Θα καταφέρει το ΠΑΣΟΚ να πείσει ότι αποτελεί μια ισχυρή εναλλακτική κυβερνητική πρόταση;
Σαρανταπέντε έτη απ' τη χρονιά της Αλλαγής, το ΠΑΣΟΚ αναζητά την πολιτική αλλαγή. Δύσκολη υπόθεση...
To 4o τακτικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που αρχίζει απόψε στο Tae Kwon Do κατάφερε να γίνει χωρίς μεγάλη προσπάθεια talk of the town! Βοήθησε σ’ αυτό το γλωσσικό ολίσθημα (lapsus linguae) του Προέδρου της Δημοκρατίας που μετέφερε άθελά του τον εορτασμό της Εθνικής Παλιγγενεσίας 160 χρόνια αργότερα, δηλαδή το 1981 τη χρονιά που το ΠΑΣΟΚ υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας! Τη χρονιά της Αλλαγής!
Έπειτα από 45 ολόκληρα χρόνια το ΠΑΣΟΚ συρρικνωμένο σε σχέση τόσο με το 1981 όσο και με το 2009, την χρονιά που κέρδισε για τελευταία φορά εθνικές εκλογές υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου αναζητεί τον δρόμο προς την Πολιτική Αλλαγή.
Δύσκολη υπόθεση… Τα ποσοστά είναι πολύ μικρότερα, ο κόσμος έχει αποστασιοποιηθεί από τα πολιτικά κόμματα, η Νέα Δημοκρατία ισχυρίζεται ότι δεν έχει πολιτικό αντίπαλο και το ΠΑΣΟΚ καλείται να ξεκολλήσει μία βελόνα που παραμένει σχεδόν αμετακίνητη από τις ευρωεκλογές του 2024.
Το επίδικο στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είναι πώς θα μπορέσει μέσα από αυτό να αποκτήσει τέτοια δυναμική ώστε να μπορέσει να πείσει την ελληνική κοινωνία ότι αποτελεί την εναλλακτική κυβερνητική πρόταση απέναντι στη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη.
Είναι ήδη έτοιμο ένα κείμενο διακήρυξης το οποίο έχει γραφεί και από τον πρόεδρο του Συνεδρίου Κώστα Σκανδαλίδη και ομοίως έχουν ετοιμαστεί οι προτεινόμενες καταστατικές αλλαγές για το κόμμα.
Στο κείμενο διακήρυξης η ηγεσία του κόμματος διατείνεται ότι υπάρχει αναφορά στην απόρριψη της οποιασδήποτε κυβερνητικής συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία. Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως παρουσιάζονται. Υπάρχει μία αναφορά στην ήττα της ΝΔ και στην πολιτική αλλαγή που δεν μπορεί να υπάρξει με τη ΝΔ σε οποιονδήποτε κυβερνητικό ρόλο. Οι διατυπώσεις είναι μάλλον ασαφείς και γι’ αυτό αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο θα αντιδράσουν σε αυτό τόσο ο Χάρης Δούκας που ζητεί ρητή απόφαση ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα συγκυβερνήσει με τη ΝΔ, όσο και άλλα κορυφαία στελέχη όπως οι Παύλος Γερουλάνος, Μανώλης Χριστοδουλάκης και Μιχάλης Κατρίνης που έχουν πει ότι το κόμμα τους θα πρέπει να κλείσει κάθε χαραμάδα συγκυβέρνησης με το σημερινό κυβερνών κόμμα.
Αυτό θα είναι όπως φαίνεται και το πολιτικό ζήτημα που θα κυριαρχήσει κατά τη διάρκεια του τριήμερου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Μαζί και με τις παρουσίες που θα σηματοδοτήσουν την αμφίπλευρη διεύρυνσή του. Έως τώρα δεν έχουν ανακοινωθεί εντυπωσιακές προσχωρήσεις και για την ακρίβεια ενσωματώσεις προσώπων που προκαλούν έκπληξη όμως οι πληροφορίες επιμένουν ότι στο Συνέδριο θα δώσουν το παρών πρόσωπα που θα συζητηθούν. Όπως ο ευρωβουλευτής Νίκος Φαραντούρης που έχει δηλώσει ήδη ότι θα κατέβει στο Φάληρο ή ακόμη και ο Ναύαρχος Αποστολάκης που παραμένει ανεξάρτητος βουλευτής και οι πληροφορίες τον εμφανίζουν να συνομιλεί με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για ένταξη στα ψηφοδέλτιά του.
Ενδιαφέρον θα έχει και η εμφάνιση των δύο πρώην προέδρων του ΠΑΣΟΚ, του Γιώργου Παπανδρέου και του Ευάγγελου Βενιζέλου, οι οποίοι θα μιλήσουν στο Σώμα του συνεδρίου το πρωί του Σαββάτου.
Σημεία τριβής ενδέχεται να προκαλέσουν οι προτεινόμενες καταστατικές αλλαγές σε ό,τι αφορά την εκλογή Προέδρου. Για να αναδειχθεί νέος Πρόεδρος θα πρέπει να προηγηθεί Συνέδριο, κάτι που σημαίνει ότι ο αρχηγός που θα εκλεγεί μετά από αυτό θα παραλάβει έτοιμη τη σύνθεση των οργάνων, και ειδικότερα της Κεντρικής Επιτροπής που θα έχει εκλεγεί…