταψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου για τις συλλογικές συμβάσεις για να μιλήσει για «τεχνητές διαφορές μόνο και μόνο για να υποδυόμαστε την αντιπολίτευση». Το καυστικό σχόλιο που ακολούθησε από το ΠΑΣΟΚ δια του εκπροσώπου του Κώστα Τσουκαλά ήταν ότι ο πρωθυπουργός είτε αποκρύπτει επίτηδες την αλήθεια ισχυριζόμενος ότι για πρώτη φορά υπήρξε συμφωνία των κοινωνικών εταίρων και είναι επικίνδυνος είτε δεν γνωρίζει τι συνέβαινε στο παρελθόν και είναι εξίσου επικίνδυνος λόγω ανεπίτρεπτης για πρωθυπουργό άγνοιας!
Ο κ. Μητσοτάκης δείχνει όμως να έχει άγνοια και για την αγαστή συνεργασία των υπουργών της κυβέρνησής του με τη διοίκηση της ΓΣΕΕ και τον πρόεδρό της Γιάννη Παναγόπουλο. Αυτό ωστόσο φρόντισε να του το θυμίσει η ΔΑΚΕ η οποία με ανακοίνωσή της αναφορικά με τις τελευταίες δυσώδεις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο με τα προγράμματα κατάρτισης κάρφωσε και την ηγεσία της ΓΣΕΕ και τους γαλάζιους υπουργούς λέγοντας ότι ο Παναγόπουλος «τυπικά ήταν στο ΠΑΣΟΚ. Ουσιαστικά ήταν στη Νέα Δημοκρατία». Έτσι απεφάνθη η γαλάζια συνδικαλιστική παράταξη, μαζί με την αναφορά ότι οι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας είχαν άριστη και διαρκή σχέση με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ και από κοινού καθόρισαν την πολιτική του υπουργείου Εργασίας.
Όπως και να ‘χει όμως ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ο οποίος όχι μόνο αρνείται να παραιτηθεί αλλά επιπλέον εμφανίζεται αποφασισμένος να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία της Συνομοσπονδίας στις εκλογές του επόμενου μήνα, έχει δημιουργήσει πολιτικό θέμα στη Χαριλάου Τρικούπη. Το πρόβλημα δεν έγκειται αποκλειστικά στο ότι απειλεί με απόσχιση της ΠΑΣΚΕ από το ΠΑΣΟΚ αλλά στο γεγονός ότι εμμέσως η αξιωματική αντιπολίτευση επιβαρύνεται για λογαριασμό ενός στελέχους της μία ακόμη περίπτωση σκανδάλου. Το ΠΑΣΟΚ μόλις την Παρασκευή στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της ΚΟΕΣ αποφάσισε να ζητήσει από τον Γ. Παναγόπουλο να διευκολύνει και να παραιτηθεί από την ηγεσία της ΓΣΕΕ, επιτρέποντας ωστόσο οι σκιές της σκοτεινής αυτής υπόθεσης να καλύψουν ακόμη και τις ίδιες τις προσυνεδριακές διαδικασίες.
Το ΠΑΣΟΚ πορεύεται προς το συνέδριό του με τις εσωτερικές εντάσεις να είναι υπαρκτές και να υποδηλώνουν ότι στο τριήμερο 27-29 Μαρτίου θα καταγραφούν σημαντικές διαφοροποιήσεις από τους πολιτικούς αντιπάλους του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε με νόημα στα στελέχη του ότι οι εσωκομματικές εκλογές τελείωσαν, δηλαδή ότι ο ίδιος είναι ο αρχηγός, και ότι τώρα ακολουθεί η μάχη των εθνικών εκλογών απαιτώντας σεβασμό στα όργανα. Η απάντηση ήρθε από το Χάρη Δούκα που από την πλευρά του είπε ότι τα στελέχη σέβονται τα όργανα όμως «πρέπει κι εσύ να σέβεσαι εμάς».
Στη χθεσινή Ολομέλεια της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε ότι συναίνεση για την Συνταγματική Αναθεώρηση θα δώσει το ΠΑΣΟΚ μόνο στην επόμενη Βουλή, ασκώντας δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για κατάχρηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε ότι ο μόνος δρόμος για τη νίκη είναι η ενότητα και μίλησε και για την ενότητα όλων των προοδευτικών δυνάμεων με καθαρούς όρους και με διάλογο για μία νέα προοδευτική κυβέρνηση με πρωταγωνιστή το ΠΑΣΟΚ. Όμως αυτό, όπως ανέφερε με σαφήνεια, θα γίνει με όρους πολιτικής αυτονομίας του ΠΑΣΟΚ…
Οι Χάρης Δούκας και Παύλος Γερουλάνος ζήτησαν εμφατικά να μην υπάρξει συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία.