Βαγγέλης Δρίσκας στο klik.gr: «Λόγω κρίσης, πολλοί επιλέγουν τρόφιμα με γνώμονα την τιμή και όχι τη θρεπτική τους αξία»
Μια συζήτηση περί ορέξεως με τον διάσημο σεφ...! Από την Κατερίνα Χαμαλέλη
Επειδή τον τελευταίο καιρό, όλοι μας-λίγο πολύ-το ρίξαμε στην πολιτική και ξεχάσαμε πως υπάρχουν και πράγματα πέρα από αυτήν, αποφάσισα να μιλήσω με τον γνωστό σεφ Βαγγέλη Δρίσκα που με τις εκπομπές του «Γεύσεις στη Φύση» και «1000 μίλια γεύσεις» μας κρατάει συντροφιά και μας ξεναγεί σε εξωτικούς γευστικούς προορισμούς από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ. Άλλος ένας λόγος που με έκανε να τον ξεχωρίσω από τους υπόλοιπους σεφ που έχουν κατακλύσει τη μικρή οθόνη, είναι πως φαίνεται να αγαπάει τη δουλειά του και αυτό βγαίνει προς όλους εμάς. Μας δείχνει συνταγές εύκολες, νόστιμες και με μεράκι.
Καταρχήν, πείτε μου δυο λόγια για σας. Που γεννηθήκατε, που μεγαλώσατε;
Γεννήθηκα στην Κομοτηνή και μέχρι τα 18 μου χρόνια οι χειμώνες περνούσαν στην Κομοτηνή με την ηπειρώτισσα γιαγιά που έφτιαχνε με απίστευτη δεξιοτεχνία μοναδικές πίτες και τα καλοκαίρια δίπλα στην θάλασσα στην Αγία Παρασκευή της Αλεξανδρούπολης , με μία πολύ μεγάλη οικογένεια όπου όλοι αγαπούσαν την μαγειρική και έφτιαχναν μοναδικά πιάτα με τα τοπικά υλικά. Για να καταλάβετε, κρίταμο, ολόφρεσκα θαλασσινά, μύδια αχνιστά, αχινοί, τηγανίτες με ανεμώνες της θάλασσας, πίτες με λάπαθα, ήταν στο καθημερινό πρόγραμμα χωρίς ποτέ να τα βαρεθούμε. Και πρέπει να τονίσω πως η μητέρα μου, δεινή μαγείρισσα ήταν αυτή που μου έδωσε τα πρώτα απαραίτητα εφόδια για να ξεκινήσω να μαγειρεύω.
Πως ήρθε η μαγειρική στη ζωή σας; Πως σας ήρθε η ιδέα να ταξιδέψετε στη νέα σας εκπομπή;
Μεγάλωσα σε μία μεγάλη οικογένεια που είχε σαν κύρια ασχολία την εστίαση. Οι γονείς μου είχαν μία αλυσίδα ζαχαροπλαστείων στην Θράκη οπότε καταλαβαίνετε πως από μικρός μπήκα στην διαδικασία της δημιουργίας και αυτό καθόρισε το μέλλον μου. Από τα 14 μου είχα αποφασίσει την επαγγελματική μου πορεία με πολλή σιγουριά.
Η εκπομπή ήρθε σαν αποτέλεσμα των ταξιδιών που κάνω τα τελευταία 20 χρόνια. Μου αρέσει να ερευνώ, να δοκιμάζω, να ανακαλύπτω, να συναντώ σημαντικούς ανθρώπους της γαστρονομίας κάθε τόπου. Έτσι λοιπόν αποφασίσαμε με τον στενό συνεργάτη μου σε όλα τα μαγειρικά projectsκαι σκηνοθέτη της εκπομπής Ανδρέα Ευσταθίου να υποβάλλουμε μία πρόταση στον ΣΚΑΙ που έγινε αμέσως δεκτή και οργανώσαμε πολύ γρήγορα τα ταξίδια του πρώτου κύκλου των εκπομπών.
Βλέπουμε στην εκπομπή σας «1000 μίλια γεύσεις», που επισκέπτεστε εξωτικούς και μη προορισμούς, ποια πόλη σας μάγεψε περισσότερο και γιατί;
Κάθε πόλη και κάθε χώρα έχει την γοητεία της. Το ταξίδι στη Σεούλ ήταν ή πιο μαγική εμπειρία. Μιλάμε για μία πόλη με μορφωμένους, ανοιχτόμυαλους και ανοιχτόκαρδους κατοίκους που ζητούν την επικοινωνία με τους επισκέπτες, που θέλουν να τους εξυπηρετήσουν και να τους κάνουν να νοιώσουν όσο πιο άνετα γίνεται. Η τεχνολογία τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, όλοι είναι δικτυωμένοι στο γρηγορότερο του κόσμου και ελεύθερο παντού ίντερνετ, ζεις το μέλλον μέσα από τις ευκολίες, τους αυτοματισμούς, την αρχιτεκτονική. Δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από τις μεγαλύτερες πρωτεύουσες του κόσμου, συνδυάζει παράδοση και μέλλον με αξιοθαύμαστο τρόπο. Κάθε βράδυ γυρίζαμε στο ξενοδοχείο με ένα τεράστιο χαμόγελο από τις εμπειρίες της ημέρας, από τις συναντήσεις με τους ντόπιους, από όσα είχαμε δει και είχαμε ζήσει.
