Ο Μανώλης Μαυροματάκης για τη «Ριμάδα τη ζωή»

Ο Μανώλης Μαυροματάκης για τη «Ριμάδα τη ζωή»

Ο ηθοποιός – σκηνοθέτης θα κατηφορίσει στην Επίδαυρο για να μας παρουσιάσει «ένα ποίημα σε ομοιοκαταληξία» για «έναν κατεστραμμένο άνθρωπο, που ζει σε μια ταραγμένη εποχή και προσπαθεί να σταθεροποιήσει κάπως τον εαυτό του, τη μνήμη του, την ίδια του τη ζωή».

Στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου θα κατηφορίσει στις 29 και 30 Ιουλίου ο Μανώλης Μαυροματάκης για να παρουσιάσει την παράσταση «η ριμάδα η ζωή», στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ. Πρόκειται για το έργο του Γιώργου Κοροπούλη, «ένα ποίημα σε ομοιοκαταληξία», όπως σημειώνει ο Μαυροματάκης, ο οποίος θα κρατά ρόλο σκηνοθέτη και ηθοποιού. 

«Πρωταγωνιστής είναι ένας τρυφερός, ασταθής, κλονισμένος άνθρωπος, πικραμένος και πότε – πότε άγρια χλευαστής, που ζει σε μια ταραγμένη εποχή και προσπαθεί να σταθεροποιήσει κάπως τον εαυτό του, τη μνήμη του, τη ζωή του. Να μας μιλήσει για τη ζωή του», μας εξηγεί ο ηθοποιός – σκηνοθέτης. Ο ήρωάς του προσπαθεί να συγκροτήσει ίσως την απολογία του για κάποιο σφάλμα που το συγχέει διαρκώς με άλλα, άλλων, καθώς σιγά-σιγά το ανακαλεί. «Αυτό δεν το κάνει ωστόσο άμεσα ο ίδιος. Το κάνει διαμέσου ενός αφηγητή», υπογραμμίζει ο ίδιος. 

Μιλώντας συγχέει τον εαυτό του με πρόσωπα άλλων, εξίσου ταραγμένων και μεταβατικών εποχών: με τον Στέφανο Σαχλίκη προπάντων, απ’ το ενετοκρατούμενο Ηράκλειο του 14ου αιώνα, που καθώς βγαίνουμε από τον Μεσαίωνα, αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο και σε καινούργιους τόνους τα λάθη και τα παθήματά του, τις σπατάλες, την καταστροφική σχέση με τις «πολιτικές», την οικονομική κατάρρευση και τη φυλάκισή του, αλλά και με τον Βυζαντινό Μιχαήλ Γλυκά του 12ου αιώνα ή τον Φρανσουά Βιγιόν του 15ου αιώνα… «Διχασμένη προσωπικότητα είναι και ο ίδιος ήρωας, αλλά και ο αφηγητής», τονίζει ο Μαυροματάκης για να καταλήξει: «Ο βασικός διχασμός τους είναι ανάμεσα στο αν ζει τη ζωή του ή αν την παρατηρεί, αν την περιγράφει ή την σκηνοθετεί. Θα λέγαμε ότι πρόκειται λοιπόν για μια παρωδία του μιμισμού, με το βασικό υποκριτικό εργαλείο του αφηγητή να είναι η ειρωνεία».

Πρωτότυπο κείμενο, μείξη και μετάφραση λοιπών κειμένων: Γιώργος Κοροπούλης. Μουσική: Τάσος Ρωσόπουλος. Σκηνικά – κοστούμια: Άγγελος Μέντης. Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος. Επιμέλεια κίνησης: Μαρία Φουντούλη. Βοηθός σκηνοθέτη: Αγγελική Τόμπρου. Παίζουν οι μουσικοί Κορίνα Βουγιούκα (κιθάρα) και Μάρκελλος Χρυσικόπουλος (τσέμπαλο).

Info: 29-30 Ιουλίου στις 21.30. Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου. Τιμές εισιτηρίων: 20€, 10€ (Φοιτητικό), 5€ (Άνεργοι-A.μεΑ.). Προπώληση: http://tickets.greekfestival.gr/theater/greekfestival/i-rimada-i-zoi/.

Σχετικά άρθρα