H Μουσική στον Πίνακα

H Μουσική στον Πίνακα

Πως ακούγεται και τι απόκρυφα μηνύματα ίσως μεταφέρει, το Song from Hell που είναι γραμμένο στα οπίσθια ενός -πιθανώς- αμαρτωλού, σ` έναν πίνακα του Ιερώνυμου Μπός

Η εποχή της Αναγέννησης, ήταν μάλλον η εποχή της μεγαλύτερης Επανάστασης στην Ιστόρια της ανθρωπότητας. Ο τότε γνωστός κόσμος ήταν καταπιεσμένος, από το δόγμα της Καθολικής Εκκλησίας, που είχε μεταβληθεί σε μια σκληρή δικτατορία, με την Ιερά Εξέταση, να αποτελεί το μα κρύ χέρι της Εξουσίας.

 Η Επανάσταση της Αναγέννησης, έγινε όταν, η αρχαία ελληνική φιλοσοφία, ξεχασμένη στην ανυπαρξία για αιώνες, εμφανίστηκε και πάλι στο προσκήνιο. Τα μηνύματα αυτής της μεγάλης ανατροπής δεν είχαν τρόπο όμως να φτάσουν σ` εκείνους που έπρεπε. Έτσι η Τέχνη ήταν εκείνη που ανέλαβε να μεταφέρει το μήνυμα.

Οι πίνακες των μεγάλων ζωγράφων της Αναγέννησης, είναι γεμάτοι με κρυφά μηνύματα, που δρώντας υποσεινήδητα είχαν σκοπό να αφυπνίσουν του “κοιμισμένους”. Ο Κώδικας Ντα Βίντσι που διαβάσαμε σε βιβλίο, αλλά είδαμε και στον κινηματογράφο, είχε σαν βασικό θέμα της πλοκής κάτι παρόμοιο, γύρω από τον “μύθο” ή τα κρυφά μηνύματα, του ασημένιου δισκοπότηρου, του Holly Grail.

Το έργο ενός άλλου από τους μεγάλους της Αναγέννησης, είναι γεμάτο με μηνύματα. Οι πίνακες του Ιερώνυμου Μπος, συμβολικοί, συχνά δυσοίωνοι, αφού το θέμα του ήταν πολλές φορές, οι τιμωρίες που περίμεναν τους ανθρώπους στον Άλλο Κόσμο, για τα παραπτώματα που διέπραταν σ αυτήν την ζωή, είναι γεμάτοι με συμβολικά μηνύματα. Ένας από τους πιο γνωστούς πίνακες του Ιερώνυμου Μπος, είναι το τρίπτυχο με τον τίτλο ” Ο Κήπος των Γήινων Απολαύσεων”.

 Στο μεσάιο τμήμα του τρίπτυχου, εμφανίζονται παραστάσεις της γήϊνης ζωής. Στο δεξί, αλλά αριστερά, όπως το βλέπουμε εμείς, είναι μια αναπαράσταση του Παράδεισου, όπου προφανώς πηγαίνουν οι ενάρετοι. Στην άλλη μεριά του τρίπτυχου, είναι μια αναπράσταση της κόλασης, όπου προφανώς πηγαίνουν οι αμαρτωλοί. Σε μια λεπτομέρεια αυτού του μέρους του πίνακα διακρίνεται ένας γυμνός άνθρωπος-αμαρτωλός προφανώς- που είναι μισοχωμένος κάπου. Αν προσέξει κανείς καλύτερα και από πιο κοντά θα δει ότι στα γυμνά του οπίσθια είναι γραμμένες κάποιες μουσικές νότες. Εδώ και πολλά χρόνια, πολλοί  ερμήνευσαν ή διασκεύασαν μουσικά αυτό το κομμάτι, που έχει πάρει-αυθαίρετα- τον τίτλο ” Song from Hell” δηλαδή ” Τραγούδια από την Κόλαση”. Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να ακούσετε μια Heavy Metal διασκευή αυτού του κομματιού. Ο τίτλος είναι αρκετά ευφάνταστος βέβαια, δεν πρόκειται για κανένα τραγούδι από την Κόλαση. Είναι ενδιαφέρον όμως να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τι προσπαθούσε να πει ο Ιερώνυμος Μπος, με αυτές τις νότες.

Σχετικά άρθρα