Σε ποια μέρη θα σας δούμε στις επόμενες εκπομπές σας;
Τώρα προγραμματίζουμε τους επόμενους προορισμούς οπότε δεν μπορώ να σας πω λεπτομερώς χώρες και πόλεις, σίγουρα θα συνεχίσουμε τα ταξίδια μας σε μέρη που έχουν γαστρονομικό ενδιαφέρον. Έχουμε μπροστά μας άλλα 20 επεισόδια για την νέα χρονιά οπότε ετοιμαστείτε για δυνατές ξεχωριστές εμπειρίες.
Φαίνεται πως σας αρέσει αυτό που κάνετε, περιγράφετε με γλυκύτητα και σαφήνεια τις συνταγές σας, πιστεύετε πως γι’αυτό ο κόσμος σας προτιμά;
Ναι, είναι αλήθεια, μου αρέσει πολύ αυτό που κάνω, δεν μπορώ να ξεχωρίσω πότε είναι δουλειά και πότε χόμπι. Έτσι ό,τι κάνω το κάνω με το ίδιο αμείωτο κέφι.
Η γλυκύτητα βγαίνει αυθόρμητα, έτσι είμαι σε όλη μου τη ζωή μπροστά και πίσω από τις κάμερες. Η σαφήνεια είναι απόρροια της άλλης μου ιδιότητας, αυτής του καθηγητή. Υπήρξα καθηγητής για πολλά χρόνια σε ιδιωτική σχολή μαγειρικής και τώρα πια διδάσκω στο εργαστήριο μου, και έπρεπε να βρω τρόπο να αποκωδικοποιήσω όλη την γνώση της μαγειρικής και να την μεταδώσω στους νέους σπουδαστές με τρόπο που να τους κάνω να αγαπήσουν την μαγειρική και να τους πυροδοτήσω την δημιουργικότητα τους. Τώρα μέσα από τις εκπομπές μου, προσπαθώ να κάνω τους τηλεθεατές να αγαπήσουν την μαγειρική, να μπουν στις κουζίνες και να μαγειρέψουν με σιγουριά, χωρίς καμία ανασφάλεια και να έχουν ένα πολύ ωραίο και νόστιμο αποτέλεσμα.
Σε ποιον ή σε ποιους θα θέλατε να κάνετε το τραπέζι με τις νοστιμιές σας;
Σε όλους τους τηλεθεατές και τους αναγνώστες των βιβλίων μου που μου στέλνουν απίστευτα μηνύματα αγάπης με mails, τηλεφωνήματα και γράμματα.
Έχετε πρότυπα από τη δουλειά σας (κάποιον σεφ του εξωτερικού πχ);
Πρότυπα μου είναι οι μεγάλοι σεφ του κόσμου που είναι δημιουργικοί, με κουζίνα με προσωπικότητα, που μπλέκονται σε πολλές δραστηριότητες. O Thomas Keller και ο Heston Blumenthall είναι δύο μεγάλοι σεφ που εκτιμώ και θαυμάζω. Όπως και ο Alan Yau από την Σιγκαπούρη που άλλαξε τα δεδομένα της εστίασης στο Λονδίνο. Είναι ο άνθρωπος που δημιούργησε τα πιο σπουδαία και πετυχημένα εστιατόρια: Yauatcha, Hakkasan, Wagamama, Busaba Eathai, Princi, Sake No Hanaκαι ετοιμάζεται για ακόμη περισσότερα στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Σας έχει ζητηθεί να ασχοληθείτε με τα κοινά;
Όχι δεν μου ζητήθηκε ως τώρα.
Κάτι που πραγματικά θα ήθελα να ρωτήσω, πιστεύετε πως οι Έλληνες έχουμε μάθει να τρώμε καλύτερα τα τελευταία χρόνια, είτε πιο υγιεινά είτε αν είμαστε περισσότερο δεκτικοί σε εξωτικές κουζίνες; Αν έχουν βελτιωθεί δηλαδή, οι διατροφικές μας συνθήκες.
Έχουμε μάθει να τρώμε καλύτερα γιατί έχουμε περισσότερη πληροφόρηση και ενημέρωση. Η πιο υγιεινή διατροφή είναι το ζητούμενο στις μέρες μας, το στενάχωρο είναι πως λόγω κρίσης, οι επιλογές πολλών περιορίζονται σε προϊόντα και τρόφιμα τα οποία επιλέγονται με γνώμονα την τιμή και όχι για την θρεπτική τους αξία.
Είμαστε πιο δεκτικοί στις εξωτικές κουζίνες καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν ανοίξει δεκάδες εστιατόρια με κάθε είδους κουζίνα από όλο τον κόσμο και πολύ περισσότερο ασιατικά. Και οι κουζίνες της Ασίας είναι εθιστικές, όποιος δοκιμάσει κυριολεκτικά κολλάει στις μοναδικές αυτές γεύσεις. Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας πέρα των τηλεοπτικών εκπομπών σας, κάποιο νέο βιβλίο μαγειρικής για παράδειγμα;
Πολλά είναι τα άμεσα σχέδια, νέα προϊόντα και φυσικά νέα βιβλία μαγειρικής. Όλες αυτές οι δραστηριότητες είναι τόσο δημιουργικές που μόλις τελειώσεις με ένα project, θέλεις να ξεκινήσεις άμεσα το επόμενο. Σε αναμονή λοιπόν των νέων πραγμάτων που έρχονται και για τα οποία θα πληροφορηθείτε πολύ σύντομα μέσα από τις εκπομπές μου και τα sites μου www.testkitchen.grr & www.driskas.com