Νίκος Πορτοκάλογλου | Να με προσέχεις, μεχρί να σηκωθώ ξανά… μάτια μου γλυκά να με αντέχεις
Ένα από τα ωραιότερα τραγούδια που μιλούν για το νόημα της αγάπης & οι υπέροχες εκτελέσεις του δημιουργού του, του Διονύση Σαββόπουλου & άλλων καλλιτεχνών.-Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή
* Aπαγορεύεται αναδημοσίευση του κειμένου ή μέρος αυτού, από άλλο site / blog.
Η φωτογραφία εξωφύλλου είναι από το official site του κου Νίκου Πορτοκάλογλου.
Το άκουσα για πρώτη φορά πριν από 23 χρόνια περίπου. Ήμουν πολύ μικρή για να συνειδητοποιήσω τα νοήματά του, παρόλα αυτά θυμάμαι πως στο άκουσμά του δάκρυσα. Με είχε αγγίξει. Ήθελα να το ακούσω ξανά και ξανά. Άρχισα να παίζω τη μελωδία του στο πιάνο και να το σιγοτραγουδώ. Να με προσέχεις.
Το υπέροχο τραγούδι του χαρισματικού συνθέτη και ερμηνευτή Νίκου Πορτοκάλογλου, το άκουσα ξανά, τρία χρόνια αργότερα, το 1996, από τον πρωτεργάτη της σχολής των Ελλήνων τραγουδοποιών, Διονύση Σαββόπουλο. Και φυσικά δεν υπάρχουν λόγια για την εξαιρετική ερμηνεία του.
Ένα υπέροχο ερωτικό τραγούδι που μιλά για το πραγματικό νόημα της αγάπης, που δίνει το χέρι σ’ εκείνον που έχει πέσει χαμηλά, δίχως να δειλιάζει και να”κάνει πίσω” στις δυσκολίες. Τον νοιάζεται, τον φροντίζει, του συμπαραστέκεται ό,τι και να συμβαίνει. Δεν τον κρίνει αυστηρά, δεν τον εγκαταλείπει, αλλά παραμένει δίπλα του μέχρι που ο αγαπημένος του να καταφέρει να βγει από την αδυναμία του και να “σηκωθεί” ξανά. Όλα αυτά γιατί κυριαρχεί η αγάπη στην καρδιά του. Κι εκείνη γνωρίζει πολύ καλά να κατανοεί, να στηρίζει, να συγχωρεί. Ακόμα και όταν όλοι οι άλλοι τριγύρω απαιτούν, εκείνος που αγαπά δεν ζητά τίποτα. Με ένα μαγικό τρόπο εμπνέει ρίχνοντας μια πολύτιμη σπίθα για “να βγει από τη στάχτη…ξανά φωτιά”.
Ό,τι και να πω θα είναι λίγο για το “Να με προσέχεις”.
Με την ευχή ότι θα παραδειγματιστούμε από το μάθημα αγάπης που μας δίνει…
Διονύσης Σαββόπουλος- Νίκος Πορτοκάλογλου- Από τη συναυλία στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη στις 19 Μαίου 2004 για τα 100 τεύχη του περιοδικού Μετρό
Στίχοι: Νίκος Πορτοκάλογλου
Μουσική: Νίκος Πορτοκάλογλου
Δίσκος: Τα καράβια μου καίω
Πρώτη εκτέλεση: Νίκος Πορτοκάλογλου
Άλλες ερμηνείες: Διονύσης Σαββόπουλος
Να με προσέχεις
Έλα κοντά μην κάνεις
πίσω το χέρι κράτα μου στα σκοτεινά
Έλα κοντά να σου μιλήσω
γι’ αυτά που μέσα δεν χωράνε πια
Να με προσέχεις
γιατί έχω πέσει χαμηλά,
έχω πέσει χαμηλά
μάτια μου γλυκά να με αντέχεις
να με προσέχεις
μέχρι να σηκωθώ ξανά
λίγο ακόμα μοναχά
μάτια μου γλυκά να με αντέχεις
να με προσέχεις
Έλα κοντά το κόσμο
κρύψε τον κόσμο
αυτόν που μου ζητά πολλά
Έλα κοντά μια σπίθα ρίξε
να βγει απ΄την στάχτη μου ξανά φωτιά
Να με προσέχεις γιατί έχω πέσει χαμηλά,
έχω πέσει χαμηλά μάτια μου γλυκά
να με αντέχεις να με προσέχεις
μέχρι να σηκωθώ ξανά λίγο ακόμα μοναχά
μάτια μου γλυκά να με αντέχεις να με προσέχεις